1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma mezarı başında anıldı
Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma mezarı başında anıldı

Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma mezarı başında anıldı

Milli mücadelemizin kadın kahramanlarından Erzurumlu “Kara Fatma” olarak tanınan Fatma Seher Erden, ölümünün 65. yıldönümünde İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Kulaksız Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Milli mücadelemizin kadın kahramanlarından “Kara Fatma” olarak tanınan Fatma Seher Erden, ölümünün 65. yıldönümünde İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Kulaksız Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Fatma Seher Erden’in yaşamını anlatan “Kara Fatma” kitabının yazarı, Milli Mücadele'nin Kahraman Kadınlarını Anma Anılarını Araştırma ve Yaşatma Derneği kurucusu İlknur Bektaş’ın öncülüğündeki anmaya Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Vatan Partisi İl Başkanı Cem Dikmen, Öncü Kadın İl Başkanı Şükran Ulusoy, Kara Fatma’nın torunu Vatan Partili Orkun Kuşlu, MHP ile Ak Parti'nin Kadın Kolları temsilcileri, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Maltepe Şişli ve Kadıköy şubelerinin üye ve yöneticileri, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, CKD Maltepe Şişli ve Kadıköy şubelerinin üye ve yöneticileri katıldı.

İstiklal Marşı ile başlayan anmada TSK tarafından görevlendirilen iki albay, askerleriyle birlikte Fatma Seher’in mezarı başında selam durdu. Fatma Seher Erden’in yaşarken Gazilik maaşını bağışladığı Kızılay’ın Beyoğlu Şubesi’nden bir ekip gelerek, törendekilere içecek ve yiyecek hizmetinde bulundu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Haydar Ali Yıldız, 'kara' kelimesinin Selçuklularda dost anlamına geldiğini söyledi ve milli mücadele kahramanlarını andı. Haydar Ali Yıldız ile MMKKD Başkanı İlknur Bektaş, Fatma Seher Erden'in Kasımpaşa-Kulaksız Mezarlığı arşivinden çıkarılan defin belgesini törene katılanlara takdim etti.

KARA FATMA KİMDİR?

Erzurumlu Kara Fatma kimdir?

1888’de Erzurum'da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne'ye yerleşir. Sarıkamış'a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi'nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher'in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur.

Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği komuta eder.

Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul'a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay'a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955'te 67 yaşında İstanbul Darülaceze'de hayatını kaybetti.  Kasımpaşa’daki Kulaksız mezarlığına defnedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.