1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Erzurum depreme hazırlanıyor
Erzurum depreme hazırlanıyor

Erzurum depreme hazırlanıyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm Erzurum’ çalıştayın da kentte söz konusu yıkıcı bir deprem öncesi alınacak tedbirler konuşuldu

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum’da bir otelin toplantı salonunda düzenlenen ‘Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm Erzurum’ çalıştayına Erzurum Vali Vekili Ahmet Özdemir, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, ilgili daire başkanları, akademisyenler ve bilim insanları katıldı. Gün boyu süren çalıştayda Erzurum’da yaşanacak yıkıcı bir deprem öncesi için alınacak tedbirler masaya yatırıldı.

Çalıştayda konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Neticede bizde çok önemli fayların bulunduğunu, her an bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz bilinciyle süratle nasıl kararlar alırız, neler yapabiliriz, bu depremi en az zayiatla nasıl atlatabiliriz diye bu dördüncü çalıştayımız. Derler ki deprem öldürmez ihmal öldürür. Bu vesileyle ülkemiz bir deprem kuşağında bulunuyor. Yüzde 70 ülkemizin toprağı birinci deprem kuşağında. Böyle olması dolayısıyla biz kendi şehrimiz açısından bu işe önem gösteriyoruz, yapacağımız binaları nasıl yapalım, tedbiri nasıl alalım diye buradaki heyetten önemli raporlar bekliyoruz. Tabi sadece belediye olarak altından kalkmamız mümkün değil. Yapı stokumuzu elden geçirdik. Şu anda binalarımızın yapım tarihi itibariyle hepsinin envanterini çıkardık. Bir yandan yıkıma başlayıp bir yandan yapımını tamamlamamız lazım. Devletin bütün güçleri Kahramanmaraş ve depremden etkilenen şehirlere odaklandı. Ama orayı ayağa kaldırırken de deprem olma ihtimali olan Erzurum, Bingöl bu bölgeyi de ihmal etmemek gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu yapı stokunda oturan vatandaşlarımızı da dikkate aldığımızda genelde orta halli, binası yıkıldığı zaman veya biz zorunlu olarak çıkarttığımız zaman yeniden yapamayacağını görüyoruz. Bunun için de tedbir aldık” dedi.

Tünel kalıp sistemi uygulanacak

Kentte TOKİ’nin inşa ettiği binalardaki tünel kalıp sisteminin uygulanacağını söyleyen Sekmen, “Belediye olarak bir laboratuvar oluşturduk. Belki hiçbir belediyede yoktur. Zemin, bina inceleme ve rapor hazırlama konusunda çalışılıyor. Ama depremde yeni yapılmış binaların da yıkıldığını gördük. Bir şey yakaladık, TOKİ’nin yaptığı binalarda çatlak bile olmadı. ER-KONUT’un iştirakı olan Adıyaman, Şırnak’ta, Diyarbakır’da konut yaptığımızı, bunların TOKİ mantığında yapıldığını, bunlarda da çatlak olmadığını yakaladık. Bugünden itibaren Erzurum’da tünel kalıp sistemini uygulamaya sokmamız gerektiğini ben müşahede ettim. Şehrimizde bir firma da bunu yapmaya başladı. akıllı olan tedbirli olandır. Biz de aklımızı kullanarak hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

10 yılda 22 bin yapı

Erzurum Büyükşehir Belediye Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Ünal İnci, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi vererek, “2014 yılında başladığımız bu süreçte son 10 yılda şehrimizde yaklaşık 22 bin adet yapı, üçte birlik kısmı olan 7 bin 256 adet tehlikeli ve riskli yapının yıkım ve tahliyesini gerçekleştirdik. Deprem öncesinde alınması gereken en önemli tedbirlerden bir tanesidir bu bizim için. 

Kentsel dönüşüm çalışmalarının öncesinde yapılması gereken kentsel dönüşüm strateji belgemiz için şehrimizde yaklaşık 15 bin adet yapının tarama yöntemiyle riskleri belirlendi ve performans puanları kapsamında öncelik alanlarının belirlenmesi ve bu kapsamda da strateji belgesi oluşturulması hedefiyle başladığımız süreçte raporumuz tamamlanmıştır. Bu rapor kapsamında yapacağımız kentsel dönüşüm çalışmalarının yürütülmesi amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bütün imar planlamasını dirençli şehir mantığıyla yapıyoruz

Bünyelerinde kurulan Afet Daire Başkanlığı’ndan söz eden Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı ise, “Bugün ülkemizin en önemli gündemi olan ve bütün yerel yönetimlerin, belediyelerin gündeminde olan dirençli şehir oluşturma çabalarına biz Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorumluluğu ta 10 yıl önce hissettik ve 10 yıldır bu bilinçte çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz.

Biz bu deprem bilincini, hatta sadece deprem değil diğer afetlere karşı da dirençli şehir oluşturma bilincini sürekli dinamik tutmanın, zinde tutmanın gayreti içerisindeyiz. Şehrimizin bütün imar planlamasını dirençli şehir mantığıyla yapıyoruz. Yapılacak olan dönüşümlerde, yeni yapılacak olan binalarda zemin etütlerini ve sondajlarını çok önemsiyoruz. Zemin sondajı makinesini de belediyemize kazandırıyoruz. Mevzuat çalışmaları yapıyoruz. Şehirde kesinlikle dirençsiz yapılara, dirençsiz yapı yapmak isteyen müteahhitlere, kooperatiflere müsaade etmeyeceğiz. Belki bütün inşaatlarda yakın zamanda tünel kalıp sistemine geçeceğiz.  Aşırı yağışların şehrimizde oluşturacağı sel felaketlerine karşı 10 yıldır yağmur suyu şebekelerimizi tamamen yeniledik. Depremden sonra yollarımızın hala kullanılabilir olması için caddelerimizi, bulvarlarımızı en az 35 metre olarak planlıyoruz. Deprem sonrası kriz yönetimiyle ilgili kapasitemizi genişletiyoruz. Bu anlamda Afet Daire Başkanlığı’nı Türkiye’de kuran nadir 2-3 belediyeden bir tanesiyiz” dedi.

Buradan çıkacak sonuçlar geleceğimiz için büyük örnekler oluşturacak

Erzurum Vali Vekili Ahmet Özdemir de çalıştaydan çıkacak sonuçların önemli olacağını dile getirerek şunları söyledi; “Dünya tarihinde belki de insanlığın yaşadığı en büyük afetin üzerinden tam 13 ay geçti. Kahramanmaraş merkezli depremde çok büyük acılar yaşadık.

Bugün acaba nerede hata yaptık, nerede yanlış yaptık ya da neler yapabiliriz, onu konuşuyoruz. Erzurum Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm alanında çok kıymetli çalışmalar yapıyor. Hem Erzurum için hem de Erzurum modelini kendine örneklemek isteyen çevre vilayetler için. İnsanlık bugün ciddi sorunlar yaşıyor. İklim kriziyle, sahip olduğu topografik etkilerin sonuçlarıyla, jeolojik özellikleriyle ve diğer kriz durumlarıyla ilgili. Bugün bizler Erzurum’da Türkiye’nin içinde bulunduğu jeolojik ve topografik özelliklerin neticesinde oluşabilecek insani krizlere karşı neler yapılabilir, kentsel alt yapının oluşturulmasında nelerin üzerinde durulabilir onları konuşuyoruz. Buradan çıkacak neticelerin geleceğimiz için büyük örnekler çıkaracağını düşünüyorum.

Manolya Bulut/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.