1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Büyük gözaltı!!!
Büyük gözaltı!!!

Büyük gözaltı!!!

İstanbul başta tam 16 ilde, PKK’nın gizli şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyonlarda, KCK’nın Önderlik Komitesi çökertildi. İstabul’da 44’ü Öcalan’ın avukatı 45 kişi gözaltına alındı, 6 kişi de kaçtı. 8 ay teknik t

A+A-

Erzurum Güncel-

İstanbul ve Diyarbakır özel Yetkili Cumhuriyet Savcılıkları’nın talimatıyla PKK’nın gizli şehir yapılanması KCK’ya (Kürdistan Toplulukları Birliği) yönelik 16 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. 2010 Mart ayından bu yana yürütülen soruşturma kapsamında, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Adnan çimen ve İsmail Tandoğan’ın talimatı ve İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile başlatılan operasyonlar, sabahın erken saatlerinde start aldı. çok sayıda adrese baskın yapılırken, 47’si avukat 51 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Ancak bir şüphelinin operasyondan önce yurtdışına çıktığı, beş kişinin ise operasyondan hemen önce kaçtıkları ortaya çıktı. Gözaltına alınan 45 kişiden 44’ünün avukat olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan avukatların İmralı’da öcalan ile görüştüğü aldıkları talimatları internet kafeden Kandil’deki örgüte ilettikleri iddia edildi.

Asrın Hukuk Bürosu da...

Avukatlara KCK operasyonu
video için tıklayın


Soruşturma kapsamında İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Denizli’nin de aralarında bulunduğu 16 ilde operasyon yapılırken, Diyarbakır’da yürütülen KCK operasyonunun, bunlardan ayrı olduğu bildirildi. İstanbul’da 23 ayrı adrese baskın yapılırken, öcalan’ın avukatlarının çalıştığı Beyoğlu’ndaki Asrın Hukuk Bürosu saat 08.00’de gelen polis ekipleri, İstanbul Barosu’ndan istenen avukatların geç gelmesi nedeniyle saat 11.30’a kadar bekledi. Avukatların gelmesinin ardından aramalar başlatılırken, büroya bağlı birçok avukat da gözaltına alındı. Aynı saatlerde özgür Gündem gazetesi merkez bürosu, Demokratik Modernite Dergisi ile haklarında gözaltına alma kararı bulunan avukatların ev ve bürolarında da aramalar yapıldı.

Soruşturma Mart 2010’da

Operasyonların ardında, 2010 yılı Mart ayından bu yana yürütülen bir soruşturma olduğu öğrenildi. İddiaya göre, KCK’nın şehir yapılanmasını mercek altına alan polis, öcalan’ın talimatlarını örgüte avukatları sayesinde ilettiğini belirledi. Araştırmanın derinleştirmesiyle, öcalan, KCK ve PKK bağlantısı ortaya çıkartıldı. Buna göre öcalan, KCK/önderlik Komitesi üyesi avukatları aracılığıyla İmralı’dan talimatlarını KCK/Yürütme Konseyi üyesi avukatlara iletiyor, bu avukatlar da bu talimatları örgütün silahlı kanadına ulaştırıyordu.

Komite Başkanı Karayılan

önderlik Komitesinin Başkanlığı’nı ise Murat Karayılan yapıyordu. öcalan’ın avukat görüşmelerini üstlenen Asrın Hukuk Bürosu’ndaki yedi avukat ve bir basın sorumlusunun KCK/önderlik Komitesi Yöneticileri oldukları, diğer avukatların ise önderlik Komitesi üyeleri olduğu tespit edildi. Yapılan operasyonla KCK/önderlik Komitesi ve KCK/Yürütme Konseyi büyük ölçüde çökertildi.

öldürülen teröristten çıktı

öcalan’ın verdiği talimatlardan bazılarının da soruşturma dosyasında olduğu öğrenildi. Bu talimatlardan birinin Siirt Pervari’de 19 Ağustos’ta operasyonda öldürülen PKK’lı “Zerdeşt” kod adlı Ali Gezer’in üzerinden çıktığı belirtildi. Gezer’in üzerinden çıkan ve öcalan’ın el yazısı olduğu öğrenilen talimat yazısının, 27 Temmuz’da yapılan görüşmede avukatlara verildiği ve avukatların da bu talimatı örgüte ulaştırdıkları iddia edildi. Ele geçirilen notta öcalan’ın örgüte, “gerillacılık oynamasınlar, aktif savunma. Pasif savunmayı artık bıraksınlar” dediği belirtildi.

öcalan’dan 130 talimat 132

Abdullah öcalan’ın İmralı’ya konulduğu 1999 yılından bu yana 346 kez avukat görüşmesi yaptı. Polis, o görüşmelerden özellikle 2010 mart ayı itibariyle yapılan 56 görüşmeye katılan 40 avukatı mercek altına aldı. Bu görüşmelerde öcalan’ın avukatları ile örgüte ilettiği 130 talimat da soruşturma dosyasına girdi. öcalan’ın 27 Temmuz 2010 tarihinde verdiği saldırı talimatının ardından 132 güvenlik görevlisi ve sivilin hayatını kaybettiği, 471 kişinin yaralandığı bombalı, mayınlı ve silahlı saldırılar gerçekleşti. öcalan’ın bu görüşmelerde verdiği saldırı emirleri nedeniyle 12 kez hücre cezası aldığı biliniyor. Bu nedenle öcalan’ın avukatlarına talimatlarını vermek için özel bir dil kullandığı ve avukatların birçok kez öcalan’ın talimatı olmadığı halde örgüte talimat verdiği de iddia edildi. Polisin belirlemerine göre avukatlar talimatları 3 şekilde örgüte iletiyordu. İlk yöntemde yapılan görüşme diyalog şeklinde yazıya dökülüyor ve gizli bir iletişim sistemi üzerinden Kandil’e yollanıyordu. Bir diğer yöntemde ise tüm konuşmalar sadece öcalan’ın talimatları gibi yazıya dökülüyordu. Ancak bu yazıdan örgütün alt kademelerinin bilmemesi gereken kısımlar çıkarılıyordu. Bu talimatlar telsizle örgüt üyelerine okunuyordu. üçüncü yöntemde de talimatlar ögütün basın sorumlusu Cengiz Kapmaz tarafından haber haline getiriliyor ve önce Fırat Haber Ajansı’na oradan da basın organlarına dağıtılıyordu.

İnternet kafeye koşuyorlardı

Avukatları takibe alan polis, öcalan ile görüşme yapan tüm avukatların göreşme sonrasında İstiklal Caddesi’nde bulunan bir internet kafeye uğradığını ve buradan Kandil’e şifreli mesajların iletildiğini belirledi. Bunun üzerine bölgeye güvenlik kamerası görüntüsünde bir kamera yerleştiren polis, 8 ay boyunca avukatların tüm bu hareketlerini görüntülemeyi başardı.

Savcıya ifade verecekler

Gözaltına alınan ve İstanbul Emniyeti’ne götürülen avukatların, Avukatlık Yasası uyarınca, Emniyette ifade vermeyecekleri ve adliyede soruşturmayı yürüten savcılar Adnan çimen ve İsmail Tandoğan tarafından sorgulanacakları öğrenildi.

öcalan’ın Kalaşnikoflu avukatı

Polis kaynakları, gözaltına alınan avukatlardan İrfan Dündar’ın öcalan’la yaptığı yüz yüze görüşmelerde hukuki hiçbir konunun konuşulmadığını ve sadece öcalan’ın talimat verdiğini ileri sürdü. İddiaya göre öcalan’ın, Dündar aracılığıyla BDP’ye “KCK hem silahlı hem silahsız bir yapılanmadır. Siz bu kulvara girmeyin” diye talimat verdiği de polis kayıtlarına geçti. Gözaltına alınan önderlik Komitesi üst Düzey Yöneticisi Avukat İrfan Dündar’ın PKK terör örgütünün kamplarında Kalaşnikofla çekilmiş fotoğrafı da bulundu. Fotoğrafta Dündar’ın bir grup PKK’lı teröristle atış talimi yaptığı görülüyor. İrfan Dündar’ın kız kardeşi Zelal kod adlı Nesrin Dündar’ın da 2008 yılında Kuzey Irak’taki PKK kamplarından eylem için İstanbul’a geldiği ve abisi İrfan Dündar’ın evinde barınırken yapılan operasyonla gözaltına alındığı ortaya çıktı. Nesrin Dündar’ın pişmanlık yasasından faydalanarak serbest kaldığı da öğrenildi.

Polisten kaçmak için balkondan atladı

Diyarbakır’da KCK’ya yönelik düzenlenen operasyonda polisten kaçmak için balkondan atlayan bir kişi yaralandı. Bağlar ilçesindeki bir apartmanın 3. katındaki eve düzenlenen operasyon sırasında evde bulunan A.Y. polisten kaçmak için balkondan atladı. Yaralanan A.Y. polis ekiplerinin çağırdığı ambulansla Diyarbakır Dicle üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ayağı kırılan A.Y’nin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Bu arada Bağlar’da KCK’ya yönelik bir başka operasyonda ise bir binanın 4. katındaki eve düzenlenen operasyon sırasında kaçmak için balkondan atlamaya çalışan ve ismi açıklanmayan bir kadın da son anda polis tarafından demir korkuluklar üzerindeyken yakalandı. Gözaltına alınan kadının sorgusunun sürdüğü belirtildi.

47’si İstanbul’dan 70 avukat gözaltında

İstanbul’daki 47 avukatla birlikte Muş’ta Av. Mensur Işık, Siirt’te Av. Şakir Demir, Diyarbakır’da Baran Pamuk, M. Nuri Deniz, Serkan Akbaş, Muharrem Şahin, Meral Atasoy, Fuat çoşacak, Osman çelik ve Mehmet Ayata, Urfa’da Av. Cemo Tüysüz, Mersin’de Av. Bedri Kuran, İzmir’de Servet Demir, Mehmet Bayraktar, Nezahat Paşa Bayraktar ve Mizgin Irgat, Şırnak’ta Av. Veysel Vesek ve Av. Hakzan Sadak, Batman’da Av. Mehdi öztüzün, Van’da Sabahattin Kaya ve Cemal Demir, Ankara’da Nevzat Anuk, Hakkari’de Davut Uzunköprü gözaltına alındı. Operasyonun Diyarbakır ayağında ise gözaltına alınanların sayısının 38’e çıktığı öğrenildi. Bu sayının daha da artabileceği, 16 ilde şimdiye kadar gözaltına alınanların sayısını ise 100’ün üzerinde olduğu belirtiliyor.

PKK’lı olmakla suçlanan avukatlar

Av. Nevzat ANUK


Gözaltına alınan avukatlardan Nevzat Anuk’un PKK’nın dağ kadrosunda 1993 yılında katılarak Şehidan-Serhat Urumiye Bölgelerinde silahlı faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı. Anuk’un; Orhan Doğan, Selim Sadak ve Leyla Zana’nın da avukatlığını yaptığı iddia ediliyor.

Av. Faik özgür EROL

Erol’un Yunanistan’da terör örgütü PKK’nın kamplarında bomba eğitimi aldıktan sonra İzmir’de eyleme hazır bomba düzeneği ile birlikte turistik tesislere yönelik saldırı yapacağı sırada 16 Haziran 1997’de yakalandığı ortaya çıktı. Erol’un PKK yanlısı birçok protesto eylemine katıldığı öne sürülüyor.

Av. Emran EMEKçİ

Av. Emran Emekçi’nin PKK terör örgütü adına faaliyet göstermekten 12 Ekim 1994’de yakalanarak tutuklandığı ortaya çıktı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.