1. HABERLER

  2. EGE

  3. Lojistik merkezler için verilen sözler tutuluyor!
Lojistik merkezler için verilen sözler tutuluyor!

Lojistik merkezler için verilen sözler tutuluyor!

Ülkemizin ihracatını 1 trilyon dolara taşıyacak lojistik merkezleri bir bir hizmete giriyor. 25 merkezden 9’u faaliyete geçmiş durumda. 2 merkezin açılışı için ise geri sayım devam ediyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye‘yi ticaret hub‘ı haline getirmek, ihracatı 1 trilyon dolara çıkarmak için düğmeye basıldı. Hükümet tarafından nakliye ve depolama yatırımlarına hız verildi. Bu çerçevede lojistik merkezi projesi hayata geçirildi.

Proje süratle ilerliyor

Mega proje çerçevesinde devreye alınacak 25 merkezden 9’unun açılışı yapıldı. Firmalarca 2019‘da kullanılmaya başlanan bu merkezler Uşak, Samsun (Gelemen), Denizli (Kaklık), İzmit (Köseköy), Eskişehir (Hasanbey), Balıkesir (Gökköy), Kahramanmaraş (Türkoğlu), Erzurum (Palandöken) ile İstanbul’dan (Halkalı) oluşuyor. Yenice (Mersin) ve Kayacık’ın (Konya) inşaatı da tamamlandı. Kars ve Kemalpaşa’nın (İzmir) ise yapımı devam ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, lojistik merkezleri projesiyle ülke ekonomisine güç katmayı; ürünleri daha uygun fiyatlı, güvenli taşımayı amaçladıklarını ifade etti. Taşıma, depolama ve dağıtım yönetimi konularının ön plana çıkmaya başladığına dikkat çeken Turhan, şunları kaydetti: “Doğal olarak lojistik merkezlerinin önemi artıyor. Daha verimli sistemler kullanarak nakliye şirketlerinin rekabet gücünü arttıran bu merkezler, ulaştırma maliyetlerini aşağı çekecek. Kamyon ve ambar kullanımı ile insan gücü organizasyonunun optimizasyonunu sağlayacak. Ulaştırma operatörlerinin toplam iş hacminde önemli artış da getirecek. Ayrıca yük taşımalarının şehir dışına kaydırılması, trafiğin rahatlatılması ve kazaların azaltılmasına katkı sunacak.

Arazinin konumunu dikkate alıyoruz

Lojistik merkezlerin kurulacakları alanları belirlerken yürüttükleri çalışmalara da değinen Turhan, şöyle devam etti: “İlk etapta teknik olarak uygun genişlemeye müsait arazi ve altyapıyı belirliyoruz. Coğrafi konum, doğal yapı ve arazi kullanım durumunu inceliyoruz. Arazinin demiryolu hattına yakınlığına, karayolu, deniz ve hava yollarına bağlantılarına bakıyoruz. Farklı taşımacılık modlarının bir arada kullanımının sağlanmasını ve intermodal taşımacılık imkânlarını dikkate alıyoruz. Bölgedeki sanayi bölgelerine yakınlığı ve endüstrilerin sayısı da bizim için önemli.

İşte o merkezler

İhracata ivme katacak, üretimi güçlendirecek 25 lojistik merkezi şöyle:

-Halkalı (İstanbul)

-Yeşilbayır (İstanbul)

-Tekirdağ (Çerkezköy)

-Köseköy (İzmit)

-Filyos (Zonguldak)

-Bozüyük (Bilecik)

-Hasanbey (Eskişehir)

-Gökköy (Balıkesir)

-Çandarlı (İzmir)

-Kemalpaşa (İzmir)

-Uşak

-Kaklık (Denizli)

-Gelemen (Samsun)

-Türkoğlu (K.Maraş)

-Palandöken (Erzurum)

-Yenice (Mersin)

-Kayacık (Konya), Kars

-Boğazköprü (Kayseri)

-Karaman

-İyidere (Rize)

-Tatvan (Bitlis)

-Sivas

-Mardin

-Habur

Yeni Akit Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.