1. HABERLER

  2. BODRUM

  3. TOPRAK ANA SERGİSİ’NDEN DERNEKLERE DESTEK
TOPRAK ANA SERGİSİ’NDEN DERNEKLERE DESTEK

TOPRAK ANA SERGİSİ’NDEN DERNEKLERE DESTEK

Bodrum’da, seramik sanatçısı Nihal Akçura’nın “Toprak Ana” isimli sergisinden elde edilen gelir, Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacak.

A+A-

Erzurum Güncel- Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde Seramik Sanatçısı Nihal Akçura’nın “Toprak Ana” isimli sergisi sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışına; Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ve beraberindeki heyet, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Kablı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı, Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Başkanı Numan Balaban, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, Gazeteci, Yazar ve Belgesel Yönetmeni Nebil Özgentürk ve Nihal Akçura’nın eşi Anemon Oteller zincirinin Onursal Başkanı İsmail Akçura’nın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı.  

 

Sanatçı Nihal Akçura yaptığı konuşmada 20 yıldır seramikle ilgilendiğini ve bundan mutluluk duyduğunu söyleyerek sergi hakkında bilgiler verdi. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sergi açılışında Nihal Akçura’nın sanat hayatı boyunca yaptığı eserlerini bağışlamak için bu sergiyi düzenlediğini söyleyerek sanatçıya teşekkür etti. Ayrıca böyle önemli bir akşamda Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi’nin de aralarında bulunmasından mutluluk duyduğunu belirtti. 

Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi ise Kosova Cumhuriyeti adına herkesi selamlayarak başladığı konuşmasında buradaki misafirperverliği için Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür etti. Bodrum’un hem şehir hem insanları olarak çok güzel bir yer olduğunun altını çizen Redzepi, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. 

Açılış konuşmalarının ardından Nihal Akçura’nın 20 yıllık eserlerinden oluşan “Toprak Ana” sergisini gezen davetliler, birbirinden farklı hikayesi olan eserleri hayranlıkla inceledi. Sergi, 1 Eylül’e kadar Dibeklihan Kültür Sanat Köyü Yıldız Kenter Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Eserleri inceleyen ve derneklere destekte bulunmak isteyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sergiden iki eser satın alarak birini Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redzepi’ye hediye etti. 

 

Bodrum Sağlık Engelliler Vakfı Başkanı Numan Balaban, Sanatçı Nihal Akçura’ya Sağlık Vakfı öğrencileri tarafından yapılan seramik eseri takdim etti.

“TOPRAK ANA” 

Anadolu’nun eski medeniyetlerinden bugüne çamurdan kadın formuna marifetli eller aracılığıyla dönüşen toprağın yolculuğunu merkezine alan sergi, Nihal Akçura için adeta içgüdüsel olan bu süreci kadınsı bir estetik, dairesel formun yüceltilmesi ve bir döngüye işaret ederek ele almaktadır. Kadın ve toprak arasındaki benzerlikleri merkezine alan sergide doğurganlık, bereket, esneklik karşısında dayanıklılık ve güçlülük gibi nitelikler işlenmektedir. 

Akçura’nın yapıtlarında dairesel formlar ve kadın figürü üretim pratiğinin başından itibaren kendini göstermektedir. Yaşadığı topraklara ve oranın kadınına duyduğu yakınlık, yapıtlarda doğal olarak ifade bulmaktadır. Bu nedenle sanatçının atölyesinde yöresel kadın figürleri, Anadolu medeniyetlerinin mirası çanak figürleriyle eşzamanlı olarak belirmeye başlamıştır. Yirmi yılı aşkın süredir toprak ile çalışan sanatçı, Toprak Ana isimli sergisinde bu iç içe geçen ve kimi zaman sınırları belirsizleşen kadın, çanak ve ara formları üç ayrı bölümde izleyici ile buluşturmaktadır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.