1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da Devlet daha ne yapsın!
Erzurum'da Devlet daha ne yapsın!

Erzurum'da Devlet daha ne yapsın!

Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi tarafından organize edilen toplantıda bir araya gelen şehrin dinamikleri, sorunları masaya yatırarak görüş alışverişinde bulundu.

A+A-

Erzurum Güncel-  Kalkınmada ortak paydanın üretim ve istihdam olduğu vurgulanan toplantıda konuşan Vali Okay Memiş, devletin üzerine düşen görevi yaptığını belirterek, “şimdi sıra özel sektörde” dedi. 

Sevda Güneş İncesu/Pusula

Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Murat Urkuç’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Ticaret Odası Başkanı Saim Özakalın, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ethem Tanrıver, Erzurum Borsa Başkanı Hakan Oral ve yatırımcı iş insanları katıldı.

Üretim, ihracat ve istihdam yapan firmaların sorunlarının masaya yatırıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Murat Urkuç, dünyayı kasıp kavuran ekonomik gelişmelerle birlikte faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan tesislerin kent ve ülke ekonomisine kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Bu kapsamda açılan 8 yeni tesiste 2 bin kişilik istihdam alanı oluşturduklarını ifade eden Başkan Urkuç, “ Bu dönemde Organize Sanayi Bölgemiz çatısı altında yatırım yapan ve istihdam oluşturan firmalardan biri de Yavuz Tekstil oldu. Geçtiğimiz haftalarda açılışını Erzurum’a teşrifleriyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yaptığımız firmamızda şu an bin kişi istihdam edilmiş durumda. Yılsonuna kadar bu rakamın 2 bin kişiye ulaşması da değerli yatırımcımız Sayın Alaattin Torunoğlu’nun hedefleri arasında” dedi.

Sanayicilere destek istedi

Global ölçekte yaşanan ekonomik krizlere rağmen ülkenin doğusunda kalkınma hamlesine destek olan sanayilere destek isteyen Urkuç, “Bu anlamda şehrimizde oluşturulan İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde, yatırım ve istihdam sözü vererek yer talebinde bulunan müteşebbislerimize sağlayacağınız imkânlar bizler için çok değerli olacaktır. Hali hazırdaki tesislerimizin sürdürülebilirliği ve desteklenmesi noktasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın da ticaretlerinde ilk tercih olarak bölgemizde üretim yapan fabrikalarımızı tercih etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Erzurum’un avantajını kullanmalıyız

Batı’daki firmaların Erzurum’dan yer istemeye başladığını belirten Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Ethem Tanrıver ise, “ İş gücünün çok hızlı olduğu bir yerdeyiz, bunun avantajını kullanmak zorundayız. Bölgemiz Ermenistan’a yakın, yakında bu bölge açılacak, bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor. Çünkü İran’ı biz kısmen kaçırdık, Ermenistan’da bu hataları yapmayalım. Dünyanın gözü artık Orta Asya’da, bizim birçok artımız var, lojistik bu bölgeden geçiyor, tren yolu bu bölgeden geçiyor, limanlara yakınız. Dünya artık Çin’den alışverişini kesmiş ve en önemli şeyin de lojistik olduğunu görüyoruz. Bu vesileyle artık doğuda üretimin daha da artması gerekiyor, biz dünyanın her tarafına mal satacak durumdayız” dedi.

Yatırımcılara sahip çıkılmasını isteyen Tanrıver, “  Buranın karının, soğuğunun, sıcağının, bütün zorluklarını çeken gerçek müteşebbis ve gerçek üretimci insanlar burada. Onları ciddi sağlama alırsak daha da büyüyeceğimizi düşünüyorum. Batıdaki bütün firmalar iş gücü bulamadığından dolayı bölgemize akın başladı. Özellikle tekstilde, ayakkabıda, işgücüne dayalı sektörlerde bu hızlı bir şekilde artmaya başladı, bunun avantajını yaşamamız lazım.

Biz hep beraber olur, ben değil biz mantığını güdersek aşamayacağımız bir engel yok” diye konuştu.

Şehrin dinamikleri bir arada

 İlk defa şehrin dinamiklerinin bir arada senkronize bir şekilde hareket ettiğini hatırlatan Ticaret Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın da, bu durumun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Erzurum’un 6. Bölge teşviklerinden mutlaka yararlandırılması gerektiğinin altını çizen Özakalın, “ Yaptığımız istişarelerde Erzurum’un sanayisinin gelişmesi dilek temenniyle olmuyor. Bu teşviki burada en üst seviyeden faydalandırır isek dışarıdan yatırımcılarımız da buna binaen gelecekler” dedi.

İhracat rakamlarının düşük olduğunu belirten Özakalın, “ Geçtiğimiz günlerde açıklanan ihracat rakamları maalesef bir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak beni mutlu etmedi. 26 milyon dolar çok düşük bir rakam, 73. sıradayız. Buna bakıp da bizim de kendimize pay çıkarmamız lazım. Maalesef biz yıllardır ticaretimizle belki Erzurum olarak ön planda olduk ama sanayicilik kültürünü bir türlü ruhumuza, iş dünyamıza aşılayamadık” diye konuştu.

Pozitif düşünmeliyiz

Toplantıda Erzurum Ticaret Borsası’nın faaliyetlerini anlatan Başkan Hakan Oral’da ‘Bu şehirden bir şey olmaz’ algısının literatürden çıkarılmasını istedi. Oral, “Bu memlekete temel atan, gönül veren, dertlenen bir sürü iş insanımız, yatırımcımız var. Bunda da sadece bir kıvılcım gerek. Bununla alakalı da kümelenmeyi, kooperatifleşmeyi destekleyecek bir proje gerçekleştirdik. Sadece şunu istiyorum. Bu şehirden bir şey olmaz, çok zor, çok soğuk demeyin. Evet dezavantajlarımız var ama avantajlarımız da var. Bunun için herkesten kelime literatüründen ‘Bu şehirden bir şey olmaz’ı çıkarmamız gerekiyor. Pozitif düşünmeliyiz. Birlikte başarıp bu şehri marka şehir haline getirebiliriz” diye konuştu.

Erzurum’un coğrafi işaretli ürünlerde şuan 41 adet ürünü olduğunu dile getiren Başkan Oral, “Biz geçtiğimiz yıl Türkiye rekoru kırdık. Başvuruda 50, tescilde de 31 tescilimiz var, 10 tanesi de diğer kamu kurumlarımıza ait. DAİB Başkanımı da OSB Başkanımı da kutluyorum. Yediğimiz yemeklerde pilav hariç hepsi coğrafi tescilli, bu da çok önemli. Turizm başkenti olmamız, gastronomi şehri olmamız mümkündür” ifadelerini kullandı.

Siyaset emrinizde

Bu tür toplantıların mutat hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan AK Parti İl Başkanı Mehmet emin Öz ise, “ Şu an burada şehrimizin yöneticileri ve yatırımcıları ile birlikteyiz. Bizler şehrimizin kalkınması için gayret veriyoruz. Siyaset sizin emrinizde, ne tür sorun ve problem yaşıyorsanız el birliği ile üstesinden geliriz” dedi.

Sanayileşme ve üretim önemli

Daha sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin en önemli problemleri arasında üretim sıkıntısı olduğunu söyledi. Sanayileşme ve üretimin hayati önemli olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, “ Bunu da mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Sanayisi olmayan şehirleri annesi babası olmayan yetim evlatlar olarak görüyorum. Eğer bir şehrin üretimi yoksa üretim olmayan yerde ihracat da tüketim de olmaz” dedi.

Belediye olarak kent genelinde hizmeti ayrım yapmadan merkez ile birlikte ilçelere de götürdüklerini anlatan Sekmen, kentsel dönüşüm projelerini anlattı. Hayvancılık alanında da belediyenin büyük yatırımlar yaptığını dile getiren Sekmen, şöyle konuştu:

Soğuk süt zincir projemiz hızla devam ediyor. Gelecek dönemde belediye olarak mandıralara ağırlık vereceğiz. Çiftçimizi eğiterek, sadece bir mevsim değil dört mevsim süt alınır hale getireceğiz. Köyün yaşamsal ihtiyacı olan okulu, köy konağı, su ihtiyacı, atık suyu, bunlara da büyük önem veriyoruz. Bu yıl bu sorunların da büyük bölümünü tamamlayacağız.

Önemli bir şey de köylerin sulama sistemlerine ağırlık veriyoruz. Köyde bir kaynak varsa, göze varsa, boşa akıyorsa bunları da değerlendirmek üzere sulama sistemine ağırlık veriyoruz. Gölet yapımlarımız da devam ediyor. Ben göreve başladığımda büyükbaş hayvan sayımız 350 bin civarındaydı. Şu anda 900 bin civarında. Küçükbaş da 380 bin civarındaydı, 1 milyonu aştı. Aşısız hayvan bırakmayalım. Çünkü maalesef birçok ölümcül hastalıklar aşısızlıktan oluyor. Yeter ki devletten bu aşıyı alalım, aşısız hayvan bırakmayalım.

Bazı köylerimiz var ki suları ağır maden içeriyor. Oralara da sondaj vuruyoruz. Bu tip köylerde de hastalığa sebep olmadan içilebilir su oluşturalım. Hedefimiz bu yıl ilçeden köye giden yolların tamamını yapacağız. Bazı ilçelerimizde arıtma tesislerimiz yok. Bu yıl da eksik olan ilçelerimizde de o yerleri yapıp, suları depolayarak arazi sulamalarında kullanma gayreti içinde olacağız. Atık su isale hattı, temiz su isale hattı, yeni depoların yapımı devam ediyor”

 Devlet üzerine düşen görevi yaptı

Erzurum Valisi Okay Memiş ise göreve geldiği günden itibaren kent genelinde üretim ve istihdama dayalı çaba sarf ettiğini anlattı. Devletin bu anlamda üzerine düşen görevi yerine getirdiğini dile getiren Vali Memiş, “  Erzurum devlet yatırımlarından en fazla pay alan kentler arasında, şimdi sıra özel sektörde. Biz her türlü alt yapıyı oluşturarak yatırımcıları şehrimize davet ediyoruz. Oltu ile birlikte Erzurum’da 3 organize sanayi bölgesi açtık.

  1. Organize Sanayi Bölgesi olarak bazı talihsizlikler yaşadık ancak Aziziye Bölgesinde Şeker Fabrikasının karşısında yeni bir alan kuruyoruz. Büyükşehir Belediyemizin desteği ile her türlü alt yapısı bitmek üzere. Yatırım yapmak için başvuran firma sayısı kapasitenin iki katı. Bölgede binlerce istihdam sağlanacak. Bu şehrimiz için çok önemli bir konu. Bu hizmetleri yaparken kurumlar arası diyalog çok önemli. Gerek milletvekilleri gerekse belediye başkanlarımız ve STK’larımız ile uyumlu çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.