1. HABERLER

  2. EGE

  3. Otopark parası mı, haraç mı?
Otopark parası mı, haraç mı?

Otopark parası mı, haraç mı?

Otopark sorunu önceleri sadece büyükşehirlerin derdiydi ancak rant kapısı öyle büyüdü ki; en küçük şehirlere, ilçelere kadar yayıldı. Erzurum'da ise otopark ücreti soygun boyutuna ulaştı.

A+A-

Erzurum Güncel-Otoparklarda artık “iki dakika uğrayıp çıkacağım” devri bitti. Ya 1 saatlik otopark ücreti vereceksiniz, ya da döndüğünüzde aracınızı yerinde bulamayacaksınız. Otopark sorunu, vale, trafik çekicisi üçgeni arasında kalan sürücülere müjde gibi haber Burdur’dan geldi. Danıştay “yoldan para alamazsınız” dedi.

Turgut ERAT / İSTANBUL

Yıl 2005. özellikle İstanbul sokaklarını saran değnekçiler terör estiriyordu. İzbe sokakları, ana caddeleri parsel parsel sahiplenen değnekçiler, yani yasa dışı para toplayan kişiler, karşı koyana şiddet bile uyguluyordu. 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu duruma el koydu ve müjdeyi açıkladı. Artık sokaklar değnekçilerden temizlenecek, belediyenin kadrolu elemanları İstanbullu ile muhatap olacaktı. Bu müjde İSPARK’ın internet sitesinde hala duruyor.

CADDE VE SOKAKLAR İHALE USULü KİRALANDI

“Değnekçiler eğitimli otoparkçı oldu” diyor İSPARK. Makul fiyatlar, güler yüzlü personel derken İstanbullu’nun memnun olduğu uygulama yıllar geçtikçe kabusa döndü. Fiyatlar arttı, belediye personeli yetersiz kalınca, cadde ve sokaklardaki otoparkların işletmesi ihale yöntemiyle parsel parsel kiralandı. Dahası İstanbul’da başlayan rant bütün Türkiye’ye yayıldı.

HERKES ŞİKAYETçİ

İş gereği sürekli trafikte olan sürücüler daha çok mağdur. İstanbul’da günde ortalama 100 lira otopark ücreti veren var. İstanbul Maslak’ta röportaj yaptığımız bir vatandaş, 1 saati 7 lira olan otopark ücretinin çok olduğunu, dahası kendisinin Tekirdağ’dan geldiğini orada da her sokağın otopark yapıldığını söylüyor.

FİYAT REKORU MASLAK’TA

Otopark sorunu sadece büyükşehirlerin değil aslında Türkiye’nin sorunu. Kimsenin de otopark yapılmasına karşı çıktığı yok. Ancak vatandaş kendisine ait yolların otopark yapılmasından ve üstüne bir de zorla para alınmasından şikayetçi. Otopark fiyatlarında Türkiye genelinde rekor İstanbul’da. Fiyatlar ise semt semt değişiyor. Bağdat Caddesi’nde 1 günlük İspark otopark bedeli 15, Maslak’ta 17 lira.

“SOKAKTAN OTOPARK PARASI ALAMAZSINIZ”

Bunca karmaşanın ve rahatsızlığın ardından müjde gibi emsal karar Burdur’dan geldi. Cadde ve sokakların belediyeler tarafından ücretli otopark ilan edilerek kiraya verilmesini yargıya taşıyan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği’ni Danıştay haklı buldu. Danıştay “Yolların amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti.

DAVA SüRECİ 2010 YILINDA BAŞLADI

Burdur Hasta ve Tüketicileri Koruma Derneği (BURTUKODER), dönemin Burdur Belediyesi’nin 8 Nisan 2010 tarihinde aldığı kararla kent merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark ilan edilip kiraya verilmesinin iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Ancak Mahkeme derneğin bu talebini reddetti. Mahkemenin red kararını temyiz eden derneği Danıştay 8. Dairesi haklı buldu. Danıştay, Burdur’daki caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilmesinin yolunu açan belediye kararını, “yolların asıl amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle iptal etti.

EMSAL KARAR TüM UYGULAMAYI DEĞİŞTİREBİLİR

ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal teşkil edecek nitelikteki yargı kararını değerlendiren BURTUKODER Başkanı Kemal Arslan, Burdur Belediyesi’nin kararı temyiz etme isteminin de Danıştay tarafından reddedildiğini belirterek, “Burdur Belediye Başkanlığı, Danıştay kararına, ‘karar düzeltilmesi’ talebiyle yine itiraz etmiş, Danıştay bu istemi de yerinde görmeyerek itirazı reddetmiş, karar kesinleşmiştir. BURTUKODER olarak 5 yılı bulan bir hukuk mücadelesi sonucu, sadece Burdur’daki uygulamayı değil, tüm Türkiye’de cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulamasını durduracak emsal bir kararı çıkartmış bulunmaktayız” dedi.

OTOPARK HARçLARI NEREYE GİDİYOR?

ülke genelinde ciddi bir otopark ve ücret sorunu yaşanıyor. Bu durum karşısında vatandaş da haklı olarak binaların inşaası sırasında belediyelere ödenen otopark harcının ne için kullanıldığını soruyor. Binalarının yapımı sırasında belediyeye yüklü miktarda otopark harcı ödemesine rağmen evinin önündeki arabasına otopark ücreti ödeyen vatandaş “bu paralar nereye gidiyor? Belediyeler bu paralarla neden otopark yapmıyor? Yapıyor da hala bizden otopark parası mı alınıyor/” diye soruyor.Sözcü

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.