
İBB'ye 4. dalga operasyonu
İBB'ye yönelik 4. dalga operasyonları kapsamında 49 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Avrasya Tüneli başta olmak üzere iktidarın birçok projesinde imzası olan şirket yetkililerinin de yer alması dikkat çekti.
Gazete Güncel- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik "mali suçlar" soruşturmasında 4. dalga operasyonu başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında yürütülen 4'üncü dalga operasyonunda, aralarında 49 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan isimler arasında İktidarın dikkat çeken projelerini de yapan Yapı Merkezi isimli şirketin yöneticilerinin yer alması da dikkat çekti. Gözaltına alınan şirket yöneticilerinin arasında Yapı Merkez İnşaat Ortakları Mustafa Başar Arıoğlu,
Erdem Arıoğlu ve Sami Özge Arıoğlu'nun yer aldığı ifade edildi. Arıoğlu, Avrasya Tünelini yapan ve işleyen şirketin sahipleri olduğu biliniyor.
AVARASYA TÜNELİNİ İŞLETİYORLAR!
1965 yılında kurulan Yapı Merkezi, Türkiye'de ve yurt dışında birçok büyük altyapı projesine imza atmıştır. Şirketin aldığı bazı önemli kamu ihaleleri şu şekilde:
Kirazlı-Halkalı Metro Hattı: Yaklaşık 22,5 milyar TL bedelle Yapı Merkezi'ne verilmiştir. Nurdağı-Malatya Hat Kesimi: TCDD tarafından düzenlenen ihalede, Yapı Merkezi ve ortağı CDT İnşaat, 4,4 milyar TL bedelle elektromekanik işler ve T7 Tüneli ripaj yapımını üstlenmiştir. Tanzanya Demiryolu Projesi: Yapı Merkezi, Tanzanya'da Darüsselam-Morogoro demiryolu hattının inşası için 1,2 milyar dolarlık ilk etabı ve 1,9 milyar dolarlık ikinci etabı üstlenmiştir. Emlak Kulisi Yapı Merkezi, Güney Koreli SK E&C firmasıyla birlikte Avrasya Tüneli projesini gerçekleştirmiştir. Bu proje, İstanbul Boğazı'nın altından geçen ve Asya ile Avrupa kıtalarını karayoluyla bağlayan bir tünel olup, Yap-İşlet-Devret modeliyle tamamlanmıştır. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 1,245 milyar dolar olarak belirtilmiştir.
Avrasya Tüneli'nin işletmesini üstlenen Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığında kurulmuştur. Tünelin işletme süresi 2041 yılına kadar devam edecek olup, bu süre zarfında ekonomik katkısının 8,6 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir.
Avrasya Tüneli Ayrıca, 2021-2023 yılları arasında Avrasya Tüneli için kamu bütçesinden toplam 2,9 milyar TL garanti geçiş ücreti ödemesi yapılmıştır.
85 MİLYAR TL'LİK KAMU İHALESİ
AKP'li yıllarda yükselişe geçen şirket 2012 yılından bu yana 36 kamu ihalesine imza attı. Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli 85 milyar 74 milyon 556 bin TL.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.