1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ette spekülasyona karşı ithalat silahı çekiliyor
Ette spekülasyona karşı ithalat silahı çekiliyor

Ette spekülasyona karşı ithalat silahı çekiliyor

Bakan Kirişci, et ve süt fiyatlarına ilişkin, “Spekülatif hareketler gözlemliyoruz. Ne etimizde ne de sütümüzde eksiğimiz gediğimiz var” dedi. Kirişci hayvan tedariki bağlantılarının yapıldığını da açıkladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, et fiyatları konusunda spekülatif hareketlerin olduğunu belirterek ithalat yapılacağını açıkladı. Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Vahit Kirişci, et fiyatlarına gelen zamlarla ilgili soru üzerine "Ne etimizde ne sütümüzde eksiğimiz gediğimiz yok. Et fiyatları konusunda spekülatif hareketler var. Bunlarla ilgili gerekli önlemleri aldık, almaya devam edeceğiz. Piyasadaki fiyat artışı konusundan bağımsız olarak tedbiren kasaplık hayvan tedariki bağlantılarının da yapıldığını belirtmek istiyorum. Bazı ülkelerle ilişkilerimiz var, Bosna Hersek bunlardan birisi" dedi.

MAĞDUR ETMEYİZ

Karşılıklı ticaret kapsamında Bosna hersek'le daha önce 1000 tonluk kasaplık hayvan ithalatı anlaşması yapıldığını anlatan Kirişci "Ayrıca sözleşmeli besicilik çerçevesinde Et ve Süt Kurumu'nun 18 bin 500 başa ulaşan bir sözleşmesi var, çiftçilerle de sözleşme görüşmeleri devam ediyor" diye konuştu. Süt fiyatına da değinen Kirişci şunları söyledi: "Buradan sanayicilere seslenmek istiyorum, herhangi bir şekilde sütü satmayıp bunu elinde tutup bir stokçuluk yapıp, bir fırsatçılığa dönüştüren bir süt üreticisi olabilir mi? Burada sanayicilerimize biraz iş düşüyor. Bu fiyatları kendileri belirlemeye çalıştıklarını gördük ve zamanında da uyardık. 'Bu yaptığınız doğru değil, Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı fiyatı dikkate alın' dedik. Onlar adeta yarışa girdi. Bu yarış doğal olarak sütün fiyatını yukarı çekti. Şimdi de kendi aralarında anlaşıp bir fiyat indirimine gidemedikleri için bize diyorlar ki 'Siz Ulusal Süt Konseyi olarak sütün fiyatını artırın.' Biz niye artıralım? Biz bunu zamanında yaptık, o zaman gereken ilgiyi göstermediler. Et ile ilgili normalleşme dönemini bekliyoruz. Ramazan ayıyla ilgili ete olan ilgi artar ama büyük bir iştahın olmadığını tespit ettik. Şu an bulunurluk konusunda et ve sütte bir eksiğimiz yok. Gerekirse gerekli tedbirler alınır, biz üreticimizi mağdur etmeyiz."

KISIRLAŞTIRMA ADIMI

Sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili ciddi bir yol katettiklerini belirten Kirişci "6 milyon havanın kısırlaştırılması planlanıyor. Paydaşlarımızın da katkılarını alıp son şeklini vereceğiz. Kısırlaştırıldıktan sonra hayvan alındığı yere geri bırakılacak mı bırakılmayacak mı bunun gibi detaylar üzerinde çalışılıyor. O çalışmalara son şekli en kısa sürede verilecek." dedi.

İNAT EDENE TARIM DESTEĞİ YOK

Tarımla ilgili bir "torba yasa" hazırlığı olduğunu belirten Kirişci, bu çerçevede sözleşmeli üretim ve atıl tarım arazilerinin kiraya verilmesi konularında çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Kirişci, şu an herkesin tarlasına istediği ürünü ekebildiğini ve bu durumun yanlış olduğunu vurgulayarak, "Bu kabul edilebilecek bir şey değil. İzin alma zorunluluğu getireceğiz. İnat etti, izin almadı, bizim yapacağımız şey, mesela tarımsal desteklerden mahrum edeceğiz, planlı üretime zorlayacağız. Yapılması gereken yegane iş budur. Stratejik ürünlerde mutlak suretle sözleşmeli üretim zorunluluğu olması gerekiyor" dedi. nü ekebildiğini ve bu durumun yanlış olduğunu vurgulayarak, "Bu kabul edilebilecek bir şey değil. İzin alma zorunluluğu getireceğiz. İnat etti, izin almadı, bizim yapacağımız şey, mesela tarımsal desteklerden mahrum edeceğiz, planlı üretime zorlayacağız. Yapılması gereken yegane iş budur. Stratejik ürünlerde mutlak suretle sözleşmeli üretim zorunluluğu olması gerekiyor" dedi.

İSTANBUL'UN 3.5 AYLIK SUYU VAR

Yağışların düzensizliğine dikkat çeken Kirişci, şunları şunları söyledi: "Antalya Kumluca'da 90 günde yağması gereken yağış 1 günde yağdı. İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 33.3. Hiç su gelmemesi halinde İstanbul'un 3.5 aylık su rezervi bulunuyor. Ankaralıların tüm içme suyu talebini 6 aydan daha fazla karşılayacak kapasitesi var. İzmirde barajlar ihtiyacı 7 ay karşılayabilir.

GENÇLERE HİBE DESTEĞİ ARTIRILIYOR

Bakan Kirişci gençlere dönük hibe desteğinin de artırılacağı müjdesini verdi. Kirişci "Sayın Cumhurbaşkanımız da uygun bulursa genç çiftçilerimize yönelik Uzman Eller Projesi ile verdiğimiz desteklerimizi 100 bin liradan 250 bin liraya çıkaracağız" dedi. Kirişci ayrıca önümüzdeki günlerde bakanlık bünyesinde, toplam 6 bine yakın yeni personel istihdam edeceklerini de açıkladı.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.