1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. 1 milyon kişi kör olma riski taşıyor
1 milyon kişi kör olma riski taşıyor

1 milyon kişi kör olma riski taşıyor

Türk Oftalmoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ziya Kapran, diyabetin etkilediği organların başında gözün retina tabakasının geldiğini belirterek, "Türkiye'de 1 milyon diyabete bağlı körlük riski olan çalışan nüfus var.

A+A-

Erzurum Güncel- 11 milyon diyabet hastasının yüzde 10'u ağır retina hastalığı olduğu için görmelerini tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya." dedi.

Türk Oftalmoloji Derneği 53. Ulusal Kongresi, Antalya'nın Kemer  ilçesinde bir otelde yapıldı. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında Dernek Üyesi Prof.  Dr. Ziya Kapran, diyabetin göz sağlığı üzerindeki önemini vurgulayarak,  "Türkiye'de maalesef şeker hastalığı patlaması var. Son 10 yılda diyabet hastası  sayısı iki kat artarak Avrupa'nın da üzerine çıktı iki kat arttı. Daha önce 7  milyon olan diyabetli sayısı 11 milyona çıktı. Özellikle 18-45 yaş arasındaki  genç nüfus diyabete bağlı görme kaybı yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Dünyada 300 milyon diyabet hastası olduğunu bildiren Kapran, 20 yıl  sonra bu sayının 1 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Türkiye'de  diyabetin artış hızının Avrupa'nın üç katı, dünyadaki diğer ülkelerin de iki katı  olduğuna dikkati çeken Kapran, yaşam tarzındaki değişiklikler, daha az egzersiz,  beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve günün önemli bir bölümünün masa  başında geçirilmesinin diyabetli hasta sayısının artmasına neden olduğuna işaret  etti.

 

Prof. Dr. Kapran, diyabet hastalarının büyük bir bölümünün  hastalıklarının farkında olmadıklarını dile getirerek, "Diyabet hastalarının  yüzde 35'inin gözünde bir hastalık var. Retina bölgesinde "diyabetik retinopati"  hastalığını oluşuyor. Diyabetik retinopati erken fark edilirse tedaviden olumlu  sonuç alınabiliyor." dedi.

 

Diyabet hastalarının göz muayenelerinin yakından takip edilmesi  gerektiğini dile getiren Kapran, şöyle devam etti:

 

 "Türkiye'de 1 milyon diyabete bağlı körlük riski olan çalışan nüfus  var. Etrafımızdaki ülkelerden daha yüksek bir durumdayız. 11 milyon  hastasının  yüzde 10 u ağır retina hastalığı olduğu için görmelerini tamamen kaybetme  tehlikesi ile karşı karşıya. Bunların çoğunu tedavi edebiliyoruz. Ağır döneme  getirmemek lazım. Sağlık Bakanlığı ile diyabetin azaltılmasına yönelik çalışma  yürütüyoruz."

 

"SOKAKTA OYNAYAN ÇOCUKTA MİYOP YAVAŞ İLERLİYOR"

 

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. İzzet Can de erişkinlerde görülen göz  hastalıklarının çocuklarda da görüldüğüne dikkati çekerek, glokom, katarakt,  retinopati, kapak düşüklükleri gibi rahatsızlıkların bunlar arasında olduğunu  söyledi.

 

Çocuklarda en sık görülen görme sorunlarının başında şaşılık geldiğini  ifade eden Can, "Şaşılığın toplumda görülme oranı yüzde 2. Bu oldukça önemli bir  rakam. Şaşılıkların da 60-80 arasında alt tipi var. Bazıları sadece gözlükle  bazıları ise hem gözlük hem cerrahi ile tedavi edilebiliyor. Şaşılığın önlenmesi  için bütün çocukların yenidoğan döneminde mutlaka bir göz muayenesinden geçmeleri  gerekiyor. Doğuştan katarakt konusu atlanırsa, aile ihmal eder doktor görmezse  geri dönüşümsüz bir göz tembelliği sorunu ihtimali çok yüksektir." açıklamasında  bulundu.

 

Prof. Dr. Can, çocuklarda 2 yaş döneminin, yakın görme sisteminin  gelişme yaşı olduğunu ifade ederek, "O dönemden önce ya da o dönemde çocuğu bir  göz hekiminin görmesinde yarar var. Göz tembelliği varsa kullanılan tedaviler 10  yaşına kadar geçerli oluyor. 10 yaşından sonra çocuk maalesef sakat kalıyor.  Çocuk normal görünse bile ilk 10 yaşta mutlaka bir muayeneden geçirilmesi  gerekiyor. 7-8 yaş arası da köprüden önce son çıkıştır. Çocuğun bir gözü iyi,  diğeri az görüyorsa aileler bunu atlıyorlar." diye konuştu.

 

Çocuklarda uzağı görememe, miyop sorununun da genellikle 13-14  yaşlarında başlayarak ilerleme sürecine girdiğine işaret eden Can, bu konuda da  ailelere şu uyarıyı yaptı:

 

"Çocuğunuzda miyop ilerlemesin istiyorsanız tabletlere, cep  telefonlarına daha az baktırmalısınız. Çocuğun izleyeceği süre günde 40 dakikayı  geçmemeli. Tabletlerin özellikle miyop ilerlemesinde ciddi rol oynadığı  araştırmalarla da ortaya kondu. Araştırmalara göre özellikle sokakta oynayan  çocuklarda miyopun da daha az ilerlediği tespit edildi."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.