1. HABERLER

  2. GENEL

  3. "Afrikalı bakıcı" dönemi
"Afrikalı bakıcı" dönemi

"Afrikalı bakıcı" dönemi

Maaş beğenmeyen çocuk bakıcısına alternatif arayan aileler, çareyi Afrikalı bakıcılarda buldu. Etiyopya, Nijer, Uganda, Kenya uyruklu çalışanların istihdamında yüzde 80 artış yaşanırken, Afrikalıların maaşları ise 12 bin ila 14 bin lira arasında değişiyor

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye'de uzun zamandır bebek bakıcısı olarak Filipinli, Endonezyalı, Azeri, Özbek ve Türk dadılar tercih ediliyor. Fakat son yıllarda istenen yüksek maaşlardan ötürü aileler, bu bakıcılara alternatifler aramaya başladı. Hal böyle olunca alanda profil değişti. Filipinliler, Özbekler, Türkmenler yerine Afrikalı çocuk bakıcısı modası başladı. Bu kapsamda son üç yılda Afrikalılara olan talep yüzde 80 artış gösterirken, 'Afrikalı Bakıcı' adı altında hizmet veren danışmanlık şirketleri dahi kuruldu. 10 yıl önce ‪aylık 1.000-1.500 liraya çalışan çocuk bakıcılarının maaşları ise dikkat çekiyor. Filipinlilerin ortalama maaşı 25-30 bin lira arasında değişirken, Afrikalılar 12-14 bin lira arasında maaş alıyor. Bu yıl maaşlara yapılan zamlar da yüzde 100'ü buluyor.

FİLİPİNLİ AZALDI

Türkiye'de geçtiğimiz 20 yıl içinde mavi yaka olarak talep edilen, özellikle ev personeli olarak çalıştırılan adayların piyasadaki istihdam durumlarını yakından gözlemlediklerini söyleyen özel bir danışmanlık istihdam bürosu kurucusu Tuba Kavak, bu süre zarfında Türk çalışanlardan sonra en çok tercih edilen aday grubunun Türkmen, Özbek ve Filipinli kişilerin oluşturduğunu anlattı. Zaman içinde Türkiye'de gerçekleşen ekonomik dalgalanmalar ile şu sıralar profilin değişiklik gösterdiğini aktaran Kavak, "Günümüzde Türkiye'de çalışmayı tercih eden Filipinli adaylarda oldukça azalma görülüyor" diye konuştu.

İSTİHDAMDA %80 ARTIŞ

Türkiye'deki işverenlerin uygun maaşlara daha kalifiye personel arayışı içinde olduklarını belirten Kavak, şunları söyledi: "Çok uzun süredir Türkiye'de çalışan iş kültürüne hakim Türkmen, Özbek bakıcılar en çok tercih edilen grupta. Son dönemlerde Afrika uyruklu çalışanların istihdamına yönelik çalışmalarımız da hareketlilik kazandı. Afrikalı bakıcı oranında son üç yılda ortalama yüzde 70 ila 80 oranında artış yaşandı. Yabancı dil biliyor olmaları, işverenlerin talep ettiği iş tanımına uygun koşullarda esnek ve ılımlı yaklaşımlarından ötürü Etiyopya, Nijer, Uganda, Kenya uyruklu çalışanların istihdamında artış var."

MAAŞLAR 800 DOLAR

Kavak, Türkiye'de çalışmayı tercih eden grupların verimliliklerinin zaman içerisinde işverenlerce deneyimlendiğini ve özel istihdam sektöründe mavi yakalı personelin mesleki istikrarına işverenlerin yön verdiğini ifade etti. Bakıcı mesleğinde faaliyet gösteren kişilerin günümüzde talep ettiği maaşların çalışma koşullarına göre değiştiğini dile getiren Kavak, "Gündüzlü bakıcı adayları 10 bin lira bandında ücret talep ederken yatılı bakıcılar 15 bin lira ve üzeri maaşa çalışmayı tercih ediyor. Filipinliler 1.200 ila 1.500 dolar arasında maaş alırken, Afrikalıların aldığı maaşlar 800 dolardan başlıyor" diye konuştu. Kavak, işverenlerin yabancı uyrukluları çalıştırırken önceki yıllarda olduğu gibi dolar kuru üzerinden değil Türk Lirası (TL) olarak maaş vermeyi tercih etiklerini de söyledi.

YOĞUN TALEP VAR

BAŞKA bir şirketin insan kaynakları uzmanı Merve Keskin, "Afrikalı bakıcı sayısında son üç yılda yüzde 50 oranında bir artış yaşandı. Çünkü Filipinli bakıcılar maaşlarını inanılmaz bir şekilde yükseltti. Böyle olunca da Afrikalılara talep arttı. Günde en az 2-3 müşterimizden Afrikalı bakıcı talebi alıyoruz. Bunların maaşları ortalama 12-14 bin lira arasına değişiyor. Fiyatlar baktıkları çocuk sayısına göre artıyor. En fazla talep ise İstanbul, Ankara ve Antalya'dan" dedi.

İZİNSİZ ÇALIŞAN VE ÇALIŞTIRAN CEZA ALIYOR

Türkiye'de kaçak olarak yabancı çalıştırmak suç. Ancak buna rağmen birçok işverenin bu yasağı delerek, bakıcıları sigortasız bir şekilde çalıştırdığı iddia ediliyor. Türkiye'de çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenler, her bir yabancı için 35 bin 815 lira, çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancı 28 bin 655 lira ve çalışma izni olmaksızın bir şirkete bağlı olarak çalışan yabancı da 14 bin 318 lira idari para cezası ödemek zorunda. Bu eylemlerin tekrarı halinde idari para cezaları bir kat artırılarak uygulanıyor.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.