1. HABERLER

  2. ASAYİŞ

  3. Bazı iller şaşırttı!
Bazı iller şaşırttı!

Bazı iller şaşırttı!

2010 yılı verilerinden oluşan ve tamamı adliye kayıtlarına dayanan araştırmaya göre, Türkiye'nin genel suç sıralamasında ilk sırada hangi il yer alıyor?

A+A-

Erzurum Güncel-

TBMM Şiddet Araştırma Komisyonu Uzmanı ve araştırmacı Adem Solak, iki yıllık bir çalışmanın sonunda, tümü adliye kayıtlarına dayanan verilerle Türkiye’nin ‘suç haritasını’, özellikle de ‘çocuk suçluluğu’ haritasını çıkardı. önümüzdeki hafta kitap olarak yayınlanacak olan yaklaşık 400 sayfalık ‘Türkiye’nin Suç Haritası - çocuk Suçluluğu’ adlı çalışma, 2010 yılına ait birbirinden çarpıcı rakamları gün yüzüne çıkardı.

HEGEM (Hayat Boyu Eğitim Gelişim Derneği) Başkanı da olan Adem Solak, Habertürk’e yaptığı açıklamada, ‘’Bu çalışmanın bir milat olduğunu düşünüyorum’’ dedi ve ekledi: “Kullandığımız rakamların tümü resmi yazışmalarla ve Adalet Bakanlığı’nın desteğiyle ortaya çıktı. Türkiye’de, 0-18 yaş arası 24 milyon çocuk var. Ancak kanuni sorumluluk 12 yaşından itibaren başlıyor. Bizde bu çalışmada 12-18 yaş arası çocukların suçluluk sayılarını çıkardık. Türkiye’deki çocukların kaçı suça karıştı, kaçı hakkında dava açıldı, hepsi 2010 yılına göre, araştırmamızda yer alıyor.’’

'RAKAMLAR İYİ OKUNMALI'
çocukların korunması açısından da bu rakamların çok iyi okunması gerektiğini söyleyen Solak sözlerini şöyle sürdürdü:

“çocuk suçluluğu yönünden durumumuz nedir? İşin neresindeyiz? Gidişat ne yönde? Riskler biliniyor mu? Stratejilerimiz, plan, program ve politikalarımız var mı? Bu çalışma tüm bu ve başka soruların cevabını ortaya koymaktan çok, yeni sorulara ve sorgulamalara da yol açacak. çünkü konu çocuklarsa, o zaman sorumluluğumuzun sonu ve sınırı olmaz.’’ Solak, çalışmanın amacını “Şiddet ve suç yönünden toplumun nereye gittiğini ortaya koymak, özellikle çocuklar boyutunda doğru projeler üretilmesine katkıda bulunmak’’ diye özetliyor.

Araştırmada, ‘fail çocuk sayısı’, ‘mükerrer suç sayısı’ ve ‘çocuklar hakkında açılan ceza davası sayısı’ belirtilip, o şehirdeki toplam çocuk nüfusuna göre oranlama yapılıyor; böylece çocuk suçluluğu haritasında hangi şehir kaçıncı sırada ortaya çıkartılıyor. çalışmada çocuk suç türleri ise şu 5 başlık altında toplanmış: Şahşa karşı, mala karşı, cinsel, uyuşturucu ve siyasi suçlar.

Peki, gerek yetişkin gerekse çocuk suçluluğu rakamları göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin genel suç haritasında karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? 2010 yılı adliye kayıtlarına göre genel suç sıralamasında ilk sırayı Ardahan alıyor. Ardahan’ı, Iğdır ve Antalya izliyor.

'OT YAKMA' VE 'AĞAç KESME' SUçU BU İLLERİ BİRİNCİ YAPIYOR
TBMM Şiddet Araştırma Komisyonu Uzmanı ve araştırmacı Adem Solak, “Türkiye’nin Suç Haritasıçocuk Suçluluğu’ başlıklı çalışma, cumhuriyet tarihinde yapılmayan ciddi bir eksikliği giderecek” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adalet Bakanlığı’yla entegre olamadığını söyleyen Solak, araştırmanın sonuçlarında kendisini en çok Ardahan, Iğdır, Karaman ve Eskişehir’in şaşırttığını söyledi:

“Genel suç oranlarına bakıldığında Ardahan ilk sırada yer alıyor. Ardahan’da hata mı yaptık diye tekrar verileri gözden geçirdik. Ama Ardahan, Iğdır gibi şehirlerde ot yakma, başkasının ağacını kesme gibi suçlar çokça işlenmiş. Bu da suç istatistiğine yansıyor. İstanbul, İzmir gibi şehirlerde ot yakma gibi bir suçla kolay kolay karşılaşmazsınız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.