1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Kars, Türkiye'nin kafasını karıştırdı
Kars, Türkiye'nin kafasını karıştırdı

Kars, Türkiye'nin kafasını karıştırdı

7 Haziran genel seçimleri sonrası Kars'ta ortaya çıkan tablo herkesi şaşırttı. 2 yıl içerisinde yapılan 3 seçimde de Karslı seçmenler farklı tercihlerde bulundu. Kars'ın sandıklarından hem MHP ve HDP hem de Erdoğan çıktı.

A+A-
Erzurum Güncel- 7 Haziran genel seçimleri sonrası Kars'ta ortaya çıkan tablo Türkiye'nin kafasını karıştırdı. Kars halkının çok kısa süreler içinde 3 kere değişen siyasi tercihleri seçmen sosyolojisi için de önemli bir örnek.

2014 yerel seçimlerinde Kars'da yüzde 28.4 oy oranı ile MHP birinci parti olurken, 4 ay sonra yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 42.52 oy aldı. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ise bu kez Kars'ın birinci partisi yüzde 44 ile HDP oldu.

2014 yılında yapılan yerel seçimlerde MHP'nin adayı Murtaza Karaçanta,11 bin 127 oy ile Kars Belediye Başkanı seçildi. AK Parti adayı yüzde 25, CHP adayı yüzde 25, BDP adayı ise yüzde 19 oranında oy aldı.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan Karslı seçmenlerden yüzde 42.52 oy aldı. HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 32.89 oy ile Kars'ta ikinci olurken, CHP ve MHP ile diğer 13 partinin çatı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 24.59 oranında oy alabildi.


7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ise Kars'ta HDP 2, AK Parti 1 milletvekili vekili çıkarttı. 14 ay önceki yerel seçimlerde yüzde 19 oy oranı ile Kars'ta dördüncü olan HDP oylarını ikiye katlayarak yüzde 44 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a yüzde yüzde oy veren Karslılar, geçtiğimiz pazar günü AK Parti'ye yüzde 26.6 oranında oy verdi.
2014'ün birinci partisi MHP ise son oylamada yüzde 14 oy oranı ile Kars'ta üçüncü parti oldu.

7 Haziran genel seçimleri sonrası Kars'ta ortaya çıkan tablo herkesi şaşırttı.Yenişefak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.