1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Uzayda 14 günde hangi deneyler yapılacak? İlk sözleri "İstikbal göklerdedir" oldu
Uzayda 14 günde hangi deneyler yapılacak? İlk sözleri "İstikbal göklerdedir" oldu

Uzayda 14 günde hangi deneyler yapılacak? İlk sözleri "İstikbal göklerdedir" oldu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna başladı. Alper Gezeravcı'nın da içinde olduğu Dragon kapsülünü taşıyan Falcon 9 roketi, Florida'daki 39A numaralı rampadan 19 Ocak Cuma günü saat 00.49'da fırlatıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü ise "İstikbal göklerdedir" oldu. Öte yandan merak edilen yolculukla ilgili detaylara da ulaşıldı. 14 gün içinde hangi deneylerin yapılacağı belli oldu. İşte merak edilen yolculuğun tüm ayrıntıları...

Ax-3 misyonunun üyesi olan Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı. SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıktı. 36 saat sürecek yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kenetlenme ise Cumartesi günü TSİ 13.15'te gerçekleşecek.

 

"İSTİKBAL GÖKLERDEDİR"

Uzaydan videolu mesaj gönderen Türk astronot Alper Gezeravcı'nın ilk sözleri ise "İstikbal göklerdedir" oldu. Gezeravcı "İlk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda yüce Atamızın sözü ile bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü. İstikbal göklerdir" şeklinde konuştu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü "İstikbal göklerdedir" oldu pic.twitter.com/TSb14b2rua

— Mynet (@mynet) January 18, 2024

KAPSÜLDEN AYRILAN FALCON 9 İNİŞ YAPTI

Falcon 9 roketi de Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülünü belirlenen yüksekliğe çıkardıktan sonra başarılı bir şekilde kapsülden ayrıldı. Kapsülden ayrıldıktan sonra inişe geçen Falcon 9, Kennedy Uzay Merkezi'nin doğusunda bulunan Cape Canaveral Üssü'ne başarılı şekilde iniş yaptı. Falcon 9'un Dragon kapsülünden ayrılmasının ardından devreye giren Merlin uzay boşluğu motoru, kapsülün ISS'e ulaşmasında kapsüle güç sağlayacak. Daha önce ABD yerel saatiyle 17 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi, SpaceX tarafından son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti.

AA-20240118-33474831-33474827-TURKIYENIN_ILK_UZAY_YOLCUSU_GEZERAVCININ_YER_ALDIGI_AX3_MISYONUNUN_YOLCULUGU_BASLADI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan da paylaştığı mesajda "Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz. Bilim tarihine eşsiz katkılar sunmuş medeniyetin varisleri olarak tarihte taşıdığımız misyonu yeniden icra etmek adına çok değerli bir başlangıç yapıyoruz. 2021 yılında dünyaya ilan ettiğimiz Milli Uzay Programımızdaki hedeflerimizden birini daha böylece gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi.

YER ÇEKİMİNİ TEST ETTİ

Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek olan Dragon kapsülünün içinden de ilk görüntüler de geldi. Alper Gezeravcı, elindeki kalemle yer çekimini böyle test etti.

UZAYDA 14 GÜN NE YAPACAK?

UZAYDA 14 GÜN NE YAPACAK?

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek.

13 BİLİMSEL DENEYE İMZA ATILACAK

13 BİLİMSEL DENEYE İMZA ATILACAK

Fırlatmanın başladığı andan itibaren bilimsel çalışmalar da başlamış oldu. Uzay istasyonunda mikro yer çekimi ortamında 14 gün geçirecek astronotlar, uzay uçuşunun insan sağlığı ve hastalıkları üzerindeki etkilerinden, yeni nesil alaşımlara kadar çok sayıda deney yapacak. Gezeravcı da süreç boyunca uzayda 13 bilimsel deneye imza atacak. Çalışmalar TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek. Gezeravcı biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda deneyler gerçekleştirecek. Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak.

ORLANDO AÇIKLARINDA OKYANUSA İNECEK

ORLANDO AÇIKLARINDA OKYANUSA İNECEK

Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı, Crew Dragon uzay aracına hareketi öncesi aileleriyle vedalaştı.

Alana helikopterle gelen Ax-3 mürettebatı, önce aileleriyle uzaktan selamlaştı, Gezeravcı da yumruklarını havaya kaldırarak iki eliyle ailesine selam verdi.

 

Gezeravcı'nın "Nasılsınız?" sorusuna ailesi iyi olduklarını söyleyerek karşılık verdi. Buna mukabil Gezeravcı, "Sizi yukarıdan arayacağım" sözleriyle karşılık verdi ve her şeyin yolunda olduğunu ifade etti.

 

Daha sonra astronotlar, ailelerini arkalarına alarak günün anısına bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Astronotlar Alper Gezeravcı, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt Dragon kapsülündeki yerini aldı.

 

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı.

 

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

 

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

 

Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.

 

SpaceX'in sosyal medya hesabı X'ten sabah yapılan paylaşımda, "Ax-3'ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16.49 (TSİ 00.49) ve havanın uygunluğu yüzde 80." ifadeleri kullanılmıştı.

 

SpaceX, geçtiğimiz gün Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da yer alacağı Axiom 3 uçuşunun 19 Ocak'a ertelendiğini duyurmuştu.

TUZ GÖLÜNDE YETİŞEN BİTKİ TEST EDİLECEK

TUZ GÖLÜNDE YETİŞEN BİTKİ TEST EDİLECEK

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirileceği "Extremophyte" adlı deneyde, Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılacak.

 

Alper Gezeravcı 14 gün boyunca 13 bilimsel deney yapacak. Tuz Gölü'nde yetişen bitki, Alper Gezeravcı tarafından uzayda test edilecek.

 

Axiom 3 Mission olarak adlandırılan uzay yolculuğu; bir özel şirket tarafından yapılan ve tamamı Avrupalılardan oluşan ilk uçuş olma özelliğini taşıyor. Gezeravcı’nın "Görev Uzmanı" olarak yer alacağı 4 kişilik ekipte, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt yer alıyor.

 

 

Başkent Ankara'da bulunan Atakule'ye 'İstikbal Göklerdedir' ve 'İlk Türk Astronot Uzayda' yazıları yazıldı

 

Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu nedeniyle Başkent Ankara'nın simgelerinden Atakule, kırmızı-beyaz renklerle ışıklandırıldı

 

Alper Gezeravcı'nın bu gece başlayan uzay yolculuğunun fırlatma anını Çanakkale’de de öğrenciler nefeslerini keserek izledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.