1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. İşte yeni seçim yasasında Erdoğan'ın ''gerek yok'' dediği o maddeler
İşte yeni seçim yasasında Erdoğan'ın ''gerek yok'' dediği o maddeler

İşte yeni seçim yasasında Erdoğan'ın ''gerek yok'' dediği o maddeler

AK Parti iktidarı seçim yasası üzerindeki çalışmalarını sürdürürken, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın taslakta yer alan bazı maddeleri "gerek yok" diyerek taslaktan çıkarttığı ortaya çıktı.

A+A-

Erzurum Güncel- AK Parti iktidarı harıl harıl yeni seçim yasası taslağı üzerinde çalışırken, AK Parti'ye olan yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi taslak üzerindeki çalışmalardan dikkat çeken bir ayrıntıyı köşesine taşıdı.

Selvi'nin aktardığına göre AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni seçim yasası taslağında kritik rötuşlar yapmış.

İşte Selvi'nin aktardığı o değişiklikler:

1. Seçim barajı ne olacak ?

12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti’nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7’ye döndü.

2. İttifak barajı olacak mı?

AK Parti’nin çalışmasında seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi yer alıyor. Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor.

MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5’e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.

3. Türkiye Milletvekilliği paketten çıkarıldı

AK Parti’nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerisi yer alıyordu. 100 ya da 150 milletvekilinin partilerin, seçimlerde aldıkları oyların tamamına paylaştırılması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Gerek yok” diyerek Türkiye milletvekilliğini taslaktan çıkardığı öğrenildi.

4. Grup kurma şartı yok

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesinde, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” deniliyor.

Partilerin Meclis’te grupları varsa, teşkilatlanma ya da büyük kongrelerini yapma şartı aranmaksızın seçimlere girmeleri mümkün oluyordu. Hatırlarsanız Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti’nin seçimlere girip girmeyeceğine karar vereceği sırada Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla 15 CHP milletvekili İYİ Parti’ye geçerek seçimlere girmesini sağlamıştı.

AK Parti’nin yaptığı çalışmada, Siyasi Partiler Yasası’nın 36 maddesinin “veya”dan sonraki bölümünü oluşturan, “(...) veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” cümlesi çıkarılıyor. Başka bir anlatımla, seçimlere girmek için grup kurma seçeneği kaldırılıyor. Seçimlere girmek için Türkiye’nin yarısından fazlasında teşkilatlanma ve büyük kongre yapma yeterli görülüyor.

5. Hazine yardımı şartları değişiyor

Seçimlerde barajı aşan partilere aldıkları oy oranına göre Hazine yardımı yapılıyor. Yeni düzenlemede Hazine yardımıyla ilgili şartlar çeşitlendiriliyor.

Burada madalyonun bir de öteki yüzü var. Siyasi partilerle ilgili kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi, Hazine yardımının belli bir oranda kesilmesine karar verebiliyor. HDP’yle ilgili kapatma davasının açılmasının gündemde olduğu bir sırada partilerin Hazine yardımından yararlanması konusu yeniden düzenleniyor.

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamamı için...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.