1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Türkiye'de yerli aşı ilk kez bir gönüllüye denendi!
Türkiye'de yerli aşı ilk kez bir gönüllüye denendi!

Türkiye'de yerli aşı ilk kez bir gönüllüye denendi!

Koronavirüs salgınında vaka sayıları artarken, Türkiye'nin beklediği haber Erciyes Üniversitesi'nden geldi. Erciyes Üniversitesi'nde koronavirüse karı geliştirilen "ERUCOV-VAC" adlı aşının ilk dozu bir gönüllüye uygulandı.

A+A-

Erzurum Güncel- Yeni tip korona virüs (Covid19) aşı çalışmalarında Erciyes Üniversitesi’nde önemli aşamaya gelindi.

Tamamen yerli ve milli olarak Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ERAGEM) Covid19’a karşı geliştirilen, Koçak Farma’da GMP şartlarında üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ERUCOVVAC inaktif aşı adayının ARGE çalışmaları tamamlandı. ERUCOVVAC inaktif aşı adayının etik kurul izni ve Sağlık Bakanlığı’ndan alınan onayların ardından Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) ilk dozu bir gönüllüye uygulanarak Faz 1 çalışmalarına başlandı.

İLK KEZ BİR GÖNÜLLÜYE UYGULANDI

Erciyes Üniversitesi akademisyenleri tarafından Covid19’a karşı geliştirilen ERUCOVVAC aday aşının ilk dozu, ülkemizdeki Faz 1 ruhsatlı birkaç merkezden birisi olan ve daha önce de ulusal ve uluslararası birçok klinik araştırmayı başarı ile tamamlamış, ülkemizin diğer yerli aşıların geliştirilmesinde önemli rol alacak İKUM’da ilk gönüllü olan Nazif Durna’ya yapıldı.

"İNŞALLAH İNSANLARA UMUT OLURUM"

Aday aşı uygulaması için gönüllü olan Nazif Durna konuşmasında aşı çalışmasında gönüllü olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Durna, inşallah insanlara umut olurum diyerek, akademisyenlere çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

"FAZ 1 OCAK AYINDA BİTECEK, FAZ 2'YE GEÇİLECEK"

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konu ile ilgili yaptığı açıklamasında ERAGEM tarafından Covid19’a karşı geliştirilen ERUCOVVAC aday aşısının periklinik çalışmalarının tamamlandığını belirterek Faz 1 çalışmalarının önümüzdeki yıl Ocak ayının başlarında bitirmeyi planladıklarını söyledi.
Rektör Çalış, şunları kaydetti: “Periklinik çalışmalarını tamamladığımız aday aşımızı bugün ilk gönüllümüze uyguladık. Böylece aşı çalışmamızda Faz 1 çalışmasına geçmiş bulunmaktayız. Faz 1 çalışması yaklaşık iki ay gibi bir zaman sürecektir. İnşallah önümüzdeki yıl ocak ayının başlarında bitirmeyi planlamaktayız. Faz 1 çalışmalarının başarılı olması halinde ise üniversitemizde diğer Faz çalışmalarına geçilmesi planlanmaktadır. Üniversitemiz tarafından geliştirilen aday aşımız ve ülkemizdeki diğer aşı merkezler tarafından geliştirilen aşılar inşallah Covid19’a karşı vatandaşlarımıza sunulmuş milli aşılarımız olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Rektör Çalış, ayrıca İKUM’un geliştirilen diğer Covid19 aşılarını Faz 1 çalışmalarının yapılabileceği Türkiye’deki nadir birkaç merkezden birisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Erciyes Üniversitesi tarafından Covid19’a karşı geliştirilen ERUCOVVAC inaktif aday aşısı 1855 yaş arasında sağlıklı ve daha önce covid19 hastalığını geçirmemiş toplam 44 gönüllüye uygulanacak.
Gönüllülere 3 hafta ara ile iki kez uygulanacak olan aday aşının Faz 1 çalışmasının 05 Ocak 2021 tarihinde bitirilmesi planlanmaktadır. ERUCOVVAC inaktif aday aşının Faz 1 çalışmasının başarıyla tamamlanması halinde Ocak 2021 tarihinde Faz 2 çalışmalarına geçilecektir.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Ege Üniversitesi Hastanesi’ne gelerek yaralıları ziyaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli koronavirüs aşısının insanlar üzerinde denenmeye başlandığını duyurdu.

İzmir’i vuran depremde enkaz altından sağ çıkarılan yaralıları ziyaret etmek için Ege Üniversitesi Hastanesi’ne gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burada açıklamalarda bulundu. Yaralıların durumları hakkında bilgi veren Koca, yerli koronavirüs aşısı hakkındaki gelişmeleri de açıkladı. Koca, geçen hafta yerli koronavirüs aşısının bu hafta insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını söylediğini hatırlatarak, “FAZ-1 dediğimiz, insan uygulamaları bugün itibariyle Erciyes Üniversitemizde başladı. FAZ-1 aşaması, 44 kişiye uygulanabilecek bir safha. Zannediyorum 5 veya 6 haftalık bir süre içerisinde FAZ-1 bitmiş olur. Bugün Türkiye’de yerli aşımızın insan uygulaması ilk defa başlamış oldu” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.