1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Tortum'un dağları keçilerini arıyor!
Tortum'un dağları keçilerini arıyor!

Tortum'un dağları keçilerini arıyor!

Yöre halkı, ' Lütfen bilinçsiz avlanma yapmayalım' uyarısında bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum´un Tortum ilçesinde birçok kez sürü halinde görüntülenen dağ keçileri, şimdilvrde bilinçsiz avlanma nedeniye nadir görülür oldu. Yaban hayatının zengin olduğu Tortum´da yaşamını sürdüren koruma altındaki dağ keçileri, zaman zaman yüksek noktalardan köy, ilçe ve şehir merkezine yakın noktalarına kadar iniyordu. 

 

 

''LÜTFEN BİLİNÇSİZ AVLANMA YAPMAYALIM''

 

 

Bu durumu fırsata dönüştüren vatandaşlar ve doğaseverler de, ilgiyle izledikleri dağ keçilerini cep telefonlarının kamerası ve fotoğraf  makineleri ile sürü halinde görüntüleme fırsatı buluyorlardı. Yerleşim yerlerine yakın bölgelere inen dağ keçileri, yeni yeşeren alanlarda otladıktan sonra yeniden zirvelere doğru giderek gözden kayboluyorlardı. Doğal hayatı koruma nedeniyle dağ keçilerinin avlanma yasağı bulunuyor ancak son dönemde bilinçsiz avlanma sürüyor. Bu nedenle de Tortum dağları bu günlerde dağ keçilerini arar oldu. Tortum şelalesi çevresindeki derin vadiler ve sarp kayalıklarda yaban yaşamı örneklerinden olan dağ keçilerinin artık eskisi gibi görünmediklerinden dert yanan yöre halkı, '' Lütfen bilinçsiz avlanma yapmayalım. Yoksa bir süre sonra bu dağ keçilerini görmek hiç mümkün olmayacak''  uyarısında bulundular. Her mevsim doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Erzurum'un şirin ilçelerinden biri olan Tortum, yaban hayatı açısından da son derece zengin olarak biliniyor ancak bilinçsiz avlanma ilerisi için tehlikle çanlarının çalmasına neden oluyor. 

 

 

 

 

DAĞLARIN SARP VE TEHLİKELİ YAMAÇLARINDA RAHATÇA GEZERLER

 

 

Çift toynaklılar takımının (Artodactyla) boynuzlugiller (Bovidae) familyasından beş yabanıl keçi türünün ortak adı. Yaban keçisi olarak da bilinirler. Küçük sürüler hâlinde yaşayan, geviş getiren, çok çevik hayvanlardır. Beyaz dağ keçisi ayrı bir tür olup, Kuzey Amerika´da yaşar. Çift parmaklılar takımından, tıknaz gövdeli, boynu ve bacakları uzun, çevik bir hayvandır. Bir sıçrayışta 7 metre öteye atlayabilir. Tırnaklarının oturduğu kısım esnektir. Boyu 120 cm, yüksekliği 75 santimetredir. Boynuzları parlak, uzun ve geriye doğru çengel uçlu olup, göz çukurlarının üzerindedir. Kuyruğu kısadır. Genellikle deve tüyü renginde olup, yılda bir kere yavrular. Her defasında (nisan ve mayısta)genellikle oğlak denen iki yavru verirler. Anadolu´da dağlık yerlerde yaygın olan, eti ve derisi için avlanan dağ keçisi, Balkanlar, Alpler, Pireneler ve Kafkasya´da da yaşar. Soğuk bölgeye uygun olarak kulak ve burnunun içi kıllıdır. Dağ keçileri ürkek birer hayvan olup, yalçın kayalık yerlerde, genellikle yaşlı bir tekenin önderliğinde küçük sürüler halinde dolaşırlar. Yüksek dağların sarp ve tehlikeli yamaçlarında rahatça gezer. Yazın buzlu tepelere çıkar. Avlanması gayet zor ve tehlikelidir. 

Sinan Aydın/ radarhaber.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.