1. HABERLER

  2. Ya konuşurum ya da dönerim
Ya konuşurum ya da dönerim

Ya konuşurum ya da dönerim

Gül, Humboldt Üniversitesi’nde bomba ihbarı yapılınca toplantıyı iptal etmek isteyen Almanlara böyle rest çekti...

A+A-

Erzurum Güncel-

Cumhurbaşkanı Gül, Alman mevkidaşı Wulff ile yaptığı basın toplantısında, Türklere uyum çağrısında bulundu: “Almanca’yı en güzel şekilde konuşun. Bu, asimilasyon değildir. Kendi kimliğini, inançlarını ve dinini değiştirmek anlamına kesinlikle gelmez.” Gül, mevkidaşına da, “Evlilikte Almanca şartı bizi yaralıyor” diyerek sitem etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya’ya düzenlediği dört günlük ziyaretinde dün Cumhurbaşkanı Christian Wulff’la bir araya geldi. Gül, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, iki ülkenin birbirleriyle savaşmayan nadir ülkelerden olduklarının altını çizdi. 50 yıl önce davet üzerine gelen Türk işçilerin 3 milyona yakınının hala Almanya’da olduğunu hatırlatan Gül, “1 milyon Türk Alman vatandaşlığına geçti. Görüşmelerimizde en çok ele aldığımız nokta, Türk-Alman ilişkilerini geleceğe taşımak olmuştur” dedi.

‘Aksansız konuşun’

Gül, Almanya’da yaşayan Türklerin uyumu konusunda önenmli tavsiyelerde bulundu: “İnsanlar burada yaşayacaksa, Almanca’yı en güzel şekilde konuşması lazım. Asimilasyon başka bir şey. Bir lisanı en güzel şekilde konuşmak, Almancayı aksansız konuşmak, kendi kimliğini, inançlarını ve dinini değiştirmek anlamına kesinlikle gelmez. çocukların okul öncesi eğitim almaları teşvik edilmeli.”

‘AB’yi belki istemeyiz’

Türkiye’nin AB hedefinden şaşmadığını ifade eden Gül şöyle konuştu: “Türkiye’nin tam üye olup olmamasının müzakeresinin şu anda yapılmasının çok yersiz olduğu kanaatindeyim. Türkiye’nin müzakere sürecini başarıyla bitirmesine fırsat vermek gerekir. Sonra günün şartlarına bakılır, eğer istenmiyorsa, bir yük olduğu düşünülüyorsa biz o zaman üye olmamayı memnuniyetle karşılarız. Belki de Türk halkı ‘Ben tam üye olmak istemiyorum’ diyebilir.”

Vize sorunu çözülmeli

Vize sorununa da değinen Gül, “öyle ki; Türk iş adamları fuarlara mallarını gönderiyorlar ama fuarlara biz gidemiyoruz diyorlar; bilim adamları konferanslara davet ediliyorlar, vize alamıyorlar, gelemiyorlar; konser ilan ediliyor ama vizeler çıkmadığı için bu konserler iptal ediliyor. Bir de evlilikle ilgili konular var. İnsanların kiminle evleneceği, çok insani bir konu. Evlenilecek insanın Almancayı bilme şartı olması, bu da birazcık yaralayıcı. Artık her şeyi samimiyetle birbirimize açabilecek vaziyetteyiz, çözebiliriz” diye konuştu.

Türklere teşekkür

Alman Cumhurbaşkanı Wulff ise “İkili ilişkileri bilim, teknoloji ve yenilenebilir enerji alanında da kullanabiliriz” diyerek, Almanya’daki Türklere, ülke için verdikleri emekten dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin, Müslüman nüfusu ve demokratik yapısıyla Arap ve Kuzey Afrika ülkeleri için örnek teşkil edebileceğini ifade eden Wulff, “Bu ülkelerde Türkiye ile birlikte tek sesle konuşarak birlikte hareket edebiliriz” diye konuştu.

Yurda dönüş teşviği

İki ülke arasında çifte Vergilendirmeyi önleme Anlaşması imzalandı. Anlaşma uyarınca, Almanya’da çalışıp, emekli olduktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapanlardan yıllık maaşı 10 bin euroya kadar olanlardan vergi alınmayacak. Daha önce yürürlükte olan anlaşma, 1 Ocak 2011’de Almanya tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti. Bugün Başbakan Angela Merkel’le bir araya gelecek. Gül, temaslarına Osnabrück ve Stuttgart’ta devam edecek.

Gül: Teröre, şantaja asla taviz vermem

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitedeki toplantısını sabote etmek isteyen terör örgütü yandaşlarına sert çıktı: “Sabahtan beri Roj TV, binlerce insanı toplamak için yayın yaptı, ancak 30 kişi geldi. Hüsrana uğrayınca asılsız bomba ihbarı da yaptılar.”

Cumhurbaşkanı Gül, bomba ihbarı yapılması üzerine Humboldt üniversitesinde 2 saat gecikmeyle başlayan konuşmasına, üniversitede konuşma yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı:

“Almanya’nın demokratik ortamından faydalanan ve bunu istismar eden terör örgütüyle ilintili 30-40 kişinin buradaki tehditleri ve bu toplantıyı yaptırmak istememeleri, bu toplantıyı yapma ısrarımız karşısında da bomba ihbarı yapması üzerine güvenlik güçleri konuşmayı bu kadar geciktirdi. Ama şunu ifade etmek isterim ki, böyle 30-40 kişiye pes edecek, onların tehdidine, şantajına boyun eğecek halde değiliz. Asla da onlara taviz vermem. Onların şunu da bilmesini isterim ki benim Türk vatandaşlarım onlara değil, bana sempati gösterir. Onları değil, beni severler. Sabahtan beri Roj TV burada binlerce insanı toplamak için yayın yaptı. Ama buraya 30-40 kişi ancak geldi. Onun hüsranını yaşadıkları için bu toplantıyı sabote etmek istediler. Ama, bu toplantıyı muhakkak yapacağımızı söyledim, onlara prim vermeyeceğimizi... Teröre kim taviz verirse, onun arkası gelir. Kim terörün şantajına, tehdidine boyun eğerse, onun faturasını o öder. Onun için bu tehditlere, şantajlara hiçbir zaman boyun eğmeyeceğimizi ve bunlardan yılmayacağımızı da herkesin görmesini isterim.”

‘Asla pes etmem’

“Ben en aykırı soruyu da alırım, cevaplandırırım. Ama eğer bomba tehdidi yaparsa, silah tehdidi yaparsa, doğrusu ona da asla pes etmem. Bu gecikmenin sebebini herkes bilsin. Bunu da eminim ki hepiniz makul karşılamışsınızdır. Ben bu üniversiteyi terk etseydim, bunlar yarın bu üniversiteye de Alman polisine de çok daha fazla şantaj yaparlardı. Bunu başarmış olurlardı.”

10 Türk vekil meclise girdi

Almanya’nın Berlin eyaletinde önceki yapılan eyalet meclisi seçimlerinde 10 Türk kökenli milletvekili seçildi. Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) ülker Radziwill, Dilek Kolat, İlkin özışık ve Erol özkaraca, Yeşiller Partisi’nden özcan Mutlu, Turgut Altuğ ve Canan Bayram, Sol Parti’den Hakan Taş ve Evrim Eaba-Eommer, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’den (CDU) de Emine Demirbüken-Wegner Eyalet Meclisi’ne girmeyi başardı. özışık, özkaraca, Altuğ ve Taş ilk kez milletvekili seçildi. Geçici sonuçlara göre bir önceki seçimlere göre yüzde 2,5 oranında oy kaybeden SPD yüzde 28,3 oranında oy alarak yeniden birinci parti oldu.

Berlin seçimlerinde ikinci sırada yüzde 23,2 oyla, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) yer aldı. Seçimlerin en büyük süprizi ise Korsanlar Partisi’nin oyların yüzde 9’unu alarak meclise girmesi oldu.

Neuce Wache’de saygı duruşu

Cumhurbaşkanı Gül ziyareti çerçevesinde dün Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül, Meclis binasından yürüyerek Berlin’in simgesi tarihi Brandenburg Kapısı’na giderek, meydanı gezdi. Gül, daha sonra eşi Hayrünnisa Gül, oğlu Ahmet Münir Gül, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ve Klaus Wowereit ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Gül ayrıca “Neue Wache” anıtını da ziyaret etti. Savaş kurbanları ve baskı görenleri temsil eden anıttaki mozoleye çelenk konuldu.

TüRK ASKERLE SOHBET ETTİ: -Merhaba Ali -Sağol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, önceki gün Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Schloss Bellevue”de resmi törenle karşılandı. İki ülke Milli marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, tören kıtasını selamladı. Gül, tören alanından ayrılmadan, Wulf ile birlikte şeref kıtasına doğru giderek, Türk Orkestra Subayı Ali Ballı ile bir süre konuştu. Gül, Ballı’yı böyle bir görevde bulunmasından dolayı tebrik etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.