1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CHP'den HDP bombası
CHP'den HDP bombası

CHP'den HDP bombası

Seçim hükümeti için son dakika açıklama CHP'den geldi. Ankara'yı karıştıracak olan şart HDP'nin seçim hükümetinde yer almasıyla ilgili.

A+A-

Erzurum Güncel- CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kurulacak olası bir seçim hükümetine MHP'nin ardından HDP'nin de üye vermeme kararı alması durumunda kendilerinin de bu hükümete bakan vermeyeceğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün yaptığı görüşmede koalisyon ihtimallerinin sona erdiğini söylemesinin ardından hükümet kurma görevini bu akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a iade etme kararı aldı. MHP ise kurulacak bir seçim hükümetine HDP ile yan yana yer almamak için üye vermeyeceğini dün gece açıkladı.

seçim-hükümeti-depremi-chpden-hdp-bombasi.jpg

"BİZDE BAKANLIK VERMEYİZ"

Reuters'a değerlendirmelerde bulunan Altay, anayasanın 116. maddesine göre kurulacak bir seçim hükümetine muhalefet partilerinin üye vermeye çok olumlu bakmadıklarını belirterek, "MHP zaten bu hükümete üye vermeyeceğini açıkladı. HDP de çok olumlu değil bu konuda. Eğer HDP de üye vermezse AKP'nin çoğunlukta olduğu bir hükümete biz payandalık yapmayız, biz de bakan vermeyiz." dedi. Altay, bunu partinin yetkili kurullarında değerlendireceklerini de sözlerine ekledi.

 

"HDP DESTEKLİ BİR CHP-MHP KOALİSYONU KURMAK İSTİYORUZ"

Davutoğlu'nun görevi bu akşam Erdoğan'a iade etmesinin ardından hükümet kurma yetkisinin kendilerine verilmesi gerektiğini söyleyen Altay, şunları kaydetti

"Saray'ın yapması gereken, görevi hemen bu akşam 21.00'de CHP'ye vermektir. O durumda biz görüşmelere hemen yarın başlarız. HDP'nin dışarıdan desteklediği bir hükümeti MHP ile kurmak isteriz. Ama bu olmazsa da CHP azınlık hükümetini de kurarak ülkeyi seçime götürmek mümkündür."

AZINLIK VEYA SEçİM HüKüMETİ

AK Parti'ye verilen hükümeti kurma görevinin yasal sınırı 45 gün. Bu süre de 23 Ağustos tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar hükümet kurulmadığı taktirde Meclis erken seçime gidilecek. Ancak seçime giderken bir hükümet kurulması da zorunlu. Bunun için Türkiye'nin önünde iki ihtimal bulunuyor. Bunlardan birincisi seçim hükümeti diğeri ise azınlık hükümeti. Peki seçim hükümeti nedir, azınlık hükümeti nasıl kurulur? 

SEçİM HüKüMETİ NEDİR?
koalisyon-haberleri-erken-seçim-sandiği.jpgSeçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor.Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.

AZINLIK HüKüMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
azinlik-hükümeti-nedir-seçim-hükümeti-nasil-kurulur.jpgAzınlık hükümeti , parlamenter sistemlerde, parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimi.

Parlamenter rejimlerde siyasal sorumluluk ilkesi gereği hükümet ancak parlamentodaki çoğunluğun desteğiyle kurulup görevde kalabilir. Oysa bazı seçimlerde hiçbir parti parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamaz. Bu durumda bazı partiler ya da parlamenterler, hükümete fiilen katılmadan partilerden birine gerekli desteği vererek onun azınlık hükümeti kurmasını sağlarlar. Kuşkusuz azınlık hükümetinin görevde kalabilmesi de, bu partilerin ya da parlamenterlerin desteğinin devamına bağlıdır. özellikle partilerarası kutuplaşmanın ya da ideolojik ayrılıkların derin olmadığı İskandinav ülkeleriyle, bunlardan farklı olarak da İtalya'da hükümetler ya koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti biçiminde kurulmaktadır.

TüRKİYE'DE KURULAN AZINLIK HüKüMETLERİ

Türkiye'deki azınlık hükümetine örnek olabilecek hükümetler 1960'lar, 1970'ler ve 1990'larda kurulmuştur. İlk azınlık hükümeti 25 Aralık 1963 tarihinde İsmet İnönü başkanlığında kurulan 28. Hükümettir. 1970'lerde kurulan Sadi Irmak Hükümeti (1974) ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 40. Hükümet (1977) güvenoyu alamamış azınlık hükümetleridir. 1979'da Süleyman Demirel'in kurduğu 43. Hükümet MHP ve MSP tarafından dışarıdan desteklenmişti.

1990'larda ise, Tansu çiller'in kurduğu ve bir azınlık hükümeti olan 51. Hükümet (5 Ekim 1995-30 Ekim 1995) güvenoyu alamadı. 1995 Genel Seçimleri'nden sonra Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi arasında kurulan ve bir azınlık hükümeti olan 53. Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin güvenoyu oylamasını iptal etmesi ancak yeni bir oylamaya gerek olmadığı yönündeki kararına rağmen üç ay içinde istifa etti. Yine Mesut Yılmaz başkanlığında, ANAP, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi'nin katılımıyla kurulan ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından dışarıdan desteklenen Anasol-D Hükümeti ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan ve Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin dışarıdan desteklediği 56. Hükümet azınlık hükümetleridir.

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.