
DAGC Başkanı Türkez: Eline mikrofon alan herkes gazeteci değil
DAGC Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının kanayan yarasına parmak basarak, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini net bir şekilde düzenleyecek bir “Gazetecilik Meslek Yasası’na acil ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Gazete Güncel- Sektördeki sorunların giderek derinleştiğini vurgulayan Türkez, “Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakmaksızın ‘gazeteciyim’ diyerek mesleğe başlayabilmektedir” diyerek çarpıcı bir gerçeğe dikkat çekti.
Sektör Zor Günler Geçiriyor: Ekonomik ve Yasal Boşluklar Baş Gösteriyor
DAGC Başkanı Türkez, medya sektörünün ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü kısıtlamaları, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı yetersizlikleri, istihdam sorunları ve etik değerlerin göz ardı edilmesi gibi ciddi problemlerle boğuştuğunu ifade etti. Mevcut durumun gazetecilik mesleğinin itibarını zedelediğini ve doğru bilginin yayılmasını engellediğini dile getirdi.
İnternet Haberciliğinde Yasal Düzenleme Sevindirici Ancak Yetersiz
Başkan Türkez, internet haber siteleriyle ilgili yasal boşluğun “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile bir nebze olsun giderilmesinin sevindirici olduğunu kaydetti. Bu düzenleme ile kurumsal haber sitelerinin basın kuruluşu statüsü kazanması ve çalışanlarının basın emekçisi olarak kabul edilmesinin olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Ancak Türkez, yazılı basına göre internet sitesi kurulumunun ve işletiminin kolay ve ucuz olması nedeniyle Anadolu’da çok sayıda internet haber sitesi kurulduğunu ve meslekten olmayan kişilerin dahi “gazeteciyim” diyebildiğini, bu durumun denetimsizliğe yol açtığını söyledi.
Gerçek Gazetecilere Destek Çağrısı: Kamu İlanları ve Reklamlar Şart
Gazetecilerin çalıştıkları basın kuruluşlarının ayakta kalabilmesi için çeşitli desteklere ihtiyaç duyulduğunu belirten Ayhan Türkez, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanlarının yerel gazeteler ve internet siteleri için hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkez, yerel basın kuruluşlarının belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmesi, kamu ilanlarının doğru yönlendirilmesi, bakanlıkların ise ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermesi gerektiğini savundu. Ayrıca, yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının tüm il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sözleri Hatırlatıldı: “Sokak Terörü Estiriliyor”
Başkan Türkez, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Eline her mikrofon, kamera alan herkes gazeteci değildir” şeklindeki açıklamasını da hatırlattı.
Türkez, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bu şahıslar sokak röportajı adı altında sokaklarda adeta terör estirmektedir. Milleti provoke eden, halkı galeyana getiren, hele hele milletimize düşmanlık eden hiç kimse gazeteci olamaz” dedi. Doğru bilgiden ve gerçeklerden uzak, “birilerinin medya taşeronluğunu yapan” bu kişilere karşı kamu idarecileri ve muhataplarının gereken tavrı koymasını beklediklerini belirten Türkez, özellikle sosyal medya üzerinden algı operasyonu oluşturan bu tarz “sözde medya kuruluşlarına” karşı herkesi dikkatli olmaya davet etti. Haber: Ajans Palandöken
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.