1. HABERLER

  2. EGE

  3. Toplu ulaşımda yeni tedbirler!
Toplu ulaşımda yeni tedbirler!

Toplu ulaşımda yeni tedbirler!

Toplu ulaşımda yeni tedbirler! İşte 81 ilde geçerli olacak düzenlemenin detayları

A+A-

Erzurum Güncel- Koronavirüs tedbirleri İçişleri Bakanlığı Genelgesinde resmen açıklanırken bazı vatandaşların sokağa çıkma yasağı dışındaki diğer kısıtlamalara dikkat etmedikleri için birçok maddeden idari işleme maruz kaldığı görüldü. Kısıtlamalar içerisinde seyahatten, alışverişe birçok konuda yeni bir düzen ve tedbir söz konusu. Peki hem sağlığı hem de cebini düşünenler için dikkat edilmesi gereken kritik maddeler hangileri? İşte sadeleştirilmiş haliyle 10 maddede kritik koronavirüs yasakları ve toplu taşım aracı kullananlar için son dakika uyarısı

HALİT TURAN

CEVDET ÖZDEMİR

ERDEM ANILAN

Sabah

 

Koronavirüste salgının tırmanışını kırmak için yeni bir başlangıç hedefleyen Türkiye'de önceki akşam kritik yeni tedbirler resmen başlamış oldu. Bu kapsamda sokağa çıkma yasağı kamuoyunda en fazla dikkat çeken koronavirüs önlemi oldu. Ancak bunun dışında kalan maddelere dikkat etmeyen bazı vatandaşların idari işlem ve para cezası ile karşılaştıkları görüldü. Tedbirler içerisinde sokağa çıkma yasağı dışında seyahat, AVM, kapalı mekan, yemek ve en önemlisi de toplu taşıma araçlarına ilişkin 10 madde bulunuyor. İşte özellikle işe gidiş geliş ve şehirler arası seyahatlerde ulaşım yöntemi olarak toplu taşıma araçlarını kullanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren son dakika uyarıları;

SON DAKİKA HABERİ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ SADELEŞTİRİLDİ: İŞTE KRİTİK 10 MADDE

Dünyayı sarsan ve bir anda akılalmaz bir pandemiye dönüşen Koronavirüsün yayılım hızının önlenmesi amacıyla Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde toplanan Bakanlar Kurulu'nun belirlediği salgınla mücadelede yeni tedbirler hayatımıza girdi. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile akşam 21.00'den itibaren başlayan kısıtlamalar nedeniyle, valiliklere "Sokağa çıkma yasağı" ve "Yeni kısıtlama ve tedbirler" konusunda iki genelge gönderdi. Sokak kısıtlaması dışındaki maddelere dikkat etmeyip ceza yiyenler için koronavirüs tedbirleri sadeleştirildi.

Son dakika: İşte 10 maddede sadeleştirilen yeni tedbirler...

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

 Yeni bir karar alınıncaya kadar, Türkiye genelinde hafta içleri her gün saat 21.00 ile 05.00 arası, hafta sonları cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu süre boyunca üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirleri ile sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliği sağlanacak.

MARKETLERİ NASIL KULLANACAĞIZ?

 Cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler saat 10.00-17.00 arası faaliyet gösterecek. 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakiler hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla vatandaşlar ikametlerine en yakın yerden alışveriş yapabilecek.

65 YAŞ ÜZERİ DİKKAT! ONLARI ARAYACAKSINIZ

 Son dakika genelgesi kapsamında en kritik adımlardan birisi risk grubu için atıldı. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde 65 yaş ve üzerindekilerin temel ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.

İŞTE YENİ MESAİ SAATLERİ

 Hafta içi kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri 10.00-16.00 olarak düzenlendi.

TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN FIRINLARLA İLGİLİ SON DAKİKA UYARISI

 Cumartesi ve pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamuller ile sadece ekmek satan bayiler açık olacak. Lokanta ve restoran tarzı işyerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi-pazar günleri 10.00-20.00 arasında sadece paket servis hizmeti sunacak. İstisna dışındaki işyerleri hafta içi 20.00'de kapanacak.

HASTANE VE CENAZE İŞLERİ OLANLAR DİKKAT!

 Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde son dakika genelgesi gereğince hastaneden taburcu olan, cezaevinden tahliye olan, sınavlara giren ya da cenazesi olanlar gibi zorunluluk durumunda olanlara seyahat izni verilecek.

KİŞİ SAYISI SINIRLANABİLİR

 Her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısı il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurullarınca belirlenecek. AVM'lere girişte HES kodu sorulacak. Gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek kişi sayısı da belirlenecek. Anasınıfı ve anaokullarının faaliyetlerine ara verilecek.

TAZİYE, MEVLİT, YILBAŞI KUTLAMASI GİBİ ETKİNLİKLER YASAK

 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşın 10.00-13.00, 13.00-16.00 saatleri arası şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmaları kısıtlanacak. Cenaze namazı ve nikah törenlerine en çok 30 kişi katılabilecek. Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi etkinlikler yapılamayacak.

 Son dakika: Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetleri durdurulacak. Ganyan, İddia ve Milli Piyango bayilerinde içeriye müşteri kabul etmeksizin sadece kupon/ganyan yatırma işlemi yapılabilecek.

SON DAKİKA HABERİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA KRİTİK DÜZENLEME VE UYARI

 Şehirlerarası seyahatler ise toplu ulaşım araçları ile yapılabilecek. Uçuşlar ve yolcu otobüslerinin seferleri de durmayacak. Uçak, yolcu otobüsü, tren, gemi gibi şehirlerarası toplu taşıma araçlarıyla seyahat edecek kişiler, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak. Sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde şehirlerarası seyahatler toplu ulaşım araçlarıyla yapılabilecek. Kısıtlama olan gün ve saatlerde zorunlu hallerde özel araçla şehirlerarası seyahat izne tabi olacak.

BU DÖNEM EVDE MUTLU OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası uygulanmaya başlayan son dakika kararlarını SABAH'a yorumladı:

 Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü: Zorunlu haller dışında evden çıkmamak ve eve de kimseyi almamak gerekiyor. Hane halkıyla birlikte olacağız, sevdiklerimizi, yakınlarımızı, dostlarımızı, arkadaşlarımızı bu dönem görmeyeceğiz, bir araya gelmeyeceğiz. Evde mutlu olmaya çalışacağız, keyifle vakit geçirmeyi öğreneceğiz.

 Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: Nüfusa göre vaka sayılarında Polonya ile üst sıralarda yer alıyoruz ve Avrupa'da en üst seviyelerdeyiz. Evden yapılabilecek işler için uzaktan çalışmanın uygulanmadığını görüyoruz. "Çember daralıyor" demiştik fakat artık hastalık kapıdan girdi. Evde sıkılmak hastane yatağında, dört duvarı seyretmekten, aletlerin sesini işitmekten, rahat nefes alamamaktan daha iyidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.