1. HABERLER

  2. DEPREM/ SAVAŞ

  3. Fırsatçılar kol geziyor! Köylünün hayvanını ucuza kapma peşindeler
Fırsatçılar kol geziyor! Köylünün hayvanını ucuza kapma peşindeler

Fırsatçılar kol geziyor! Köylünün hayvanını ucuza kapma peşindeler

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yüzde 15’inin bulunduğu bölgede ilk gün can derdine düşen yurttaşlar hayvanları için yem bekliyor. Üreticiler “Terk etmemek için hayvanlarımızı yaşatmalıyız” diyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Hayvancılığın yoğun olduğu Adıyaman, Antep, Malatya ve Maraş’ta binlerce hayvan enkaz altında kaldı. Ahırlardan yaralı olarak çıkarılan hayvanlara ise müdahale edilemedi.

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Hayvancılığın yoğun olduğu Adıyaman, Antep, Malatya ve Maraş’ta binlerce hayvan enkaz altında kaldı. Ahırlardan yaralı olarak çıkarılan hayvanlara ise müdahale edilemedi. Evrensel'in haberine göre köylüler sağ kalan hayvanlarını yaşatmakta zorluk çekiyor.

HAYVANLAR PERİŞAN

Doğanşehir'de besicilere, Tarım ve İlçe Müdürlüğü tarafından depremden 7 gün sonra yem yardımı yapıldığını söyleyen Tüm Köy Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, “Polat 2500 haneli köy. Burada ortalama 2500 küçükbaş, 2000 üzeri büyükbaş hayvan var. Büyük bir kısmının öldüğünü, yarıya yakınının enkaz altında kaldığını, artık kokmaya başladığını, besicilerin yem bulamadıklarını öğrendik. Hayvanlar perişan durumda, yaralı çıkan da tedavi edilmiyor. Devletin destek olmadığı yerde fırsatçılar ortaya çıkıyor, başka illerden geliyor, 40-50 bin lira olan büyükbaşlara 10 bin lira verip alıp gidiyorlar” dedi.

Devlet desteğinin olmadığı kırsalda, hayvanların ve köylülerin kaderine terk edildiğini söyleyen Gürel, “Doğanşehir’e bağlı Kurucuova bölgesine ulaştım 3000 nüfuslu, 1500 haneli bir yer. 2500-3000 büyükbaş ve 2500 küçükbaş hayvan var. İnsanlar, hayvanları yaralı çıkarttıklarını, destek gelmediği için birçoğunun öldüğünü söyledi. Yaralı olan hayvanları ise Antep'ten birinin gelip alacağı söylentisi varmış ama henüz gelmemiş. Yeri yıkılan köylüler, yaralı olmayanları da satabilirler. Çünkü herhangi bir devlet yetkilisinin gelmediğini, arayıp sormadığını söylüyorlar. Sadece siyasi partiler gelip yardım getiriyor buralara” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE 11 MİLYON BESİ HAYVANI VARDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı verilerine göre bölgede 2 milyon 49 bin büyükbaş, 9 milyon 105 bin civarı da küçükbaş hayvan bulunuyor. Toplamda 11 milyon 153 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu rakam ülkedeki toplam hayvan varlığının yüzde 15’ine denk geliyor.

Kahramanmaraş merkeze 19 kilometre uzaklıktaki Küpelikız Köyü’nde de köylüler salgın hastalık olabileceğinden korkuyor ve bir an evvel enkazın kaldırılmasını talep ediyor.

Independent Türkçe'nin bildirdiğine göre köy sakinlerinden Ali Biryer, "Komple evlerimiz yıkıldı. Gördüğünüz gibi, ahırın altında hayvanların hepsi öldü. Benim komşularım Hüseyin Çevlik ve Muhammet Çevlik'in 300'e yakın hayvanı vardı, hepsi öldü. Bir tane kurtarmadı" dedi.

Ölü hayvanların köy halkının sağlığını tehlikeye attığını söyleyen Biryer, sözlerine şunları ekledi:

"Salgın hastalık riski var, veba hastalığı… Bütün köyü koku kapladı. Bunun bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Sağlık müdürlüğü mü, belediye mi, valilik mi kim ilgilenecekse, bir an önce buraya yetişmelerini istiyoruz. Acilen ilgilenmeliler. Yoksa biz de öleceğiz. Her şeyimizi kaybettik, bari sağlığımız gitmesin."

Köy sakinlerinden Gurbetçi Thomas Ali de evin altında cansız halde 250'ye yakın kuzu ve koyun olduğunu belirterek, "50 kadar yeni doğmuş kuzu vardı, 200 kadar da koyun. Şu anda 6-7 tane de keçi yatıyor burada. Bunun hepsi bu hafriyatın altında" ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.