1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Erzurum'da velilerin özel okul isyanı: Vakıf okulları yüzde 300 zam yaptı
Erzurum'da velilerin özel okul isyanı: Vakıf okulları yüzde 300 zam yaptı

Erzurum'da velilerin özel okul isyanı: Vakıf okulları yüzde 300 zam yaptı

2024-2025 öğretim yılı için özel okullarda erken kayıt dönemi başladı. Okullar bir yıl için 180 - 270 bin TL arasında fiyat talep ediliyor. Veliler yaşanan artışa isyan ederken, özel okullar ise yapılan zamlara artan maliyetleri gerekçe gösteriyor.

A+A-

Gazete Güncel- Erken kayıt döneminin başlamasıyla birlikte özel okul ücretlerindeki artış dudak uçuklattı. Geçtiğimiz yıl yönetmeliğe giren ‘bir önceki yılın ÜFE ve TÜFE toplamının ikiye bölünüp üzerine 5 puan eklenmesiyle ortaya çıkan rakamdan fazla artış yapılamaz’ formülü bu yıl da geçerli sayıldı. Artan fiyatlar velilerin tepkisine neden oldu.

En fazla yüzde 57 olması gerikiyor ama...

Bu formüle göre yapılan hesaplamalarla özel okulların, eğitim öğretim ücretlerini ara sınıflardaki öğrenciler için en fazla yüzde 57 oranında artış yapması ön görülüyor. Tavan zam oranına servis, yemek, kırtasiye ve kıyafet gibi ücretler eklenince özel okul fiyatları katlanıyor. Ek ücretlerin yanı sıra kademe geçişleri diye belirtilen 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıfa başlayacak öğrencilerin yıllık eğitim ücretlerinde bu tavan zam geçerli sayılmıyor.

Devlet okullarına ilgi arttı

Erzurum’da ise okul ücretlerine yapılan zam velileri kara kara düşündürüyor. Çocuğuna iyi bir gelecek sunmak isteyen ebeveynler, anaokulundan başlayarak üniversiteye kadar kaliteli bir eğitim için uğraş veriyor. Tercihini özel okullardan yana kullananlar ise artan fiyatlardan bir hayli şikâyetçi. Yeni kayıt yaptıracaklar için fiyatlar katlanırken, veliler kendilerine uygun devlet okullarının kapılarını aşındırıyorlar.

Bu kapsamda Erzurum’da özel okul fiyatları kademe kademe değişiklik gösterirken ortalama bir eğitim yılı için istenen fiyatlar 180 ile 270 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Veliler tepkili

Ortaokula giden çocuğu için yıllık 180 bin TL istenildiğini kaydeden ismini vermek istemeyen bir öğrenci velisi, artan fiyatlara tepki gösterirken bu ücrete servis, kitap, yemek ve kıyafet ücretlerinin dâhil olmadığını ifade etti. Geçen seneki gibi kayıt yenileme için okuldan ‘erken kayıt dönemi başladı’ mesajları aldıklarını belirten veli, bu durumun aksi gerçekleştiğinde istenilen fiyatların geçerli olmayacağı bilgisinin kendilerine verildiğini aktardı.

Artan maliyetler göz önünde bulundurulsun

Sektör temsilcileri ise yapılan zamların yetersiz olduğunu ifade ederek Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği zam oranında artan maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini savundu. Hem giderlerini karşılayabilmeleri, hem de öğretmen maaşlarını eksiksiz ve kesintisiz yatırabilmeleri için beklentilerinin bu yönde olduğunu ifade ediyorlar.

“Velilerimiz müsterih olsunlar”

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız ise kendilerine gelen şikâyetlerin takipçisi olduklarını dile getirerek, “Velilerin özel okullar konusunda yaşadıkları sıkıntının farkındayız. Bizler de CİMER üzerinden birçok şikâyet alıyoruz. Velilerimiz bu konuda müsterih olsunlar. Hem bizler hem de Milli eğitim Bakanlığımız bu konu ile ilgili çalışma başlattı. En kısa sürede bu konunun çözüleceğini düşünüyoruz” dedi. Kaynak: Pusula

 

Bu arada Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları'nda yapılan yüzde 300'lük zam da velilerin gündemi oldu. Sosyal medyadan yükselen eleştirilere karşı Vakıf Okullarından açıklama yapılmadı. Öte yandan Rektör Ömer Çomaklı da tepkilere duyarsız kaldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum