
Erzurum'da boş koltuk isyanı!
Başkanlık sistemi için büyük çaba sarf eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Erzurum'dan kötü haber. Başkanlık sisteminin anlatıldığı konferansa AK Partililer katılmadı. Uyduruk işler için büyük paralar harcayarak tanıtım yapan Büyükşehir Belediyesi s
Erzurum Güncel- Türkiye gündemini uzun süreden beri meşgul eden ‘Başkanlık’ sistemiyle ilgili Erzurum’da düzenlenen konferans ilgi görmedi. Bin kişilik salonda Prof. Dr. Hasbi Soylu, 30 katılımcıya ‘Siyasi Coğrafya Açısından, Başkanlık Sistemi ve Türkiye’yi anlattı.
Konferansa olan ilgisizliği ‘Belediye desteklemedi’ diye açıklayan Prof. Dr. Hasbi Soylu, “Duyurusu toplumda yapılamadı. Afişler asılamadı, belediye bize sahip çıkmadı. AK Parti teşkilatının haberi vardı hiç biri gelmedi” diye tepki gösterdi.
30 kişiye başkanlığı anlattı
Halime DURMUŞ
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği ‘katılımcıya ‘Siyasi Coğrafya Açısından, Başkanlık Sistemi ve Türkiye’ konferansı ilgi görmedi. Bin kişilik Kültür Merkezi A salonundaki konferansı 30 kişi izledi. İlgisizliğe tepki gösteren Prof. Dr. Hasbi Soylu, “Belediye desteklemedi. AK Parti teşkilatının haberi vardı hiç biri gelmedi” açıklamasında bulundu.
Atatürk Üniversitesi’nde, ‘Siyasi Coğrafya Açısından; Başkanlık Sistemi ve Türkiye’ konulu konferansın daha önce Mavi Salon olarak duyurulan yeri, ilginin fazla olacağı düşüncesiyle bin kişilik A salona alındı. Sabah saat 10.00’da başlayan konferans için salona gelen Edebiyat Fakültesi Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasbi Soylu, karşısında 30 kişiyi görünce şaşırdı. Yaklaşık 1,5 saat süren konferansta 30 kişiye konuşan Prof. Dr. Hasbi Soylu, ilgisizliğe de tepki gösterdi.
AK Partililer bile gelmedi
Büyükşehir Belediyesi’nin Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’nun 15 dakika izledikten sonra ayrıldığı konferansın ardından ilgisizliğe isyan eden Prof. Dr. Hasbi Soylu, “Belediye bize sahip çıkmadı. AK Parti teşkilatının haberi vardı, hiç biri gelmedi. Bu kadar savundukları halde AK Parti teşkilatı burada olmadı. Belediye Başkanının da yardımcılarının da haberi vardı ama katılım olmadı. Ben bir akademisyen olarak elimden geleni yaptım. AK Parti konferansa sahip çıkmadı. Sadece Milletvekilleri Recep Akdağ ile Mustafa Ilıcalı’nın mesajları vardı” dedi.
Devletin tanımını yaptı
Konferansa ‘Devlet’in tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Hasbi Soylu, Devlet’in ülkedeki toplulukların tümüne hakim olan üstün bir örgütlenme ve geniş kapsamlı bir tüzel kişilik olduğunu söyledi. Anayasal devletin fonksiyonlarına değinen Soylu, “Devletin kuvvetlerinin ayrılma derecesine ve ayrılan kuvvetler arasındaki ilişkilerin niteliğine göre, farklı hükümet sistemleri ortaya çıkar. Kuvvetlerin bir elde toplanması halinde “Meclis Hükümeti”, kuvvetlerin yumuşak ayrılması halinde ise “Parlamenter Sistem”, kuvvetlerin sert ayrılması halinde “Başkanlık Sistemi” ortaya çıkar” dedi.
Yarı-Başkanlık Sistemi melez bir sistemdir
“Yarı-başkanlık sistemi, başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin bazı özelliklerini bir arada taşıyan melez bir sistemdir” diyen Soylu, Yarı-Başkanlık Sistemi’nin, başkanlık sistemi ile parlamenter sistem arasında yer alan ve her ikisinin de bazı özelliklerini taşıyan bir hükümet sistemi olduğunu söyledi. Bu hükümet sisteminin ilk kez Almanya’da Weimar Cumhuriyeti’nde uygulandığını belirten Soylu, “Bu sistem, devlet başkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi ve geniş yetkilere sahip olması bakımından başkanlık sistemine, yasama organı içinden çıkan ve yasamanın güvenine dayanan başbakan ve bakanlar kurulunun varlığı nedeniyle de parlamenter sisteme benziyor” diye konuştu.
Başkanlık Sistemi tamamen insan düşüncesinin ürünüdür
“Başkanlık sisteminin, ABD’de doğmuş bir hükümet sistemidir” diyen Soylu, “Başkanlık sistemi, İngiliz Parlamenter Sistemi gibi, tarihi bir gelişim ve tecrübe ürünü değildir” dedi. Haritalar ve çeşitli görseller üzerinden başkanlık sistemi ile ilgili bilgiler paylaşan Soylu, “Başkanlık sistemi, 1787’de Philadelphia’da toplanan kurucu meclisin görüşmelerinde düşünülmüş tasarlanarak prensipleri belirlenmiştir. Tamamen insan düşüncesinin ürünü ve teorik bir sistemdir. Amerikan Anayasası ile başkanlık sistemi oluşturulurken, İngiliz monarşisinden büyük ölçüde esinlenmiştir. Başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığı prensibini sert bir şekilde tatbik eden, kuvvetlerin birbirini kontrol ettirmekle beraber, icra organının üstünlüğünü sağlayan temsili bir hükümet biçimidir. Başkanlık sisteminde yürütme organının tüm yetkilerini başkan kullanır. Başkanın yasa önerme ve bütçe hazırlama yetkileri yoktur, bu yetkiler parlamento tarafından kullanılır. Bakanlar(sekreterler), başkanın emrine tabi danışman durumundadırlar ve doğrudan başkan tarafından seçilirler, dolayısıyla başkanla görüş ayrılığına düşemezler” şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.