1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Erzurum'un nabzını ölçtüler
Erzurum'un nabzını ölçtüler

Erzurum'un nabzını ölçtüler

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk, seçimler öncesi Erzurum’da nabız yokladı. MHP’lilerin söylediği tek şey, “çözüm süreci ülkeyi bölecek” şeklinde. MHP bu korkuyu körükleyerek AK Parti’den oy çalma derdinde. CHP’nin kurduğu seçim merkezinde partililerin konu

A+A-

Erzurum Güncel- Sokrates felsefeyi sokakta konuşurdu. O zaman felsefe yaptığını da bilmezdi. Hayatın içinde, sokakta, yaşamın kendisini konuştuğu ve gerçeği gördüğü için fikirleri bugüne kadar ulaşacak güce geldi.
Her meslek için geçerlidir bu kural, ancak siyaset ve gazetecilik için daha fazla geçerlidir.

Sahada gazeteciliğin önemi

Yeni Şafak sokakta, hayatın içinde gazetecilik yapmak adına iki seçim otobüsü hazırlayarak sahaya indirdi. Sanırım otobüs hazırlayarak sokağa yazar ve muhabirini gönderen tek gazete de Yeni Şafak. Ben de otobüslerden biriyle Erzurum'da buluştum ve halkın nabzını yokladım.

Kahvehaneler, seçim ofisleri, iş yerleri, cağ kebapçılar (nabız ve lezzet testi), ara sokakları dolaşıp durduk. Genç muhabirler, foto muhabirleri, kameramanlar hep birlikte, Erzurum sokaklarında mesleğimizi yaptık. 
İstanbul'da, Ankara'da oturup telefonla bir kaç yeri arayıp, bu nabzı tuttuğumuzu gösteren haberler yapabilirdik. Ancak o zaman taksicinin itirazını, mahalle muhtarının sevincini, kahvedeki Dadaş'ın Erzurum şivesiyle ekonomi analizlerini bilmeyecektik. Sokak seçimi başka türlü karşılıyor, vatandaş başka türlü okuyor mesajları, esnaf farklı yorumluyor olanları. O nedenle sokağa inmeden gerçek gazetecilik yapamazsınız, gerçek haberle buluşamazsınız.

Erzurum siyaseti nasıl okuyor?

Türkiye'de siyasetin önemli havzaları vardır. Burada Türkiye genelini etkileyen siyasi nabız atar. Bunu tutamazsanız başarılı olamazsınız. Erzurum doğu bölgesinin önemi siyasi havzasıdır. Burada yerel unsurların siyaseti etkilemesinden daha çok, genel siyasi gidişat, sandığı etkiler. Kanımca Erzurumlu seçmen genel siyaseti daha yakından takip ediyor ve ona göre pozisyon alıyor.
Herkesin bildiği gibi milliyetçi damarı güçlü olan Erzurum'da çözüm süreci, iç güvenlik, terör, PKK, HDP ve özerklik tartışmaları en ilgi çekici konular. Erzincan çarşısında çaylarını içtiğimiz dadaşlar, siyasi görüşlerini gizlemiyor ve MHP'li olarak çözüm sürecine tepkilerini, ülkenin bölünme tehlikesini vurguluyor sürekli. Aynı çarşının öteki kahvesinde oturan ve hayvancılıkla uğraşan AK Partili bir kaç seçmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu sürece ülkeye bir şey olmayacağını söyleyerek, kıtlama çaylarını huzurla içiyorlar. 

Kemal öztürk, Yeni Şafak ve TVNET ekibiyle birlikte Erzurum'daki seçim yarışına ışık tuttu.



Herkesin hedefi AK Parti'den oy çalmak


Yakutiye kent meydanında ziyaret ettiğim MHP seçin noktasında, partililerin anlattığı aslında tek şey var, “çözüm süreci ülkeyi bölecek”. Bunun tüm Erzurum'da en çok kullanılan argüman olduğunu gördüm. Hınıs, Tekman, Karaçoban, Karayazı gibi ilçe belediyelerinin HDP tarafından alınması, ayrıca bu propagandayı körüklemiş. Bu ilçelerde güvenlik sorunu oluştuğunu iddia edip korkuyu attırmaktan yana MHP. Bir diğer sıklıkla kullandığı argüman ise yolsuzluk iddiaları. Hedefi AK Parti'den oy almak. 
CHP'nin Havuzbaşı'nda kurduğu seçim merkezinde çalan müzikler, dağıtılan broşürler, partililerin konuşmaları aşağı yukarı aynı. Burada konuşmak istediğim partililer, gazetemin adını öğrenince konuşmaktan vazgeçip, “sen bunları yazmazsın” dediler. Ancak onlar da MHP gibi iki konuda yüklenip, Erzurum gibi bir yerden vekil çıkartabilir miyiz derdinde. Yine de CHP'nin heyecanını zayıf buldum. 

çözüm süreci ve yolsuzluk iddiaları muhalefetin kozu

“Bu seçimde oylar düşecek” diyen muhalefet partilerine, geçen seçimde AK Parti'ye oy veren seçmenin, neden bu seçimde vermeyeceğini soruyorum. çözüm süreci, HDP'nin kazandığı belediyeler ve yolsuzluk iddialarından başka bir şey diyemiyorlar. Her ikisinin de Erzurumlu seçmenin hassas noktaları olduğunu biliyor ve sürekli oraya nokta atışı yapıyorlar.
AK Parti seçim merkezleri ve parti teşkilatları tam saha presle sokakta. Kazandıkları beş milletvekiline ek olarak, MHP'nin aldığı tek vekile de göz dikmiş durumdalar. “Altıda altı” sloganıyla asılıyorlar. önemli kozları İçişleri Bakanı Efkan Ala figürü. Muhalefet de Bakan Ala'yı yıpratamayınca, diğer adaylar ve belediye eleştirileriyle seçmeni etkilemeye çalışıyor.
HDP güney ilçeleri denen, Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı yerlerde çalışmalarını yoğunlaştırmış. Zaten buradaki 5 ilçe belediyesini aldığı için, diğer partilerden daha güçlü durumda. Onun da en önemli hedefi AK Parti oyları.
Bağımsız adayların ofislerini de ziyaret ettim. Dursun Güneş, bembeyaz sakalı ve başında sarığı ile Hak ve Hakikat Partisi'ni kurmuş ancak seçime bağımsız aday olarak katılabilmiş. O'nun eleştirileri de MHP, CHP, Saadet, Vatan Partisi ile aynı: “ülke bölünüyor, yolsuzluk artıyor”. Dursun Güneş'in hedefi AK Parti'den 50 bin oy alıp bağımsız olarak parlamentoya girmek. Şeyhi olduğu bütün tarikat üyeleri bunun için sürekli duada.

En az 20 vekil olacak anlaşılan!

Her partinin hedefi var. Bunlara bakarsak Erzurum'dan 20 vekil çıkması lazım. Daha ayağı yere basan tahminler ise barajı aşarsa HDP 1, MHP 1 ve Ak Parti 4 vekil olacağı yönünde. Yine de bir taksicinin dediği gibi, “abecim, bizim burada tahmin zor, çöyler herşeyi deniştirir, bilemirih”. 
Seçimin önemli etkeninin şehir merkezinden ziyade çevre olacağı anlaşılıyor. AK Parti ve MHP canlılığı seçimin iki parti arasında sürdüğünü gösteriyor. 
Sokakta gazeteciliği hep sevmişimdir. Yarın da Ağrı'ya, doğduğum şehre gidiyorum. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.