1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da 71 yıllık o mekan tarih oluyor
Erzurum'da 71 yıllık o mekan tarih oluyor

Erzurum'da 71 yıllık o mekan tarih oluyor

Erzurum’da şehrin tarihi dokusunun önemli parçalarından 71 yıllık 1. Vakıf İş Hanı için Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıkım kararı aldı. İş hanındaki esnaf ise yıkım kararının kendilerini mağdur edeceğini söyleyerek çıkar yol arayışına girdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum’da şehrin tarihi dokusunun önemli parçalarından 71 yıllık 1. Vakıf İş Hanı için Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıkım kararı aldı. İş hanındaki esnaf ise yıkım kararının kendilerini mağdur edeceğini söyleyerek çıkar yol arayışına girdi.

Manolya BULUT-PUSULA

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait eski ve tehlike arz eden tescil haricindeki binaların yıkılmasına ilişkin çalışma başlattı. Erzurum’da 1952’de yapımına başlanıp 1955’te teslim edilen 1. Vakıf İş Hanı da bu çalışma kapsamında 2024 yılı planına alındı.

Vakıflara ait eski binalara yıkım

Oltu taşı, gümüş ve altın işlemeciliğinde yetenekli ustaların bir arada bulunduğu, kentin turizm ve tarihi dokusu açısından önemi bulunan 1. Vakıf İş Hanı, 71 yıldır şehrin turizm ve ticaretine katkı sağlıyor. Doğu Anadolu’nun ilk iş hanı unvanına sahip binanın, can güvenliği nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yıkımına karar verildi. İş hanı içerisindeki 60 esnafa önümüzdeki yıl kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceği resmen bildirildi.

Herhangi bir risk analiz raporu çıkarılmayan binanın, 2024 yılı bahar aylarında yıkımına başlanması planlanıyor. Edinilen bilgiye göre yıkılacak binanın yerine iki yıl içerisinde aynısı yapılacak. Yeni binanın görünümü ise çevredeki tarihi dokuya uygun şekilde dizayn edilecek.

Esnaf, ‘Orta yol bulalım’

Ancak Bakanlığın kararı, esnafı mutlu etmedi. 1. Vakıf İş Hanı Başkanı Cihat Kavalcı, binanın sağlam olduğunu, güçlendirme ve cephe değişimi ile onarılabileceğini söyledi. Gerekirse esnafın da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmasına destek olacağını belirten Kavalcı, “Burada 60 esnafız, bu 60 aile demek. Bakanlık böyle bir karar vermiş, yıkılacağı bildirildi. Ama biz binanın sağlam olduğunu düşünüyoruz. Bizi de mağdur etmeden bir çalışma yapılmalı. İki sene değil iki ay da boş kalsak hepimiz icralık oluruz, boş dükkân bulmak zaten neredeyse imkânsız. Burası şehre mâl olmuş, tarihi, kültürel açıdan önemli bir yer. Yıkılmadan güçlendirme çalışmasıyla, cephesinin de dokuya, çevreye uygun şekilde onarılmasını istiyoruz. Gerekirse biz de esnaf olarak destek veririz. Vakıflara da yük olmak istemeyiz. Ama bizi de gözden çıkarmasınlar, mağdur etmeden bir orta yol bulunabilir mi ona bakalım istiyoruz” dedi.

Taş Mağazaları Koruma, El Sanatları Değerli Metalleri Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hakan Tazegül ise, “Burası Erzurum’un kültürü ve tarihi açısından önem arz ediyor. Bu iş hanından onlarca usta çıktı. Hepsi de birbirinden kıymetli ustalar. Dağılmalarını istemiyoruz. Esnaf mağdur edilmeden, gerekli önlemler alınarak bir orta yol bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.