1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Murat Yetkin "Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor" dedi, anketler doğruladı
Murat Yetkin "Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor" dedi, anketler doğruladı

Murat Yetkin "Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor" dedi, anketler doğruladı

Yetkin, seçim barajının yüzde 7'ye inmesinin nedenini "MHP’nin, dolayısıyla da Cumhur İttifakının kendisini güvenceye alma kaygısı" olarak değerlendirirken, Metropoll Araştırma'nın son seçim anketi de gerçeği gözler önüne serdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Gazeteci, yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçim barajının düşürülmesine ilişkin yaptıkları açıklamalarda iki gerekçenin olduğunu belirtti. Yetkin, bu gerekçelerden birinin 'MHP’nin, dolayısıyla da Cumhur İttifakının kendisini güvenceye alma kaygısı' olduğunu savunurken; ikinci gerekçenin 'barajı yüzde 7’ye indirerek CHP ve İYİ Parti’nin çekirdeğini oluşturduğu Millet İttifakının dengesini bozmak' olduğunu aktardı. 

Yetkin'in  "Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor" başlıklı yazısı şöyle:

MHP lideri Devlet Bahçeli seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye indirilmesi konusunda AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a destek açıklayınca yeni, bir seçim yasası zeminine girmiş olduk. Bahçeli’nin açıklamasını okuyunca aklıma ilk gelen soru şu oldu: Bahçeli MHP’nin oyunu yüzde 10’u geçeceğinden emin olsa bu indirimi kabul eder miydi? Kendime verdiğim yanıt “hayır” oldu. Bahçeli yüzde 10 konusunda zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor. Başka bir deyişle Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı indiriliyor. Seçim yasasında değişiklik yakın görünüyor.

Yoksa MHP ve Bahçeli yıllarca 12 Eylül askeri rejimi altında hazırlanan 1982 Anayasasınca getirilen yüzde 10 barajının at hararetli savunucusu olmuştu. “Temsilde adalet, yönetimde istikrar” gerekçesiyle getirilen yüzde 10 barajının, askerlerin İslamcı ve Kürtçü seçmene hitap eden partilerin TBMM’ye girmesini engellemek hesabı olduğu biliniyordu. Refah Partisi 1995 seçimlerinde, HDP de 2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girdi ve o tabuyu yıkmıştı. Arada AK Parti’yi tek başına iktidara getiren 2002 seçimleri var ki, Bahçeli o seçimler öncesi ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın barajı yüzde 7’ye indirme önerisini kabul etseydi, muhtemelen DSP lideri Bülent Ecevit de kabul edecek, diğer liderler muhtemelen yüzde 7’ye indirilmiş barajın da altında kalırken Bahçeli TBMM’ye girebilecekti; MHP yüzde 8,3 oy almıştı. Dolayısıyla yıllardır siyasi tabu sayılan yüzde 10 barajını yüzde 7’ye düşürme fikrinin birinci gerekçesi, MHP’nin, dolayısıyla da Cumhur İttifakının kendisini güvenceye alma kaygısı.

"TAHMİN DOĞRU ÇIKTI"

İkinci gerekçe, barajı yüzde 7’ye indirerek CHP ve İYİ Parti’nin çekirdeğini oluşturduğu Millet İttifakının dengesini bozmak. Bunu birkaç başlıkta ele alabiliriz.

Birincisi, barajı Yüzde 7’ye indirmek, aslında İYİ Parti’nin de CHP ile ittifaka girmeden seçime katılması imkânını artırıyor. Bahçeli’den çok Erdoğan’ı, AK Parti’yi umutlandıran bir hesap bu. Son günlerde siyasi kulislerde Meral Akşener’in bazı sağ partilerle ayrı bir ittifak için görüşmeler yaptığı söylentileri, aritmetik gerçekler karşısında geçerlilik taşımasa da kasti olarak yaygınlaştırılıyor. Bu MHP için de geçerli. 2023 Haziran’ında yapılması gereken seçimlerin, en azından ilk turuna her parti kendi listesi altında girecek olursa, MHP’nin yüzde 10’un altında ve Meclis dışında kalma ihtimali var. Bu ikinci turda Cumhur İttifakının, dolayısıyla -eğer ilk turda seçilemezse- Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı olmasını da zora düşürür. Oysa Erdoğan’ın bütün stratejisini ilk turda kazanmak, ikinci turda muhalefetin karşısında birleşmesine imkân vermemek üzerine kuruyor. Dolayısıyla Erdoğan ve Bahçeli farklı nedenlerden de olsa birbirlerine bağımlılıklarını sürdürüyor. Erdoğan ve Bahçeli’nin 26 Ağustos’ta Malazgirt’te verdikleri fotoğrafı analiz ederken, yakında Bahçeli’nin daha çok işine gelecek bir siyasi uzlaşma duyabileceğimiz tahmininde bulunmuştum. Fazla gecikmedi... Yazının tamamı için tıklayın 

SON ANKET GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Öte yandan Metropoll Araştırma Şirketi geçen ayın son haftasında 28 ilde 1717 kişi ile yapıldığı “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasının sonuçlarını araştırma şirketinin sahibi Özer Sancar açıkladı. Yetkin'in, "Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor" yorumu ile yapılan anketlerin doğru orantıda olduğu değerlendirmesi yapıldı.

“Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapların partilere dağlımı şöyle oldu:

AKP: Yüzde 25.4
CHP: Yüzde 18.5
İYİ Parti: Yüzde 11.5
HDP: Yüzde 9.8
MHP: Yüzde 8.9
Saadet Partisi: Yüzde 1.2
Memleket Partisi: Yüzde 1
DEVA Partisi: Yüzde 0.7
Yüzde 7.3'lük kesim ‘kararsız’ olduğunu belirtirken, yüzde 6.3 ‘protesto oy’, yüzde 7.7 de ‘cevap yok’ dedi.

anket-012.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.