
Erdoğan'ın 400 oy için planı hazır: İşte 3 aşamalı strateji
Cumhurbaşkanı Erdoğan bir dönem daha seçilmek ve daha geniş yetkiler için yeni Anayasa hazırlığında vites yükseltti. Süreç nedeniyle DEM'den de destek alma ihtimali artan Erdoğan'ın yeni tablo üzerinden üç aşamalı bir strateji hazırladığı konuşuluyor.
Gazete Güncel Cumhur İttifakı, Türkiye’de yeni bir Anayasa yapım süreci için vitesi yükseltti. 2023 seçimlerinin ardından gündemine Erdoğan'a daha geniş yetkiler ve yeniden seçilme imkanı verecek yeni Anayasa'yı alan Cumhur'un, ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ve vekil transferleri ile bu yolda beslediği umut arttı. Meclis’teki güncel sandalye dağılımı, ittifaklar, vekil transferleri ve siyasi manevralar ekseninde şekillenen süreçte hedef 400 milletvekiline ulaşmak ve Anayasa'yı referanduma gerek kalmadan, Meclis'ten geçirmek.
AK Parti’nin mevcut ittifak ortaklarıyla, yani MHP, HÜDA PAR ve DSP ile birlikte 331 oyu var. Yeni süreçle birlikte bu sayıya 'koşullu' da olsa DEM Parti de eklendi. DEM Parti'nin Meclis'te halen 56 sandalyesi var. Bu destekle Erdoğan, çok istediği 400 oya daha da yaklaşmış, 387'ye ulaşmış oluyor.
AKP’YE GEÇEN VEKİLLER: 400 İÇİN STRATEJİK HAMLELER
Erdoğan'ın 400'e ulaşmak için kullandığı ilk yöntem vekil transferleri oldu. 2023 seçimlerinden bugüne devam eden transferlerin önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.
Son bir yıl içinde farklı partilerden AK Parti’ye 11 milletvekili transfer edildi. Transfer görüşmelerinde vekillerin yakın çevreleri, tanıdığı ve yakın ilişkisi bulunan AK Parti’li vekiller, bürokratlar ve vekillerin beklentileri kullanıldı. Süreç içinde AK Parti’de bu yönde özel bir çalışma grubu oluşturulurken, geçiş yapan vekillerden yalnızca ikisi doğrudan Erdoğan ile görüşebildi.
Öyle ki geçtiğimiz hafta AK Parti'ye katılan Hasan Ekici'ye rozet takan Erdoğan'ın, Ekici'yi tanımadığı kameralara yansıdı. Erdoğan Özlem Zengin'e dönerek 'Nereden geldi' diye sordu.
AK Parti transferlerine en büyük katkı İYİ Parti'den geldi. İYİ Parti'den 7 isim AKP'ye transfer oldu.
İYİ Parti’den AK Parti’ye Geçenler:
• İdris Nebi Hatipoğlu (Eskişehir) – 7 Kasım 2023
• Seyithan İzsiz (İstanbul) – 2024
• Ahmet Ersagun Yücel (İstanbul) – 2024
• Dursun Ataş (Kayseri) – 2024
• Ünal Karaman (Konya) – 2024
• Kürşad Zorlu (Ankara) – 2024
• Mehmet Salim Ensarioğlu (İstanbul) – 23 Şubat 2025
Gelecek Partisi’nden (CHP listesinden seçilen):
• Mustafa Nedim Yamalı (Ankara) – 2024
• Serap Yazıcı Özbudun (Antalya) – 2024
• Hasan Ekici (Konya) – 14 Mayıs 2025
Yeniden Refah Partisi’nden:
• Suat Pamukçu (İstanbul) – 2024
Bu vekillerle birlikte AKP’nin sandalye sayısı 273’e yükseldi. Ancak sadece sayısal artış değil, oluşan psikolojik üstünlük ve kamuoyuna “artan destek” imajı da hedeflendi. Buna ek olarak bugün AKP’den ayrı duran Gelecek Partisi’nden transferlerin devam etmesi en büyük hedef olarak belirlendi.
HEDEF 394'E ULAŞMAK
AKP 273 olan vekil sayısını en fazla transferi Gelecek Partisi’nden ve daha sonra da daha az vekili bulunan partilerden yaparak 280’i geçmeyi hedefliyor. Böylece DEM’in de ikna edilmesi ile ortaya çıkacak 387 vekillik sayıyı, 394’e yükselterek geriye yalnızca 6 vekil kalmasını ve bunu da kurulan psikolojik üstünlük ile aşmayı ve kendisini yeniden cazibe merkezi haline getirmeyi planlıyor.
400’E GİDEN YOL: ÜÇ AŞAMALI STRATEJİ
1. DEM Parti ile Anlaşma Sağlanırsa: 331 + 56 = 387 oy. Kalan 13 oy için küçük partiler ve bağımsızlardan transferler hedefleniyor.
2. 360’la Referandum: 400 bulunamazsa referandum için asgari 360 oyun bulunması hedefleniyor.
3. Muhalefeti Bölme ve Yalnızlaştırma: CHP-DEM ilişkisini koparıp muhalefeti çözmek ve “milli anayasa” söylemiyle tabanın konsolide edilmesi hedefleniyor.
DEM PARTİ İLE YENİ SÜREÇ: TERÖRSÜZ TÜRKİYE
PKK’nın silah bırakma kararı ile ana gündem haline gelen “Terörsüz Türkiye süreci” ve DEM Parti ile AKP arasındaki olası ortak politika ihtimalleri de anayasa değişikliği için Erdoğan'ın umudunu artıran bir başka etmen.
Süreçte Öcalan’ın aktif rol alması, MHP’nin desteği ve iktidarın medya gücünü “Barış” söylemi ile devreye sokması da psikolojik üstünlük açısından iktidarın hanesine yazıyor. Ancak Anayasa değişikliğine destek için DEM Parti’nin bazı talepleri olduğu iddia ediliyor:
• Kayyum sisteminin kaldırılması
• Tutuklu siyasetçilere özgürlük
• Anayasa’da “eşit yurttaşlık” ve “yerel demokrasi” vurgusu
• Terör suçlarının yeniden tanımlanması
AKP'li bazı isimlerin DEM'in Cumhur ittifakına katılacağı yönündeki söylemler de dönemin dikkat çeken siyasi hamleleri arasında.
CHP-DEM İLİŞKİSİ HEDEFTE: İTTİFAKI BÖLME PLANI MI?
CHP ile DEM Parti arasında 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde başlayan stratejik birliktelik, AKP’nin özellikle son aylarda yeniden hedef tahtasına koyduğu bir başlık haline geldi. İttifakın ‘terör’ olarak adlandırılması ve sonunun CHP’li belediyelere kayyum ile sonuçlanması, AKP açısından bunun bir ‘tehlike’ olarak görüldüğünün kanıtı.
DEM’in anayasa değişikliğine destek vermesi halinde CHP ile arasına mesafe girmesi kaçınılmaz hale gelecek. Özellikle Şamil Tayyar’ın “Cumhur İttifakı ortaklığı” söylemi, DEM Parti’yi muhalefet blokundan koparmaya dönük açık bir taktik olarak değerlendiriliyor.
CHP VE İYİ PARTİ: ASLA DESTEK VERMEYECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tutumu net: Anayasaya uymayanlar, yeni anayasa yapamaz. Hukukun üstünlüğünü ayaklar altına alanların yeni anayasa arayışı, bir meşruiyet maskesidir...
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu ise şunları söyledi:
“Yargı kararlarını tanımayan bir iktidarın anayasa değiştirme çabası meşru değildir. Bu, iktidarda kalmak için yapılan bir mühendislik çalışmasıdır.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.