1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Siyasette 'döviz kuru' hareketliliği
Siyasette 'döviz kuru' hareketliliği

Siyasette 'döviz kuru' hareketliliği

Siyasette 'döviz kuru' hareketliliği: İktidar ve muhalefet partilerinde nasıl değerlendiriliyor?

A+A-

Erzurum Güncel- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız" açıklamasının ardından dün Türk lirasında dolar karşısında yaşanan rekor değer kaybı, iktidar ve muhalefet partilerinde hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Ankara'yı alarma geçiren döviz kurlarındaki aşırı yükselişle ilgili iktidar ve muhalefet kulislerinde farklı değerlendirmeler yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşürken, yetkili kurullarını olağanüstü toplantıya çağıran muhalefet partileri arasında görüşme trafiği yürütüldü.

Ankara'yı alarma geçiren döviz kurlarındaki aşırı yükselişle ilgili iktidar ve muhalefet kulislerinde farklı değerlendirmeler yapılıyor.

"YENİ EKONOMİ MODELİ DENENİYOR"

Gün boyu küçük gruplar halinde toplantılarda bir araya gelen AK Parti kurmaylarına göre dövizdeki dalgalanma, Erdoğan'ın açıkladığı "yeni ekonomi modeli"ne yönelik piyasaların verdiği geçici tepki.

Erdoğan'ın Pazartesi günkü kabine toplantısında yaptığı "Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya ülkemizde eskiden beri hakim olan anlayışı sürdürerek yatırımdan, üretimden, büyümeden, istihdamdan vazgeçecektik ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktık" açıklamasına dikkat çekilerek, "kur baskısına direnilerek", düşük faiz ile yatırımın teşvik edileceği bir ekonomi modelinin denenmesi kararı alındığı vurgulanıyor.

Kurdaki dalgalanmanın bir süre sonra belli bir noktada duracağını savunan AK Parti kurmayları, faizin düşük tutulmasıyla yatırımın teşvik edilmesinin hedeflendiği, bunun da üretim ve istihdam olarak ekonomiye yansıyacağını savunuyorlar.

AK Parti kulislerinde, uygulanan politikanın 5-6 ay sonra ekonomiye olumlu yansıyacağı görüşü hakim. Merkez Bankası'nın bu aşamadan sonra faiz yükseltmesinin söz konusu olmayacağı ifade edilirken, olumlu sonuç alınması için dar gelirli kesimleri rahatlatacak adımların da yeni yılla beraber atılacağı beklentisi dile getiriliyor.

LÜTFÜ ELVAN BİLMECESİ

Siyasi kulislerde bir süredir, döviz kurunda yaşanan olağanüstü dalgalanmaya karşın, sessizliğini sürdüren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ın görevden alınacağı iddiaları konuşuluyor.

Geçen hafta yapılan grup toplantısında, "Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam" açıklaması yapan Erdoğan'ı "alkışlamaması" gündem olan Elvan'ın sessizliğini sürdürmesi dikkat çekici bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ın görevden alınacağı iddiaları konuşuluyor.

AK Parti içinde Elvan'ın görevden alınıp alınmayacağına ilişkin net bir değerlendirme yapılamıyor. Erdoğan'ın uygulamaya koyduğu yeni ekonomi politikasına direnenleri görevden almaktan çekinmeyeceği ifade edilse de Meclis'te bütçe görüşmelerinin sürdüğü bir süreçte böyle bir adımın atılması olasılığı düşük görülüyor.

MUHALEFET ERKEN SEÇİM BASKISINI ARTIRIYOR

Döviz kurlarındaki rekor yükselişin ardından dün muhalefet partilerinde de yoğun hareketlilik yaşandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. Görüşme sonrası açıklama yapan Davutoğlu, "erken seçim değil, hemen seçim" çağrısı yaparken, MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye seslenen Kılıçdaroğlu da "İçinde bir damla millet sevgisi varsa seçimin yolunu aç" dedi. Davutoğlu, bugün de İYİ Parti Lideri Meral Akşener'i ziyaret edecek.

Muhalefet 'erken seçim' baskısını artırıyor.

Akşener ise dün akşam saatlerinde ekonomi kurmaylarını acil toplantıya çağırarak gelişmeleri değerlendirdi. Toplantı sonrasında açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, Erdoğan'dan, "bir an önce seçim kararı almasını" istedi.

KILIÇDAROĞLU GEZİLERİNİ İPTAL ETTİ

Muhalefet cephesindeki olağanüstü toplantılar bugün de devam edecek. Bugün yapacağı Gaziantep ve Şanlıurfa gezilerini iptal eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) saat 12.00'de olağanüstü toplantıya çağırdı.

HDP MYK da yine ekonomideki gelişmeler üzerine bugün olağanüstü toplanma kararı aldı.

BBC Türkce

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.