1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da TOKİ'den çifte standart
Erzurum'da TOKİ'den çifte standart

Erzurum'da TOKİ'den çifte standart

TOKİ'nin Erzurum'da geçtiğimiz yıllarda değişik semtlerde hak sahiplerine teslim ettiği site konutlarda, daire başına uyguladığı aidat ücretinin farklı olması tepki çekti.

A+A-

Erzurum Güncel- TOKİ site yönetim şirketleri, Erzurum’da değişik semtlerdeki projelerde konut sahiplerinden değişik miktarda aidat tahsil ediyor. Aidat bedelindeki çifte standart  tepkilere neden oluyor.

 

TOKİ adına  site yönetimini üstlenen şirket Abdurrahman Gazi semtindeki konutlarda 2+1 konutlardan 95 TL aidat bedeli tahsil ederken, geçtiğimiz yıl 99 TL tahsil edilen Yıldızkent TOKİ 2+1 konutlarında bu yıl zamlı tarife devreye girdi. Bu yılın tarifesi ise 2+1 konutlar için 114 TL oldu. Yıldızkent’teki Şirket mıntıkasındaki 108 metrekare 3+1 dairelerden 131, 120 metrakare dairelerden ise 137 TL tahsil edilmeye başlandı.

 

Neye göre belirleniyor

 

2+1 ve 3+1 daireler arasındaki aidat farkının bile adaletsiz olduğunu kaydeden konut sahipleri,  “73 metrekare bir daire için 114 TL aidat alınıyor. Neredeyse iki katı büyüklüğündeki 3+1 daireye az bir fark konularak ücret alınıyor. Metrekare başına birim fiyat bile tutarlı değil. Bu nasıl iş “dediler.

 

Pandemi döneminde gelen zamma tepki gösteren konut sahipleri, “Tamam zammı anladık. Ancak, yine TOKİ’nin görevlendirdiği, belki de aynı şirket, Abdurrahman Gazi TOKİE de 95 TL, Yıldızkent’te ise 114 TL alıyor. Bu çifte standart niye. İnsanların aklı ile bu kadar dalga geçilir mi? Site yönetim şirketleri diyebilir ki oradaki başka bir şirket, biz başka bir şirketiz. Öyle olsa bile, bir işin ortalama bedeli ne ise o alınır. Oradaki şirket 95 TL alarak zarar mı ediyor. “ ifadelerini kullandılar.

 

 

Daireler arasında ayrım yapılıyor

 

Site sakinleri, 3+1 konutların bulunduğu binaların belirli aralıklarla dezenfekte edilmesine rağmen, aynı şirketin mıntıkasındaki 2+1 konutların bloklarında daha uzun aralıklarla dezenfekte yapıldığını ileri sürdüler. Site sakinleri ‘bu ayrım neden’ diye sordu.

 

Aidat bedeli geçim kaynağı mı?

 

Öte yandan TOKİ haricinde kent genelinde apartman, kooperatif, işhan, iş merkezi gibi toplu ikamet ve işyeri gibi merkezlerde değişik aidat bedelleri uygulanıyor.

 

İşçi çalıştırıldığını, sigorta pirimlerinin yüksek oluşunu ve özellikte temizlikte kullanılan malzemenin zamlandığını ileri sürerek yüksek oranda aidat talep eden  işhan ve apartman yönetimleri, pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği almasına rağmen, adeta devletin sağladığı desteği görmezden sakinlerden tahsil ettiği aidat bedelini artırıyor.

 

 

Aidat bedeline karşılık ne hizmet yapılıyor?

 

Bu arada TOKİ yerleşkesinde alınan aidat bedeline karşılık hangi hizmetlerin verildiği de merak konusu oldu. Başlanğıçta verilen bilgiye göre, ortak elektrik, su, kalorifer kullanımı, aydınlatma , asansör ve çeşitli bakım ve onarım çalışmaları için alınacak bedelin gereğinin yapılmadığı ileri sürülüyor. Konut çevrelerindeki yeşil alan ve ağaçların bakımsızlıktan kuruması, yine bina aralarında çöplüğü andıran alanları bulunması eleştiri konusu oldu. En küçük kooperatiflerin bile bahçe duvarı veya ihata duvarı ile çevrildiğini söyleyen vatandaşlar, TOKİ yerleşkesinde yaklaşık 2 bin konut bulunmasına rağmen çevresinin açık olduğunu, ihata duvarlarının siteyi koruyan duvarların neden yapılmadan, yüklenici firmaların alandan çekildiğini soruyor. TOKİ sakinleri, firmaların yapmadığı eksikliklerin, mülk sahiplerinden şimdilerde ek ücret istenerek tamamlanmaya çalışıldığını belirtiler. Vatandaşlar “firmaların yapmadığı işlerin parası bizden niye tahsil ediliyor” diye sordular.

 

Belediyeler daha özenli

 

TOKİ yüklenici firmaları ve yönetim şirketlerinin özensiz hizmetlerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi ve Palandöken İlçe Belediyesi adeta hizmette yarışıyor. 2+1 konutların arka  tarafında bulunan ve binaların arasında kalan Palandöken  Belediyesi şantiyesi taşınma hazırlıkları yaparken, Büyükşehir Belediyesi ise bölgenin yeşil bir görünüme kavuşturulması için özellikle pandemi döneminde büyük atılım yaptı. Geçtiğimiz yıl ağaç dikimi yapılan bölgede bu  yıl çimleme ve bodur ağaçlama çalışmaları , semte yeni bir değer kattı.

 

İrfan Tarakçıoğlu/Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.