1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Dünyayı kasıp kavuran sıcaklığın nedeni belli oldu
Dünyayı kasıp kavuran sıcaklığın nedeni belli oldu

Dünyayı kasıp kavuran sıcaklığın nedeni belli oldu

ABD’li bilim insanları son 150 yılda meydana gelen küresel ısınma nedeniyle, gezegenden altı bin yıldan fazla bir süredir gerçekleşen soğumanın tersine döndüğünü ve sıcaklıkların son 125 bin yıldır görülmeyen seviyelere yükselebileceğini belirtti.

A+A-

Erzurum Güncel- Son 150 yıldır artan küresel sıcaklıklar nedeniyle, Dünya’da meydana gelen 6 bin 500 yıllık soğumanın tersine döndüğü belirtildi. Bilim insanları, Taş Devri’nin sonundan (M.Ö. 4500) itibaren her bin yılda yılda bir,  gezegenin 0,1 santigrat derece soğuduğunu açıkladı.

Ancak, 19. yüzyılın ortasında meydana gelen Sanayi Devrimi nedeniyle fosil yakıt kullanımının artmasından dolayı küresel iklimin soğuma eğiliminin tersine döndüğünü belirten araştırmacılar, Dünya’daki sıcaklıkların son 150 yılda ortalama 1 derece derece arttığını söyledi. 

ABD’deki Kuzey Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları  tarih öncesi iklimi modellemek için fosiller, göl tortuları ve buzul örneklerinden yararlandı. 

ANİ BİÇİMDE ARTIYOR 

Araştırmanın yöneticisi Profesör Michael Erb, Dünya’nın soğumasının yavaş ve düzenli  bir döngü içinde içinde meydana geldiğini, ancak son yüzyıldaki sıcaklık artışının aniden ve öngörülemez bir biçimde artmaya devam ettiğini kaydetti. 

İNSAN FAALİYETLERİ NEDEN OLUYOR 

“Sanayi devrimi başladığında sıcaklıklar yükselmeye başladı. Özellikle son 10 yılda dünyanın çeşitli bölgelerinde rekor sıcaklıklar görmeye başladık ve sıcaklıkların daha artacağını düşünüyoruz” diyen Erb, küresel ısınmanın temel nedeninin atmosferdeki sera gazı emisyonlarının artması olduğuna dikkat çekti.  

Profesör Erb, “Gelecekteki iklimimiz büyük ölçüde insan faktörlerine, özellikle de sera gazlarının birikmesine bağlı olacak. Ancak, gelecek insan faktörlerinin yanı sıra doğal faktörlerden de etkilenecek. İklim değişikliğinin geleceğe yönelik tahminleri hem antropojenik hem de doğal faktörlerin daha iyi hesaplanmasıyla geliştirilebilecek. Eğer doğadaki karbon ve sera gazı emisyonu konusunda önlem alınmaz ve gezegen bu şekilde ısınmaya devam ederse, Dünya’nın 125 bin yıl önce gördüğü rekor sıcaklıklarla yakın bir gelecekte tekrar karşılaşabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.