1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. 600 öğretim görevlisi kabul etmiyor
600 öğretim görevlisi kabul etmiyor

600 öğretim görevlisi kabul etmiyor

Tedavi ücretleri Avrupa’dan çok daha ucuz olan Türkiye, sağlık turizmi atağına kalkarken tam gün uygulamasıyla, Türkiye’deki hastaların Avrupa’ya gitmesi gündeme geldi

A+A-

Erzurum Güncel-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tam gün uygulaması nedeniyle profesörlerin üniversitelerden istifa etmesine ilişkin olarak, “İhtiyaç halinde hastaları uçak ambulansa koyup, Avrupa’ya götüreceğiz” dedi. Böyle bir durumda devlet, her bir hasta için Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının en az dört kat fazlasını ödemek zorunda kalacak. Sağlık turizminde tercih edilen ülke yolunda çalışmalarını hızlandıran Türkiye, önümüzdeki dönemde bizzat kendisi turist olacak gibi görünüyor. Her ne kadar Bakan Akdağ, 10 bin hekimiçinde sadece 600’ünün hem kamuda hem de özelde çalışmak istediğini dile getirse de bu 600’ün büyük çoğunluğunun profesör olması, üniversitedeki eğitimve tedavi kalitesini de etkileyecek gibi görünüyor.

560 BİN KANSER HASTASI VAR
Pahalı olduğu için kanseri baz aldığımız tedaviler için Sağlık Bakanlığı hastanelere, SUT fiyatlarına göre ilaçlar dışında 2 bin lira ile 6 bin lira arasında ödüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TüİK) ‘Türkiye Sağlık Araştırması 2008’ raporuna göre, 70 milyonluk nüfusun 560 bini, kanser hastalığıyla boğuşuyor. Her ne kadar kanser tipine göre farklılık gösterse de devletin kanser için tümhastanelere ödediği yıllık ücret, 2 milyar lira civarında.



DEİK Sağlık Turizmi Koordinatörü Ruşen Yıldırım’ın verdiği bilgiyen göre kanser tipleri için Batı Avrupa’daki tedaviler, Türkiye’den 4 kat yüksek. Yani ilaç fiyatı, yolmasrafı ve konaklama ücretleri ayrı tutulduğunda bile kişi başı tedavimasrafı, 7 bin 500 lira ile 22 bin lira arasında değişiyor. Yıldırım, özellikle İngiltere’deki sağlık sistemini çok iyi bildiğini dile getirerek, “Avrupa’da yurtdışından gelip devlet hastanesine gidemezsiniz. özel hastanelere gitmeniz gerek ki o zaman maliyetler daha da artar. üstelik kendi vatandaşına 6 ay sonraya randevu veren Avrupa’da bir hastane bulup gitmek de o kadar kolay değil” diye konuştu.

"SUT FİYATI YOLA BİLE YETMEZ"
Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı özdemir Aktan, Türkiye’deki SUT fiyatlarıyla Avrupa’ya ulaşımın bile karşılanamayacağını söyledi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de faaliyet gösteren üniversitelerde çalışan hekimlerin yüzde 80’inin muayenehanede ve özel sektörde de çalıştığını dile getiren Aktan, “Bakan Akdağ bu meseleyi kan davasına dönüştürdüğü için çözümsüz bir hal aldı. çıkarılan kanun hükmünde kararname etik değil; birlik avukatlarımıza göre aynı zamanda yetkilerini de aşan bir kararname. Hekimlere kızıp bu uygulamayı başlattılar; üniversitelerde işler aksamaya başladı. Bunun üzerine hekimlere daha da çok kızdılar. Ancak olayın sebebi bakanın bizzat kendisi; hekimler değil” diye konuştu. Aktan, hastaların Türkiye’den Avrupa’ya götürülmesinin de uygulanabilir olmadığını belirtti.

TARTIŞMALAR 600 HEKİM İçİN YAPILIYOR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tıp fakültelerindeki 10 bin öğretim üyesinden 600’ünün tam gün esasıyla çalışmadığını, tartışmaların da bu 600 öğretim üyesi üzerinden yürütüldüğünü açıkladı. Zaman zaman ‘’bir bardak suda fırtınalar koparıldığını’’ ifade eden Akdağ, ‘’Tam Gün Yasası aslında bilindiği gibi üniversitelerde eğitimin ve araştırmanın çok daha iyi bir seviyeye gelmesi için başından beri tasarladığımız bir tasarıydı’’ dedi.

Habertürk
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.