1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da yüzbinlerce balık telef oldu! ESKİ'yi suçladılar
Erzurum'da yüzbinlerce balık telef oldu! ESKİ'yi suçladılar

Erzurum'da yüzbinlerce balık telef oldu! ESKİ'yi suçladılar

Tortum Bağbaşı Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir alabalık üretim tesisinde büyük çaplı balık ölümleri yaşandı. Tesisin sahibi Muhammet Enes Çakmak, olayın ESKİ ekiplerinin içme suyu deposuna klor atması nedeniyle meydana geldiğini iddia etti.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir alabalık üretim tesisinde büyük çaplı balık ölümleri yaşandı. Tesisin sahibi Muhammet Enes Çakmak, ESKİ’yi sorumlu tutarak zararın yaklaşık 900 bin TL olduğunu belirtti

Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerinin daha önce uyarılmalarına rağmen tesise su sağlayan depoyu klorladığını iddia eden Çakmak, “ Deponun yakınında bulunan kaynak suyunu havuz için kullanıyoruz. Ancak depoda çatlaklar var. Klor atılınca sızarak kaynak suyuna karışmış. Depoya verilen klorlu su, 300 bin yavru alabalığın ölümüne yol açtı” dedi.

Balık başına 3 TL değer biçildiğini ifade eden Çakmak, yaşanan kaybın sadece ekonomik değil, aynı zamanda emeğe de büyük zarar verdiğini söyledi.

“Emeklerimiz birkaç saat içinde heba oldu”

Olayın ardından jandarma ve Tortum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduğunu belirten Çakmak,  “Üretim tesisinde yıllardır balık yetiştiriciliği yapıyorum. Bin bir emekle büyüttüğümüz yavru alabalıklarımız, birkaç saat içinde telef oldu. Daha önce defalarca ESKİ ekiplerini uyardık. Ama dikkate almadılar. Aniden yapılan klorlamayla birlikte klor kaynak suyuyla havuzlara ulaştı ve 300 bin yavru balık zehirlenerek öldü” ifadelerini kullandı

Çakmak, her bir balığın piyasa değerinin 3 TL olduğunu belirterek toplamda yaklaşık 900 bin TL zarara uğradığını iddia eti.

Tutanak tutuldu, şikayetçi oldu

Olayın ardından jandarma ekiplerine ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne bilgi verildi. Bölgeye gelen yetkililer, balık ölümlerini yerinde inceleyerek tutanak tuttu. Sorumlular hakkında resmi şikâyette bulunduğunu söyleyen tesis sahibi Enes Çakmak, “Bu sadece maddi bir kayıp değil. Yıllardır verdiğimiz emeğin, yaptığımız yatırımın bir anda yok olması demek. Bu kadar plansız, dikkatsiz bir uygulamaya göz yummayacağım. Gerekli hukuki süreci başlattım” dedi.

Eski: Klorlama Sağlık Bakanlığı talimatı gereği yapıldı

Olayla ilgili ESKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, içme suyu depolarının Sağlık Bakanlığı kararlarına uygun şekilde düzenli olarak klorlanmasının zorunlu olduğu belirtildi. Yetkililer, klor kullanılmaması halinde suyun insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturabileceğini ifade etti

Ayrıca, tesisin işletmesinden sorumlu mühendisin, balık havuzuna alınan suyun klor seviyesi ve bakteriyolojik durumu gibi kriterleri düzenli olarak numune alarak kontrol etmesi gerektiği vurgulandı. ESKİ ekipleri de olay sonrası söz konusu havuzdan numune alarak inceleme başlattı. Balıkların kesin ölüm nedeni yapılacak analizler sonucu netlik kazanacak.

Manolya Bulut/ Pusula

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.