1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Yenidoğan sünnetinde bunlara dikkat!
Yenidoğan sünnetinde bunlara dikkat!

Yenidoğan sünnetinde bunlara dikkat!

Yenidoğan sünnetini ebeveynlere tavsiye eden Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, sünnetin küçümsenmemesi gereken tıbbi bir operasyon olduğunu vurguladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Sünnet işlemi ve sonrasında bebeğin ve ailenin konforu nedeniyle lokal anestezi altındaki  yenidoğan sünnetini ebeveynlere tavsiye eden Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, sünnetin küçümsenmemesi gereken tıbbi bir operasyon olduğunu vurguladı.

Çocuğa sadece kutlaması kalıyor

Birçok toplumda yüzyıllardır uygulanan sünnet, gerekli cerrahi prensiplere uyulduğunda artık eskisi gibi acılı ve sıkıntılı bir operasyon değil. Bu operasyon artık mahalle mahalle gezip aynı aletlerle herkesi sünnet eden sünnetçiler tarafından değil, uzman çocuk doktorları tarafından yapılıyor. Daha büyük çocuklarda genel anesteziyle birlikte kolaylaşan sünnetin, son zamanlarda yenidoğanlarda özellikle lokal anestezi altında uygulanması da giderek yaygınlaşmıştır. Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, yenidoğan sünnetinin genellikle yenidoğan bebeğin yaşama adaptasyonunun olduğu özellikle ilk 7-10 günden sonra lokal anestezi ile yapılmasını önermektedir. Yenidoğan sünneti sonrası, hem bebeğin hem de ailenin konforunun bozulmaması,  bebeğin sünnet ve sonrasındaki iyileşme sürecini hiç algılamaması ve hatırlamaması da  ayrıca avantaj olmaktadır. Hal böyle olunca da küçük beylere sadece ilerleyen yaşlarında ailesinin yapacağı sünnet düğününün sefasını sürmek kalıyor. Ancak, bebek erken doğmuşsa ya da ailede hemofili gibi kanama hastalığı varsa yenidoğan sünneti konusunda dikkatli olunmalıdır. Prematüre bebeklerde de organların gelişimi tamamlanmamış olduğundan sünnet için acele edilmemelidir. Bu durumdaki ailelere sünnetin ilerleyen zamanda yapılması tavsiye edilirken hemofili hastalığı olan bebeklere de sünnet operasyonu tavsiye edilmez.

Yenidoğan dönemi sünnette lokal anestezi tercih ediliyor

Yenidoğan döneminden sonra bebeklerin hareketliliğinin ve farkındalıklarının artmasıyla temelinde cerrahi bir işlem olan sünnet için genel anestezi tercih edilmesi gerekirken yenidoğanlarda göreceli sabit durabilme ve kolayca tutularak sünnetin yapılabilme avantajı ile lokal anestezi rahatlıkla kullanılabilmektedir. Genel anestezi uygulanmadığı için bebekler tokken yapılan sünnet işlemi bebek uyurken bile yapılabilir. Tecrübeli ellerde 10-15 dakikada bitebilecek bu operasyonda doktor seçimi oldukça önem taşır. İşlemin kısa sürmesi tehlikesiz olduğu anlamına gelmeyeceği için bebeklerini sünnet ettirmek isteyen aileler dikkatli seçim yapmalılar. Ayrıca sünnet sonrasında bebeğin bakımında doktorunun önerilerine uyularak çok rahat bir sünnet sonrası dönem geçirilebilir. Eğer sünnet sonrasında bebekte beklenmedik bulgular tespit edilirse doktorunuzun ulaşılabilir olması da çok önemlidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.