1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Bunlar korsanı çok sevdi!
Bunlar korsanı çok sevdi!

Bunlar korsanı çok sevdi!

Erzurum'da korsan çocuk kreş inden sonra, korsan kitapla ortaya çıkanlar yine aynı isimler. Bu isimleri kimlerin koruduğu merak konusu oldu. Devletin parasıyla korsanlık yapanlara, devlet gözmü yumuyor.

A+A-

Erzurum Güncel-  Geçtiğimiz yıllarda ŞEHİRDER 3-6 yaş arası Çocuk Akademisi'nin kaçak olduğunun ortaya çıkarılmasından sonra, kaçak kreşle isimleri gündeme gelen aynı isimler şimdi de korsan kitap olayı ile gündeme geldiler. 

Bu kişilere kimlerin gözyumduğu ve devletin imkanlarını sunduğu ise merak konusu oldu. 

Korsan kitap skandalı!

Erzurum Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, ‘Erzurum İlimdir’ adlı korsan kitap bastırdı. Bandrol ve Uluslararası Kodu (ISBN) olmayan hatta basım evi bile yazılmayan kitap içeriğiyle de hayrete düşürdü. Skandalın ortaya çıkmasıyla paniğe kapılan müdürlüğün kitabı toplatmaya çalıştığı iddia edildi.

 

Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) inanılmaz bir kültür skandalına imza attı. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan alınan finans desteğiyle bastırılan ve okullara dağıtılan ‘Erzurum İlimdir’ adlı kitabın korsan olduğu anlaşıldı. Bandrol ve ISBN numarasıyla basım evinin belirtilmediği sözde kitaptaki içerik yanlışlıkları da okuyanları hayrete düşürdü.

 

 

MURAT PAŞA’YI MUSTAFA PAŞA YAPTILAR

 

Eski fotoğrafların kullanıldığı kitapta tarihi Çobandede Köprüsü, ‘Çobandere’ olarak yazılırken, tarihi Murat Paşa Cami’yi yaptıran kişi de Mustafa Paşa olarak yer aldı. Ayrıca tashihten öte ilçe nüfusları ve tarihlerde yapılan yanlışlıklar göze çarpan detaylar oldu. İfade bozukluklarıyla da dikkat çeken kitabın editörlüğünü Vedat Eğilmez, Şahin Torun ve Senanur Budak’ın yaptığına sayfalarda yer verilirken, yazarlar kısmında da Adem Altınok, Ahmet Çakmak, Ali Rıza Kalender, Muhammet Emin Kaptan, Murat Ertaş, Mücahit Yaman, Senanur Budak, Vedat Eğilmez ve Yasin Çardak isimleri yer aldı.

 

KOPYALA YAPIŞTIR KİTABINDAN KAÇ ADET BASILDI? NE KADAR HARCANDI?

 

‘Dersimiz Erzurum’ projesi adı altında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan ne kadar finans desteği alındığı bilinmeyen bu sözde kitaptan hangi matbaada ve kaç adet bastırıldığı ise bilinmiyor. Her şeyden öte gerçek manada tam bir ilim ve irfan yuvası olan Erzurum’da sözde kitapta adı geçen yazarların hiçbir araştırma yapmadan sadece internetten ‘kopyala-yapıştır’ yaptığı anlaşılıyor.

 

PANİKLEDİLER

 

Her fırsatta ‘kültür adamı’ olduğunu dile getiren ve kente yapılan kültür yatırımlarının kendi sayesinde olduğunu iddia eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz’ın skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte panikleyerek kitabı toplatma girişiminde bulunduğu iddia edildi.

 

 

Korsan'a Bakanlık müfettiş gönderdi mi?

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ‘Erzurum İlimdir’ adlı bastırdığı ‘korsan kitap’ için sosyal medya sayfasından özür diledi. DAP İdaresi’nin yaklaşık 50 bin lira finans desteğiyle 12 bin adet basılan ve bir kısmı dağıtılan sözde kitabın ‘isim babalığını’ ise Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’ın yaptığı ortaya çıktı. Ertaş’ın yalan yanlış bilgilerle dolu kitabın tanıtımı için 6 Haziran’da sosyal medya sayfasından paylaşımda bulunduğu ancak skandalın ortaya çıkmasıyla paylaşımını sildiği görüldü. Kültür şehri Erzurum’da yaşanan skandalla ilgili bakanlığın bir müfettiş görevlendirildiği iddia edildi.

 

 

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) hazırladığı ‘Dersimiz Erzurum’ projesi kapsamında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan alınan yaklaşık 50 bin liralık destek ile ‘Erzurum İlimdir’ adlı bir kitap bastırıldı. 12 bin adet bastırılan kitabın bir kısmı okullarda 9’uncu sınıf öğrencilerine dağıtıldı. Ancak bandrol ve Uluslararası Kodu (ISBN) olmayan hatta basım evi bile yazılmayan kitap içeriğiyle herkesi hayrete düşürdü. 

 

YAZAR KADROSUNA ÜCRET ÖDENDİ Mİ?

 

Eski fotoğrafların kullanıldığı sözde kitapta tarihi Çobandede Köprüsü, ‘Çobandere’ olarak yazılırken, tarihi Murat Paşa Cami’yi yaptıran kişi de Mustafa Paşa olarak yer aldı. Ayrıca tashihten öte ilçe nüfusları ve tarihlerde yapılan yanlışlıklar göze çarpan detaylar oldu. İfade bozukluklarıyla da dikkat çeken kitabın editörlüğünü Vedat Eğilmez, Şahin Torun ve Senanur Budak’ın yaptığına sayfalarda yer verilirken, yazarlar kısmında da Adem Altınok, Ahmet Çakmak, Ali Rıza Kalender, Muhammet Emin Kaptan, Murat Ertaş, Mücahit Yaman, Senanur Budak, Vedat Eğilmez ve Yasin Çardak isimleri yer aldı. Tüm bu isimlere telif ücreti ödenip ödenmediği de merak konusu oldu.

 

 

KOPYALA YAPIŞTIR KİTABI

 

Bir ilim ve irfan yuvası olan Erzurum’da hiçbir araştırma yapmadan ve sadece internetten ‘kopyala-yapıştır’ yöntemiyle hazırlandığı belli olan korsan kitap skandalının ortaya çıkmasıyla birlikte Kültür ve Turizm Müdürlüğü sosyal medya sayfasından bir özür metni yayınladı. Baskının ‘sehven’ yapıldığının belirtildiği açıklama aynen şöyle:  

 

"Dersimiz Erzurum" adlı proje eğitim amaçlı bir proje olup ilimizde öğrenim gören lise 9. sınıf öğrencilerine dağıtılmak üzere " Erzurum İlimdir" isimli tanıtım kitapçığı hazırlanmıştır. Gönüllü yazarlar tarafından hazırlanan metinler toplanıp çalışmanın ilk hali önce il müdürlüğümüz birimlerince incelenerek tashih yapılmış ancak baskı aşamasında SEHVEN TALİHSİZ HAM HALİ BASKIYA VERİLMİŞTİR. Bu durum elbette üzücüdür halihazırda hatalı olarak yapılan basımdaki tüm tashih ve hatalar İl Müdürlüğümüz ilgili birimlerince incelenmekte olup daha önce hazırlanan tashihli metin son bir kere daha gözden geçirilecektir. Bahse konu tanıtım kitapçığı halihazırda çalışmaları süren ve Eylül ayı yeni öğretim yılı itibariyle devam edecek olan "Dersimiz Erzurum" adlı eğitim amaçlı proje kapsamında 9. sınıf öğrencilerine ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Hazırlanan kitapçık, Erzurum'da bilinen matbaa tarafından baskısı yapılmış, hiç bir şekilde korsan denilmeyecek ve korsan kitap tarifinin ve belirsizliğinin bütünüyle dışında bir tanıtım derlemesi olarak ISBN numarası alınması isteğe bağlı, bandrol gerektirmeyen bir çalışmadır. Bununla birlikte yayını bastıran İl Müdürlüğümüz ve Yenigün Matbaacılık belli olmakla beraber bir talihsizlik olarak sehven matbaa sertifika bilgileri de basılmamıştır. Ezcümle hata yapmak çalışan insana mahsustur. Çalışılan her yerde hata da olur kusur da ve elbette bu hatalar ve kusurlar her türlü iyi niyeti eleştiriye açıktır. Dahası bu eleştiriler daha iyisine ulaşmak için elzemdir. Bu anlamda çalışma hakkındaki iyi niyetli her türlü yapıcı eleştiriye açık olduğumuzu ve teşekkür ettiğimizi bildirir ve sehven ortaya çıkan bu durumdan dolayı kamuoyundan özür dileriz. Ayrıca daha öncede ifade ettiğimiz gibi tashih edilmiş dosya üzerinden çalışmalarımız halen devam etmekte olup çalışma bahse konu tüm kusurlardan hata ve noksanlıklardan arındırılarak yeniden yayınlanacak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan sayılara göre 8000 adedi proje kapsamında lise 1. sınıf (9.sınıf) öğrencilerine dağıtılacak, kalan 4000 adedi ise İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerde ve İlçe Halk Kütüphanelerinde değerlendirilecektir.

Kamuoyuna arz ederiz.

Saygılarımızla…

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

 

İSİM BABASI MURAT ERTAŞ’MIŞ!!

 

Öte yandan korsan kitabın isim babalığını Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’ın yaptığı ortaya çıktı. Ertaş’ın yalan yanlış bilgilerle dolu kitabın tanıtımı için 6 Haziran’da sosyal medya sitesinden paylaşımda bulunduğu ancak skandalın ortaya çıkmasıyla paylaşımını sildiği görüldü. 

 

 

BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERDİ Mİ?

 

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün imza attığı bu skandalın medyada yer almasından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın harekete geçtiği öen sürüldü. Konunun incelenmesi için bakanlığın bir müfettiş görevlendirdiği ve DAP İdaresinin ödediği ücret ve kitabın hazırlanması sürecinin inceleneceği öne sürüldü.

Son derece kötü bir iş

-Erzurum’da Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) hazırladığı ‘Dersimiz Erzurum’ projesi kapsamında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan alınan yaklaşık 50 bin liralık destek ile bastırılan ‘Erzurum İlimdir’ adlı kitabın korsan olduğunun anlaşılması Vali Seyfettin Azizoğlu’nun da tepkisini çekti. Vali Azizoğlu, “Son derece kötü bir iş. Erzurum gibi bir kültür şehrinde bu gibi çalışmalar ciddiyetle yapılmalı” dedi. 

 

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile ŞEHİRDER’in imza attığı ‘korsan kitap’ skandalına bir tepki de Vali Seyfettin Azizoğlu’ndan geldi. Konunun medyada yer almasından sonra kamuoyunun tepkisini haklı bulduğunu belirten Vali Azizoğlu, “Oldukça kalitesiz bir iş yapmışlar. Kitabı elime aldığımda bende şaşırdım. İçerik itibariyle de yanlış ve hatalı bilgiler var. Erzurum gibi kültür şehrinde bu gibi çalışmalar ciddiyetle yapılmalı. Bir komisyon oluşturursun ve üzerinde titizlikle çalışırsın. Ben gereken talimatı verdim. Bundan sonra böyle bir olay yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılacak” diye konuştu. 

ŞEHİRDER Çocuk Akademisi Kaçak Çıktı

Erzurum'da faaliyet gösteren ŞEHİRDER 3-6 yaş arası Çocuk Akademisi'nin kaçak olduğu ortaya çıktı. Adana'da bir kız öğrenci yurdunda 11 kız öğrencinin çıkan yangında yanarak cen vermesi sonrası, gözler yurt ve kreşlere çevrilmişti. Kuruculuğunu eğitimci Murat Ertaş'ın yaptığı ŞEHİRDER 3-6 yaş arası Çocuk akademisinin kaçak olduğunun iddia edilmesi üzerine , Yakutiye belediyesi ekipleri akademiyi kapatmak için harekete geçti.

 

Gazetegüncel'in gündeme bomba gibi düşen haberi şöyle...

 

www.gazeteguncel.com 'un yazarlarından Hafiyenin gündeme taşıdığı kaçak akademi Valilik ve Belediye tarafından incelemeye alındı. www.gazetegunvcel.com 'a gelen bir ihbar e-postası, korkunç gerçeği ortaya çıkardı. "Erzurum'un kaçak çocuk akademisi " haberimiz üzerine Erzurum Valiliği inceleme başlatırken, Yakutiye Belediyesi ise harekete geçti. 

Erzurum Valiliği ilgili kurumları harekete geçirerek Şehirder Çocuk Akademisinin incelenmesini isterken, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ise verdiği talimatla başta Şehirder Çocuk Akademisi olmak üzere ilçe sınırları içinde bulunan tüm kreş ve yurtların denetlenmesini istedi. Adana'da bir yurta kalmakta olan 11 çocuk ve bir eğitmenin yanarak can vermesinden sonra gözler, yurtlar ve kreşlere çevrilmişti. 

 

 

İşte o ihbar e-postası

 

ERZURUM MERKEZ ŞEHİRDER ÇOCUK AKADEMİSİ

 

Erzurum’da birkaç yıldır yasa dışı faaliyet gösteren bir kurum var… Şehir-Der Çocuk Akademisi. Bir dernek çatısı altında kreş-anaokulu gibi faaliyet gösteren bu kurum, hiçbir resmi kurum ya da kuruluşa bağlı değildir. Aklına esen bir kişinin, Sağlık Bakalığı’na, bir marketin esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı olmadan sadece bir dernek tüzel kişiliği ile faaliyet göstermesi nasıl mümkün değilse, bahse konu çocuk akademisinin de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ya da il milli eğitim müdürlüğüne bağlı olmaksızın faaliyet göstermesi yasal suçtur.

Zira Anayasanın 42. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında, eğitim ve öğretimin, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılacağı, bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamayacağı, …” net olarak belirtilmişken, bir derneğin tüzüğünde eğitim faaliyeti yapabilir yazı olması, bu kurumun ilgili bakanlıktan bağımsız olarak eğitim faaliyeti yapabilceği anlamına gelmez.

Birçok vakıf ve dernek eğitim faaliyeti yapmaktadır ancak bunlar ya MEBe ya da Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı faaliyet göstermektedir. Bina fiziki şartlar itibariyle eğitime uygun değildir. Kreş olarak kullanılan binalarda, mevzuat gereği, yangın merdiveni, tahliye kapısı, yangın hortumu, eğitime uygun röleve planı, zemin etüdü, bahçe gibi birçok zorunluluk bulunmaktadır. Bu kurum Bunların hiçbirine sahip değildir.

Tüm ihbar ve şikayetlere rağmen PARALEL KREŞ mantığı ile Erzurum merkezde faaliyetlerine devam etmektedir. Olası bir yangın, deprem ve tabi afette içerdeki çocukların can güvenliği ciddi olarak tehlike altında kalacaktır. Yasal bir okul öncesi kurumu ve ya kreş, yaklaşık 300 farklı yönetmelik hükmünü yerine getirmekle yükümlüdür. Bu şekilde dernek çatısı altında faaliyet yürüten kurumlar, resmi bir kuruma bağlı olmayıp /kaçak işletme çalıştırdıklarından dolayı, VERGİ dahil bir çok alanda haksız rekabet elde etmektedir. BU DURUM YASALARA GÖRE SUÇTUR... Bu faaliyeti görmezden gelmek en basit ifadesiyle

GÖREVİ İHMAL SUÇUDUR.

ŞehirDer Çocuk Akademisi ile ilgili, denetime gelen müfettişlere, -siz benim kim olduğumu biliyor musunuz, bakan benim arkamda, belediye başkanı arkamda, milletvekilleri arkamda şeklinde gözdağı vererek, onların tutanak tutup kurumu kapatmalarını engellemiştir. Sadece dernek iltisaklı olarak, hiçbir resmi kurumun denetimi ve gözetimi olmadan, faaliyet gösteren bu kurumun Türkiye’de başka bir örneği yoktur. Ahbap-çavuş ilişkilerinin, adam kayırmanın, ayyuka çıktığı bu şehirde, cesur birilerinin çıkıp hiçbir kreş ya da anaokulu mevzuatını yerine getirmeyen, yasaları sallamayan, bürokrasi ve siyaset zırhıyla iş yürüten kişilere DUR demesi gerekir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.