1. HABERLER

  2. ASAYİŞ

  3. Soylu: Stokçular sözleşme yapmazsa gereğini yaparız
Soylu: Stokçular sözleşme yapmazsa gereğini yaparız

Soylu: Stokçular sözleşme yapmazsa gereğini yaparız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Stokçular sözleşme yapmazsa gereğini yaparız

A+A-

Erzurum Güncel- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 24 TV'den Murat Çiçek ve Hikmet Genç'e önemli bilgiler veren Bakan Soylu, 'Sokağa çıkma yasağı olacak mı' sorusunu da yanıtladı. Bu tedbirden önce alınması gereken farklı tedbirler olduğunu şu an böyle bir tedbire gerek olmadığını kaydeden Bakan Soylu 'Süreç farklı bir yere giderse olabilir' dedi. Sosyal medya provokatörlerine ilişkin de gereğinin yapıldığının altını çizen Bakan Soylu, 'Vatandaşlarımızın bunu bilmesi gerekiyor' diyerek AYM'nin kolluk kuvvetlerinin yetkilerini kısıtlayan kararlarını eleştirdi 'Bu devleti zaafiyete uğratır' dedi. Stokçuluk ve fahiş fiyat uygulayan firmaları da yakından takip ettiklerini belirten Bakan Soylu 'Şu anda Sağlık Bakanlığı ile sözleşme imzalama süreci var bunu bekliyoruz. Sözleşme yapmayan olursa gereğini yaparız' dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu az sonra 24 TV'de yayınlanan Murat Çiçek ve Hikmet Genç'in sunduğu Günün Manşeti programına canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İşte Bakan Soylu'nun önemli açıklamaları

65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bizim yaşımız sizlerin yaşı belki bizi izleyenlerin yaşları bunu örnekleyecek bir vakayı bugüne kadar bizler yaşamadık. Onun için hem dünyayı iyi takip ediyoruz. Aynı zamanda da neler yapabileceğimiz konusunda da özellikle bu işin yönlendircisi açısından gördüğümüz Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu konuyu 24 saat izleyen bir süreci de hep birlikte yaşamaya çalışıyoruz. Çok önemli tedbirler aldık. Tedbirler hala alınmaya da devam ediyor. Bütün bakanlıklar bütün kurumlar üst düzeyde gereken tedbirleri almaya devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın koordinasyonunda devam ediyor. 65 yaş olayı da Cumhurbaşkanımızın talimatı ile gerçekleşmiş oluşmuş bir karardır. Hem Sağlık Bakanlığı hem de Aile Bakanlığı'mızla konuşarak alınmış bir karardır. Elbetteki bizim öngörülerimizden bir tanesiydi bunun provoke edilmesi. Çabuk etkilenebilecek Allah muhafaza kendilerini çok fazla etkileyebilecek bir yaş grubuna sahip oldukları için bizim görevimizde onları korumak ve isteklerini yerine getirmek. Bu konu vatandaşlarımızın milletimizin büyük bir bölümü tarafından kabul gördü. Ama meseleyi tahrik etmek isteyenler var istismar etmek isteyenler var.

TÜRKİYE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA SERGİLİYOR

Toplam 65 yaş üstündeki büyüklerimizin sokağa çıkmasının sınırlandırılmasının üzerinden biz bir vefa sosyal destek grubu oluşturduk. Burada yerel yönetimlerden kamu kurum ve kuruluşlarımıza kadar kızılay ve AFAD başta olmak üzere herkesle elbirliği içerisinde 65 yaş üstü büyüklerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz için herkes bir taraftan belki de Türkiye örnek bir çalışma sergilemektedir. Toplam gelen talep sayısı 239 binin üzerinde. Bunun 209 binine ulaşıldı geri kalan da bilgi amaçlı yapılan aramalar. 65 yaş üstünde kimsesiz yalnız hasta bir takım kronik rahatsızlığı olanlara da ulaşılıyor.

Aile Çalışmı ve Sosyal Bakanlığımız, Maliye Bakanlığı'mız ile  birlikte maddi destek gönderdik. Bunlarla ilgili de kimsesiz ve yalnız olan büyüklerimize koliler hazırlıyoruz valilerimizle birlikte çalışıyoruz.

PROVOKATÖR FETÖ VE PKK HESAPLARI

Şu ana kadar 410 yakalama oldu. Bu hesaplarla ilgili adli süreçler devam ediyor. Bir kısmı adliyeye intikal etti bir kısmı intikal etmek üzere. Türkiye'de olduğu andan itibaren bizim Türkiye'de tespit edemeyeceğimiz hesap yok. AYM bize kısıtlayıcı bir durum getirdi. Bundan sonra bu kabiliyeimiz bundan sonra çok fazla olmayacak. AYM'ye bazı şeyleri ifade etme zorluğumuz var. Sosyal medya anlık müdahaleyi gerektirir. Kanun bize Siber Suçlar Daire Başkanlığı'na şöyle bir imkan vermişti; Suç unsuru olanların üzerine gidilebilir. Ancak bunu hala yazmadı. Ben bütün hesaplar için mahkemeye gideceğim mahkemeden karar alacağım ondan sonra araştıracağım. Atı alan Üsküdar'ı geçer bu süreçte. Yalan bir haberi toplumu infiale sürükleeycek bir sosyal medya haberini bizim çabuk net bir şekilde engelleyebilme kabiliyetimiz söz konusu değildir. Bu benim AYM'ye eleştirimdir ve doğru bir yaklaşım da değildir. Devlet dediğiniz bu işe yarar. Dayağı yedikten sonra infial virüs gibi yayıldıktan sonra AYM'nin aldığı bu kararla bizim müdahalemizi kısıtlıyorsa bir sonuç almamız mümkün değil. Bu devleti zaafiyete uğratır.

KORONAVİRÜS GENELGESİNE UYMAYAN 211 BİN 326 İŞYERİ KAPATILDI

Olay yaygınlaşacak ondan sonra siz belki de saatler sonra belki de günler sonra müdahale edebilme imkanına sahip olacaksın. Bunlar çok daha değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu belirtmek istiyorum. Terörle karşı karşıyayız istismar alanlarıyla karşı karşıyayız. Vatandaşımızı başka noktaya taşımaya çalışanlara engel olmak için çaba sarfediyoruz. İnşallah söylediğimizin bir karşılığı olur. Aldığımız kararlar çerçevesinde yayınladığımız bir genelge vardı. Halka açık işlemlerin kapatılması. 211 bin 326 işyeri kapatıldı. Bunlarla ilgili çalışmalarımız da aynı şekilde devam etmektedir. Şunu söylemem gerekir. Bu meseleyi biz nasıl izliyoruz? Bir takım kararlar alıyoruz vatandaşımıza tüm toplum olarak hepimiz evde kal çağrımıza vatandaşımız uyuyor mu uymuyor mu bunu takip ediyoruz. Biz işyerlerinin kapalı olması elbetteki hareketlenmeyi düşürüyor.

Toplu taşıma araçlarında ne kadar bir düşüş söz konusudur? Burada 15 büyükşehirler baz alınarak rakam veriyorum bazı illerde yüzde 60 bazı illerde yüzde 70'in üzerinde bu rakam. Daha ne yaptık tüm polis araçlarımız jandarma araçlarımız tüm cami belediye hoparlörlerimiz evde kalmamız konusunda vatandaşlarımızla paylaşmaya çalışıyoruz. 13 milyon vatandaşımıza mesaj gönderdik. 112-155-156 nlu hatlarla emirlerinde olduğumuzu belirten bir mesaj gönderdik. Vatandaşlarımızın buna son derece itibar ettiğini uyduğunu ifade etmek istiyorum. Bunun için tüm vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SÜREÇ FARKLI NOKTAYA GİDERSE OLABİLİR

Bu bir süreç. Elbetteki bu verdiğim veriler esas itibari ile vatandaşımızın aldığımız tedbirlere en üst düzeyde uyduğunun delilidir. Salgının yaygınlaşması ortaya koyacağı süreci hep birlikte izliyoruz. Elbetteki şu anda salgınla ilgili ortaya çıkan süreci sadece kendi adımıza değil Sağlık Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve Bilim Kurulu'muzla değerlendiriyoruz. Şu anda bir üst tedbirin daha gerekli olup olmadığıkonusundaki verileri değerlendirmek. Bir iki tane daha almamız gereken tedbir var bu konuda çalışıyoruz. Atacağımız adımlar da var. Vatandaşlarımız eğer kendi OHAL'ini ilan eder kendi sürecini ilan ederse bu konuda daha üst bir tedbir almaya şimdilik belki de gerek olmayabilir. Ama süreç farklı bir noktaya giderse başka tedbirler almak gerekebilir. Elimizde sokağa çıkma yasağından önce önereceğimiz tedbirler var. Çok uygulanabilir tedbirler var bu konuda safha safha gittiğmizi ifade etmek istiyorum. Ayrıcalık ortaya koymuyoruz.

Toplam karantina altında 15 bin 135 vatandaş var. Yurt dışından gelen yabancı vatandaşlar var kendi vatandaşlarımız öğrencilerimiz var bunun içinde büyükelçi de var bir başka ülkenin büyükelçisi var bunun içerisinde yurt dışında eğitim gören kaymakamlarımız var. Özellikle ben karantina altında olan ve bu konuda sorumluluğunu yerine getiren herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Bu süreçte bize destek olan herkese teşekkür ediyorum.

KARANTİNA ALTINDAKİLER TAKİP EDİLİYOR

Eğer bu daha önce gelmiş ve 14 günlük evde karantina süreçine uymuyorsa onları da yurtlarımıza alıyoruz. Ayrıcalığımız söz konusu değil. Bir zaman önce yurt dışından gelmiş ve yine bir grupta bir kişide pozitif çıktı o grubun tamamını karantina altına alma talimatına kadar hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan bütünüyle takip ettiğimizi vatandaşımızın bilmesini isterim.

BU AHLAKSIZLIĞIN ÖNÜDÜR

Benim görevim yalanla, vatandaşımızı istismar edenlerle mücadele etmek. Bunu sosyal medyada yayınlayanı da muhatap alırım. Benim böyle bir derdim yok. Eğer biz bunu söylemezsek ortaya koymazsak vatandaşımız bunun yalan olduğunu nereden bilecek? İzmir'deki rakamları biliyorsunuz. Eğer elinde bir veri varsa ve açıklamıyorsan bu ahlaksızlığın önüdür. Hangi ilde ne kadar var biz bunu biliyoruz. Devlet idare ediyoruz. Hem yalan söyleyeceksin hem öteki taraftan topluma yanlış bilgi vereceksiniz ardından da bütün bunlar normalmiş gibi ortaya koyacaksınız. Ben Van sınırından Ağrı sınırından ne kadar insan gelidğini açıklamaktan imtina etmedim ki. Ama yine yalan konuşuyorlar.

STOKÇULUK YAPAN ÜRETİCİLER SÖZLEŞME YAPMAZSA GEREĞİNİ YAPARIZ

Toplam bir süreç yönetiyoruz. Bu süreçte de Sağlık Bakanlığı'mızla diyalog içerisindeyiz. 24 saat kurumdaki arkadaşlar diyalog içerisinde. Bu devletin muntazam çalıştığının en önemli delilidir. Sağlık Bakanlığı'mız bir takım tedbirler ifade ettiğinde biz tüm maske üreticilerini 8 saat içerisinde fabrikalarına gittik ve her biriyle Sağlık Bakanlığı'yla sözleşme yapmaları gerektiğini vurguladık. Sürece uymayan olursa ellerindeki mallara el koyma yetkimiz olduğunu sürecin bize verdiği kanuni bir hak olarak değerlendirdik. Artı yine buradan gelenler oldu yine bunlara 20 itibari ile yeni bir tebligat yaptık. Ya gelir imzalarsınız ya da sürecimizi devam ettiririz. Toplam tespit ettiğimiz fabrika sayısı 20 idi son olarak sözleşme yapan ve sırada olanlar hariç 60 üretici sözleşme imzaladı bakanlığımızla. Gelmeyen olursa sözleşme yapmayan olursa bu süreci hiç affetmeden yapabilme kabiliyetine sahibiz. Valiliklerimize talimat verdim kimin bu fabrikayı yönetebileceğini kafanızda netleştirin dedik.

FAHİŞ FİYAT ORTAYA KOYAN BİLSİN Kİ TEPESİNDEYİZ

66 ayrı ürünle ilgili hem Ticaret Bakanlığı'na hem de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu konudaki çalışmalarımız da süratle devam etmektedir. Bu dün akşam 17 itibari ile olan bir rakamdır. Niteliksiz ürün yapan fahiş fiyat ortaya koyan bilsin ki tepesindeyiz. Ne olursa olsun bizi uyarsınlar. Herhangi bir esnekliğimiz söz konusu değildir. Bu konuda kimseyi tanımayız eş dost kimseyi tanımayız. Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bizim tek sürecimiz vatandaşımızın devlete güvenini zedeleyecek hiçbir şeye tahammülümüz yoktur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.