1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Gıdanı koru maskodları ilgi görüyor
Gıdanı koru maskodları ilgi görüyor

Gıdanı koru maskodları ilgi görüyor

Anahtarlık ve gıdanın mekanı mutfaklarda kullanmak üzere buzdolabı magnetleri oldukça ilgi çekiyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum İl Tarım ve Orman müdürlüğü, kampanya kapsamında yaptırılan "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" temalı anahtarlık ve gıdanın mekanı mutfaklarda kullanmak üzere buzdolabı magnetlerini tanıttı. Maskodlar  oldukça ilgi çekiyor. Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede kapsamlı bir projeyi hayata geçirdi.  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tanıtıldı ve ardından illerdeki il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri tanıtım atağına başladı. Dünyanın bir yanında gıdaların çöpe atılırken, diğer yanında ise insanların açlık nedeniyle bir sonraki gün hayatta kalıp kalmayacağını bilemediğini vurgulaynan açıklamada, Bakan Bekir Pakdemirli " Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Projesi ile bu konuda da dünyaya rol model olmayı hedefliyoruz" demişti. Kampanya için yaklaşık 1,5 yıldır çalışmaların yürütüldüğünü ifade Pakdemirli, "Gıda arzı ve gıda talebiyle makro ve mikro olarak direkt ilişkili olan Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Kampanyamız için geçtiğimiz bu süre zarfında sektörden çok sayıda paydaşla bira araya geldik. Mart ayı içerisinde de bu kampanyanın başlangıcını sizlerle yüz yüze paylaşmayı planlamıştık. Ancak tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle bu mümkün olmadı" açıklamasını yapmıştı. 

 

 

 

 

ÜRETİLEN GIDANIN, HER YIL ÜÇTE BİRİ KAYBEDİLİYOR YA DA İSRAF EDİLİYOR

 

 

Yapılan tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 100 milyona ulaşacağını gösteriyor. 2050 yılında dünya gıda talebinde de yüzde 60'lık bir artış bekleniyor. Dünyada her 9 insandan 1'i açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşıyor. Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri yani 1,3 milyar ton ise kaybediliyor ya da israf ediliyor. Gıda tedarik zinciri, tarladan sofraya kadar olan tüm süreçleri kapsıyor. FAO'nun son araştırmasına göre, tarladan perakendeye gelinceye kadar üretilen gıdanın %14'ü kayboluyor. Öte yandan gıda israfı ise, satış yani perakende ve tüketim aşamasında karşımıza çıkıyor. Satış ve tüketim aşamasında gıda israfı 1/3 olarak gerçekleşiyor. Ayrıca yetkililer gıda-okuryazarlığını çok önemsiyor. Toplumun % 65'i gıdaların son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkı bilmiyor. 

 

 

İLK AMAÇ GIDADA KAYIP VE İSRAFI ÖNLEMEK

 

 

Türkiye'de ilk defa gıda kayıpları ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin bir Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandı. Bu kapsamda Ulusal Stratejinin temelini Gıda Kaybı Hiyerarşine göre kurgulandı. İlk amaç gıdada kayıp ve israfı önlemek. İkinci amaç, mümkünse gıdayı kurtarmak ve yeniden dağıtmak. Üçüncü amaç , insani tüketimi mümkün değilse, hayvan yemi olarak kullanmak. Son olarak da atık gıdanın geri dönüşümünün sağlamak. Bu amaçlara ulaşmak için 100'e yakın eylem ve her eylemin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan kurum ve kuruluşlar belirlendi. 

 

 

İSRAFLA SAVAŞIN MASKOTU "CANO"

 

 

Kampanyanın kayıp ve israf farkındalığına yönelik yaşayan www.gidanikoru.com adresli bir websitesi olacak.  Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık Kampanyasının maskotu 'Cano' oldu. Cano kampanya boyunca var olacak. Onu her yerde görebileceksiniz. Restoranda karşımıza çıkacak ihtiyacın kadar sipariş ver diyecek, bazen marketlerde göreceğiz, alışverişini evde planladın mı diye soracak, bazen çalıştığımız yerin yemekhanesinde bize kampanyamızı hatırlatacak. 'Gıdanı koru sofrana sahip çık' kampanyası kapsamında yaptırılan "Gıdanı Koru Sofrana Sahip" çık temalı anahtarlık ve gıdanın mekanı mutfaklarda kullanmak üzere buzdolabı magnetleri de dikkat çekiyor. 

Sinan Aydın/ radarhaber.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.