1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Çöpten gelen nimet!
Çöpten gelen nimet!

Çöpten gelen nimet!

Geçmişte belediyelerin en büyük gider kaynaklarından olan çöpler, günümüzde kurulan tesisler sayesinde ekonomiye kazandırılıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Büyükşehir Belediyesi geri dönüşümde çöpten metan gazı üretirken, Bitlis’te çöplerden üretilen enerjiyle 2 bin 200 evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Erzincan'da da evsel atıklar geri dönüşüm tesisinde ekonomiye kazandırılıyor.

İrfan Tarakçıoğlu/Pusula

 

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 17 ilçenin çöplerinin geri dönüşümünü sağlayacaklarını ve Türkiye'de çöpten elde edilen elektriğin yüzde 71,5'lik kısmını alan tek belediye olduklarını söyledi.

 

Önceden ‘üret-kullan-at’ sisteminin günümüzde ‘üret-kullan-geri dönüştür’ anlayışıyla daha az maliyetle yeni üretimlerin yapıldığını dile getiren Başkan Sekmen, “ Belediye olarak geri dönüşümde çöpten metan gazı üretiyoruz. Tesis de 5000 m3 kapasiteli depolama amaçlı gaz balonu bulunmaktadır. Elektrik üretimini gerçekleştiren toplam kurulu gücü 2,40 MW/h, her birinin kurulum gücü 1.20 MW/h, olan 2 adet gaz motoru bulunmaktadır” dedi.

 

Başkan Sekmen, belediyenin hizmete açtığı katı atık düzenli depolama sahasının da ülkemizin 12. lisanslı tesisi olduğunu hatırlattı.

 

 

Binlerce ev faydalanıyor

 

Bitlis’te ise çöplerden üretilen enerjiyle 2 bin 200 evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

 

İl ve ilçe belediyelerindeki temizlik görevlilerinin topladığı günlük yaklaşık 250 ton çöp, katı atık depolama tesisine getiriliyor. Düzenli depolama ve bertaraf alanında biriktirilerek üzeri kapatılan çöplerden çıkan metan gazından üretilen elektrik, enerji nakil hattına aktarılıyor. Kaynağında ayrıştırılarak biriktirilen ve ayrı araçlarla tesise getirilen ambalaj atıkları da buradaki ünitede preslendikten sonra geri dönüşüm için fabrikalara gönderiliyor.

BİKA Halkla İlişkiler sorumlusu Gülşen Başar, belediyelerin topladığı çöpleri tesiste işleyerek elektrik enerjisi ürettiklerini söyledi. Depolama alanına günlük yaklaşık 250 ton çöp kabul ettiklerini belirten Başar, "Belediyeler topladıkları çöpleri buraya getiriyor. Çöpler depolama alanında biriktiriliyor. Oluşan metan gazından elektrik üretiyoruz. Metan gazından ürettiğimiz elektrik 2 bin 200 evin ihtiyacını karşılayacak miktarda." dedi.

Erzincan’da atıklar ayrıştırılıyor

Erzincan’da ise belediye tarafından toplanan günlük yaklaşık 200 ton evsel atık şehir çöplüğünde kurulu tesiste geri dönüşüme kazandırılıyor.Toplanan günlük toplanan yaklaşık 200 ton atık, şehir çöplüğündeki Katı Atık Toplama Merkezinde cam, metal, kağıt, yağ ve plastik şeklinde ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşüme kazandırılmak üzere bu alanda faaliyet yürüten merkezlere gönderiliyor.

 

Organik atıklardan da elektrik enerjisi elde ediliyor

 

Ayrışımın ardından kalan organik atıklar ise kentteki Katı Atık Toplama Alanı'na serildikten sonra üstü toprakla örtülerek elde edilen gaz, borular vasıtasıyla özel bir firma tarafından kurulan tesiste yakılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

 

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun,  geri dönüşüm merkezine gelen katı atıklardan kağıt, metal, cam ve plastik gibi ürünlerin ayrışımının yapıldığını ifade etti. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.