1. HABERLER

  2. GENEL

  3. TSK ya istihbarat vermedik
TSK ya istihbarat vermedik

TSK ya istihbarat vermedik

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Uludere'de 35 kişinin ölümü ile ilgili olarak 'Teşkilatımızca herhangi bir istihbarat paylaşımı olmadı. İddia edildiği gibi bir grubun Türkiye'ye geçeceği bilgisi vermedik' açıklamasını yaptı.

A+A-

Erzurum Güncel-

MİT bugün kapılarını basın mensuplarına açtı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, gazetecilerin basın temsilcileriyle bir araya geldi.

2 saat süren toplantıda Fidan, MİT'teki yeni yapılanmayı anlattı.



İSTİHBARAT PAYLAŞIMINDA BULUNMADIK

Toplantıda gazetecilerin en çok üzerinde durduğu konu Uludere'de 35 kişinin ölümüyle ilgili bir gazetede yer alan iddialardı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Taraf Gazetesi’nde yer alan MİT raporlarının Uludere’yle ilgili olmadığı ifade etti. Yapılan açıklamada “Bu açıklamalar tamamen yalan, gerçekle bir ilgisi yoktur. Söz konusu sızdırılan raporların, 21.12.2012 olanı hariç hiçbiri Uludere kırsalındaki olayla ilgili değildir” denildi.

Hakan Fidan, yapılan toplantıda “Bu kadar detaylı açıklamalar yapılmışken, başka yerlere çekilmesini anlamıyoruz.” dedi.

'İDDİALAR YALAN'

Görüşmenin ardından MİT Müsteşarlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından medya yöneticilerine basın açıklaması dağıtıldı.

Açıklamada, Genelkurmay Başkanlığının 29 Aralık 2011 tarihindeki basın açıklamasında ve terörle mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın 3 Ocak 2012 tarihinde TBMM'de Hükümet adına yaptığı bilgilendirme konuşmasında Şırnak'ta 35 kişinin hayatını kaybettiği operasyonla ilgili bütün detayları kamuoyu ile paylaştığı anımsatıldı.

Genelkurmay Başkanlığı ve Atalay'ın açıklamalarında, MİT'in bu olayla ilgili yanlış bir istihbarat verdiğine ilişkin bir husus bulunmadığına ve hangi şartlar altında Genelkurmay Başkanlığının hedef değerlendirmesi yaptığının detaylı izah edildiğine işaret edilen açıklamada, bütün bunlara rağmen bir gazetecinin MİT'e yönelik ithamlarının sürdüğüne dikkati çekildi.

“Kurumumuzu hedef alan bu gerçek dışı yayınlara devam edilmesi dolayısıyla konuya ilişkin kamuoyunu aydınlatacak yeni bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“öncelikle şu gerçeği bir kez daha ifade etmek isteriz ki; 28 Aralık 2011 tarihinde hayatını kaybeden 35 vatandaşımız ile ilgili olabilecek grup, yer, tarih, sayı ve geçiş güzergahlarına ilişkin Teşkilatımızca herhangi bir istihbarat paylaşımı gerçekleştirilmemiştir.

Anılan Gazetecinin 30 Aralık 2011 tarihli 'Yanlış İstihbarat MİT'ten” başlıklı haberinde yer alan '... Heron, bölgedeki sivil vatandaşların görüntüsünü alıp, Ankara'ya iletiyor. Ankara'da görüntüleri gören yetkililerden biri durumdan şüpheleniyor. Grubun sivil olma ihtimali üzerinde duruyor. Şüphe üzerine konuyu yetkililer ile paylaşıyor. MİT'le iki kez temasa geçiyor. MİT yetkililerine şüphe aktarılıyor. MİT, 'Grup kesin PKK'lı' deyip, kendilerine gelen istihbaratın sağlam olduğunu karargaha bildiriyor. 'Kesin' ifadesi üzerine de, Hava Kuvvetleri Komutanlığının emri ile uçaklar bölgeyi bombalıyor...' ifadesi ve 'görüntü alınması ile operasyon yapılması arasındaki bu üç saatlik zaman farkının nedeni, görüntülerden şüphelenen yetkilinin bilgisi üzerine MİT'le iki kez temasa geçilmesi. Bilginin teyit edilmesi için beklenmesi' şeklindeki açıklamalar tamamen yalan ve hayal mahsulü olup, gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.”

'SAYIN BAŞBAKANIMIZ BU HABERİ YALANLAMIŞLARDIR'

MİT'ten gazetecilere dağıtılan basın açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olaya ilişkin son anda MİT tarafından bir bilgi paylaşımının olmadığını 30 Aralık 2011'te açıkladığı ve haberi yalanladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “Anılan gazeteci asılsız iddialarını devam ettirebilmek için daha önce kurguladığı mizansende değişikliğe giderek, kelime oyunları yapmak suretiyle 35 vatandaşın hayatını kaybettiği operasyonla ilgisi olmayan ve bölgedeki örgütsel hareketliliğe dair kendisine sızdırılan, bir kısmı güncelliğini yitirmiş raporları, olayla ilişkilendirme gayretine girmiştir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberlerde söz edilen, sızdırılan raporların 21 Aralık 2011 tarihli olanı hariç hiçbirinin Uludere-Ortasu kırsalı ile alakalı olmadığı vurgulanan açıklamada, “bu raporda da iddia edildiği gibi bir grubun, Türkiye'ye illegal geçiş yapacağına dair bir bilginin kesinlikle yer almadığı” kaydedildi.

Açıklamada, “Teşkilatımıza yönelik bu maksatlı ithamlar terör ile mücadelede özenle yürüttüğümüz çalışmaları aksatmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

PKK-MİT GöRüŞMESİ

MİT medya buluşmasında gazetecilerin PKK-MİT görüşmesinin ses kaydının da sorulduğu ve Hakan Fidan'ın bu konuyla ilgili 'Edit edilmiş copy paste hazırlanmış bir şey var. Keşke daha fazlası yayınlansaydı. Keşke konuşsak da bazı şeyleri düzeltsek ama konuşamıyoruz. O ses kaydı kurgulanmış bir şey..' dediği öğrenildi.

'GES'İN DEVRİ TARİHİ BİR OLAY'

Genelkurmay Elektronik Sistemler'in (GES) MİT'e devri için Fidan 'Tarihi bir olay, tarihi bir işbirliği' benzetmesinde bulundu.

ULUDERE’DE 35 KİŞİNİN öLüMüYLE İLGİLİ GİZLİLİK KARARI

ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi’nin Irak sınırındaki hava operasyonunda 35 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili soruşturma hakkında, Uludere Cumhuriyet Savcılığı’ın başvurusuyla mahkeme gizlilik kararı aldı.

Uludere’nin Ortasu Köyü Irak sınırında 28 Aralık gecesi insansız hava araçlarından aldıkları görüntüler üzerine PKK’lı zannedilerek düzenlenen hava operasyonunda ölen 35 kişiyle ilgili soruşturmayı sürdüren Uludere Cumhuriyet Savcılığı soruşturma için mahkemeden gizlilik kararı aldırdı. Ancak gizlilik kararının ne zaman alındığı konusunda yetkililer bilgi vermedi.

Savcılık, soruşturma kapsamında olay yerine helikopterle giderek incelemelerde bulunmuş ve olay yeri incelemesini hem jandarma, hem de Emniyet Müdürlüğü ekipleri birlikte gerçekleştirmişti. Savcılık ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı’ndan insansız hava araçlarının kaydettiği 4 saatlik görünteler ile görüntüler alınmasından sonra yapılan işlemlerle ilgili yazışmaları istemişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.