1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Asıl seçim yarışı bu illerde olacak!
Asıl seçim yarışı bu illerde olacak!

Asıl seçim yarışı bu illerde olacak!

7 Haziran seçim sonuçları incelendiğinde 10 ilde 2 binin altında, oy farkıyla milletvekilliğinin rakip partilere gittiği görülüyor. Amasya’da MHP 682, Samsun’da Ak Parti 985 oy farkıyla birer vekil kaybetti. 38 seçim çevresinde de 10 binden az oy farkıyl

A+A-
Erzurum Güncel- 1 Kasım seçimlerine 40 günden daha az bir süre kalırken, partiler 7 Haziran’da küçük oy farkıyla kaybettikleri kentler için ayrı önlem alıyor. 7 Haziran genel seçim sonuçları incelendiğinde bir çok kentte 2-3 bin farkla vekilliklerin rakip partilere geçebileceği görüldü. 
 
7 Haziran’la kıyaslandığında Amasya’da MHP, 1 Kasım’da 682 oy daha fazla kazanabilirse bir milletvekilliğini Ak Parti’den alabilecek. Aynı şekilde Samsun’da da Ak Parti 985 oy farkını kapatırsa MHP bir vekil kaybedecek, Meclis’e Ak Parti’den bir vekil daha gidecek.
 
 
Iğdır, KocaeliBayburtMalatya, çorum, çankırı, ErzincanAydınArdahan,İstanbul 3. bölge, Gümüşhane, GiresunAnkara 2. bölge, Burdur ve Van’da da 5 binden az oy artışları, bir parti lehine bir fazla milletvekili anlamına gelecek. Toplam 38 seçim çevresinde 10 binden az oy değişikliği parlamento aritmetiğini değiştirecek. 
 
Siyasi partiler 1 Kasım’da oylarını artırmanın yanı sıra parlamento aritmetiğini kendi lehlerine değiştirebilmek için mücadele edecek. Bu doğrultuda partiler 7 Haziran’da küçük oy farklarıyla kaybettikleri ya da kazandıkları seçim bölgelerinde çalışmalarını daha bir yoğunlaştıracak.
 
Kıyasıya rekabet
 
Milliyet’in, 7 Haziran sonuçlarına ilişkin yaptığı incelemeye göre, Amasya ve Samsun’da binden daha az bir oy değişimi vekil dengesini değiştirecek. Amasya’da MHP 682 oy daha fazla alabilirse, bu kentteki bir Ak Parti vekilini engellemiş olacak. Halen 2 Ak Parti, 1 CHP milletvekili ile temsil edilen Amasya, MHP lehine bir değişimin yaşanması durumunda her üç partiden birer milletvekili ile temsil edilebilecek. Samsun’da ise Ak Parti oyunu 985 artırırsa, MHP’nin bir milletvekilini kendi hanesine kazandırabilecek. Bu durumda Ak Parti’nin 5, CHP ve MHP’nin 2’şer milletvekili çıkardığı Samsun, 6 Ak Parti, 2 CHP ve 1 MHP milletvekiliyle parlamentoda temsil edilecek. Amasya ve Samsun’un yanı sıra siyasi partiler 5 binden az oy farkıyla vekil kaybettikleri ya da kazandıkları Iğdır, Kocaeli, Malatya, çorum, çankırı, Erzincan, Aydın, Ardahan, İstanbul-3, Gümüşhane, Giresun, Ankara-2, Burdur ve Van’da kıyasıya bir yarış sürdürecek. 
 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.