1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Büyükşehir böyle pay etmiş!
Büyükşehir böyle pay etmiş!

Büyükşehir böyle pay etmiş!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ni denetleyen Sayıştay, doğrudan temin sınırının altında kalması amacıyla bazı alımların parçalara bölünerek yapıldığını tespit etti.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni denetleyen Sayıştay, doğrudan temin sınırının altında kalması amacıyla bazı alımların parçalara bölünerek yapıldığını tespit etti. Tek ihaleyle indirime gidilerek yapılacak işe Büyükşehir’in 2 milyon 729 bin 021 lira 65 kuruş ödediği belirlendi.

 

Sayıştay Başkanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı son denetimde doğrudan temin sınırının altında kalması amacıyla bazı alımların parçalara bölünerek yaptırıldığı ortaya çıktı. 2017, 2018 ve 2019 yıllarında birbirlerine yakın tarihlerde yıkım, hafriyat, greyder kiralama ve agrega kırım işini o dönemde doğrudan temin limiti olan 58 bin 555 lira altında bıraktığı anlaşılan Büyükşehir Belediyesi’nin işi 40 parçaya böldüğü ve 15 ayrı ilan bedeli ödediği tespit edildi.

 

‘REKABETİ SAĞLAMA’ İLKESİNE AYKIRI

 

Sayıştay Başkanlığı, tek ihale ve indirimle yapılacak işe 2 milyon 729 bin 021 lira 65 kuruş ödeyen Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırladığı denetim raporunda şu görüşlere yer verdi.

 

“Büyükşehir Belediyesince hizmet alımları ile yapım işlerinin bir kısmının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22 nci maddesinin (d) bendinde belirlenen limitlerin altında kalması maksadıyla parçalara bölündüğü ve böylelikle ihale yöntemlerini uygulamayıp doğrudan temin yöntemiyle alım yaptırıldığı anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde idarelerin, 4734 sayılı Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

İdareler tarafından ihale yöntemlerinin biriyle karşılanacak işlerinin kısımlara bölünerek, 4734 sayılı Kanunun 22/d bendinde belirlenen parasal limitlerin altında kalmak suretiyle doğrudan temin yönteminin kullanılması 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine aykırılık teşkil edecektir.

 

İlgili ödeme belgeleri ve eki belgelerin incelenmesinden, aşağıdaki tabloda ayrıntısı gösterilen toplam 2.729.021,65 TL hizmet alımları ile yapım işlerinde, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulüyle yaptırılabilecek olan ve aynı mahiyet ve kapsamda yer alan, onay tarihleri incelendiğinde ise aynı tarih veya birbirine çok yakın tarihlerdeki işlerin yine aynı kanunun 5’inci maddesinde ifade edilen “rekabetin sağlama” ilkesine aykırı olarak aynı firmalara parçalara bölünerek yaptırıldığı tespit edilmiştir.”

 

BÜYÜKŞEHİR’İN CEVABI: BUNDAN SONRA KANUNA UYGUN YAPILACAK

 

Bu tespit üzerine Sayıştay’a açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi’nin rapora yansıyan ifadesi ise şöyle oldu.

 

"İdaremiz tarafından bundan sonra 2019 yılı itibariyle açık ihale usulü ile belli istekliler arasında ihale usulü yanında 4734 sayılı Kanunun 22’nci maddesinin cevaz verdiği durumlarda doğrudan temin yöntemi uygulanacaktır. Dolayısıyla, mezkûr doğrudan teminler tamamen kamu yararı ve kamu hizmeti mülahazalarıyla yapılmıştır. Belediyemizin yapmış olduğu doğrudan teminlerle ilgili olarak Belediyemiz kamu görevlilerinin mevzuata aykırı karar işlem veya eylemi bulunmadığı gibi, Belediyemiz kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemi sonucu kamu kaynaklarında artışa engel veya eksilmeye neden de olunmamıştır. Bulgu doğrultusunda bundan sonraki işlemler kanuna uygun yapılacaktır."

 

BÜYÜKŞEHİR’İN CEVABI SAYIŞTAY’I TATMİN ETMEDİ!

 

Büyükşehir’in bu cevabı karşısında ‘sonuç’ bölümüne not düşen Sayıştay denetçileri ise şu ifadelere yer verdi.

 

“Sonuç olarak Kamu İdaresi tarafından gönderilen cevapta mevzuata aykırı karar işlem veya eylem bulunulmamakta denmekte ise de doğrudan temin ile yapılan işlemler de Kamu İhale Kanunu’nun Temel İlkeler başlıklı 5. maddesindeki "Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez" hükmüne aykırılık bulunmaktadır.

 

Ayrıca yine bu hususla ilgili olarak kamu kaynaklarında eksilmeye neden olunmadığı hususu belirtilmiş ise de bu iddianın doğruluğu ancak 2.729.021,65 TL’lik mal ve hizmet alımlarının rekabetçi bir ortamda ihale usulleri ile yapıldığında ortaya çıkacak maliyet ile belli olabileceği aşikârdır. İdare tarafımızca belirtilen hususlar doğrultusunda gerekli çalışmanın yapılacağını bildirmekte olup, gelecek yıllarda yürütülecek denetimlerde bu konu izlenecektir.”

 

KİM BU FİRMA YA DA FİRMALAR?

 

Sayıştay denetçileri tarafından ortaya çıkarılan ‘parçalara bölme’ işinin neden yapıldığı ve işin hangi firma ya da firmalara verildiği merak konusu oldu. 

 

İŞTE BÖLÜNEN İŞİN TARİH ve PARÇA PARÇA ÖDENEN ÜCRETLERİ

 

Erzurumajans.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.