1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Eğitimde sıkı "disiplin" devri başladı
Eğitimde sıkı "disiplin" devri başladı

Eğitimde sıkı "disiplin" devri başladı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararına göre lisede sınıfta kalma ‘6 derste başarısızlık' şartıyla geri döndü. 50 ortalama ile sınıf geçmenin önü kapandı. Devamsızlığa yeni düzenleme getirildi. Özürsüz 10, raporlu 30 günü geçmeyecek.

A+A-

Erzurum Güncel- Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetenin bugünkü (dünkü) sayısında yayımlandı. Liselerde alınan yeni kararlar şöyle:

DEVAMSIZLIĞA DÜZENLEME: Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla "önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu" kuruldu.

özürsüz 10 gün şartı: Art arda 2 gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu veliye bildirilecek. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak.

HER MAZERET İÇİN AYRI

yatarak tedavide 60 gün: Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak. Yatarak tedavi gerektiren durumlarda süre 60 gün olacak.

proje ödevleriyle telafi: Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye 1 saat olarak ayrıca eklenecek.

2. kez tekrarda atılacak: Öğrenim süresi içinde 2. kez sınıf tekrarı durumuna düşen öğrencilerin okulla ilişiği kesilecek. Talep doğrultusunda mesleki eğitim merkezine, Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine kayıtları yapılacak.

İSTİSNAİ OLANLAR MUAF

Açık liseye geçiş zorlaştı: İstisnai durumlar dışında açık liseye geçiş bitti. Milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma altındakiler, şehit ve gazi çocukları kapsam dışında tutuldu.

50 ALTI SINIFTA KALACAK: Yılsonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek. Alt sınıf dahil 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak.

3 dersten sorumlu olacak: Yeni düzenlemede ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

11. sınıfta kalfalık şartı: Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin 11'inci sınıfta kalfalık belgesini almadan 12'nci sınıftaki ustalık eğitimine geçmemelerini temin etmek için düzenleme yapıldı.

DERSTE 'CEP'E TAVİZ YOK

nakillerde kredi eşleşmesi: Nakil ve geçişlerde öğrenci durumu ve dersleri değerlendirilerek eşleştirilecek. Toplam ders saati sayısı iki ile çarpılarak kredilendirilecek. Bu krediyle sınıfa nakil ve geçişleri yapılacak. Mesleki eğitim merkezine nakillerde kredi sayısına bakılmayacak.

CEP TELEFONU YASAĞI: Öğrencilerin, eğitim ortamlarında cep telefonlarını ve diğer bilişim araçlarını, yönetmelikte yer alan hükümler doğrultusunda kullanmalarına yönelik tedbirleri alınacak.

TEST BİTTİ, KLASİK YAZILI GERİ DÖNDÜ

Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, liselerde test usulü sınava son verildi. Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak. Bu yıl itibarıyla Türk dili ve edebiyatı dersi sınavları da yabancı dil gibi, dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere 4 dil becerisini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mezun olana kadar sosyal sorumluluk programı eklendi. Öğrenciler, lise öğrenimleri sürecinde sosyal sorumluluk programı çalışmaları, ortaöğretim kurumlarında 40 saat, mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında ise 20 saat olarak uygulanacak.

ŞUBE SAYILARINA DÜZENLEME

9'uncu sınıflara her yıl açılacak şube sayısı, spor liselerinde en fazla 5'i, güzel sanatlar liselerinde ise her bir alan için 2'şer şubeyi geçemeyecek. Takım sporları ve spor dalları dikkate alınarak kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı kontenjan oluşturulacak. Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara diğer ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin 11'inci sınıfta da yapılacak yetenek sınavı ile geçiş yapabilmeleri sağlanacak.

ÖĞRETMENLERE YENİ NÖBET DÜZENLEMESİ

Öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek. Bu düzenlemeyle daha önceki yönetmelikte doğum sonrası 1 yıl nöbet tutmama hakkı, 2 yıla çıkarılmış oldu.

MESLEKİ EĞİTİMDE 14 YAŞ ŞARTI

Mesleki eğitim merkezlerine ortaokulu veya imam hatip ortaokulunu bitirip kayıt olacak öğrencilerin 14 yaşını doldurmuş olma şartı getirildi. Bunun yanında ortaöğretim kurumlarına kaydolmak için ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş ve öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olma, mesleki eğitim merkezi programına kayıt olacaklarda 14 yaşını doldurmuş olma şartı aranacak. Yaş şartını taşımayan öğrencilerin örgün ortaöğretim kurumlarına kayıtları yapılmayacak. Öğrenimine ara vermemiş olanlarda yaş şartı aranmayacak.

ELAZIĞ'DA DEPREME DAYANIKLI OKULLAR HAZIR

Elazığ'da 24 Ocak 2020 depreminin ardından yıkılarak yenileri yapılan ve güçlendirme ile tadilat çalışmaları yürütülen okullar, 11 Eylül'e hazır hale getirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde her yıl güncellenen risk analizleri sonucu, kentteki 48 okul yıkıldı, modern 31 okul yapıldı. Yapımına başlanan 36 okulda inşaat çalışmaları büyük oranda tamamlanırken, 38 okulda güçlendirme ve birçok okulda tadilat, bakım ve onarım çalışması gerçekleştirildi.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.