1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. ERZURUM'DA BU SUSKUNLUK NİYE?
ERZURUM'DA BU SUSKUNLUK NİYE?

ERZURUM'DA BU SUSKUNLUK NİYE?

Erzurum'u yönetenlerden çıt çıkmıyor. Devletin milyonları talan ediliyor. Yüzlerce emekçi, yeniden işine dönmeyi bekliyor. İddialar bir birini kovalıyor. Ama bu firmalara dokunan yok. İşte yazarımız 2. organize çöküşü tüm ayrıntılarıyla yazdı...

A+A-

Erzurum Güncel- İşte Erzurum'Da çok konuşulacak o haber- analiz...

Erzurum'da günlerdir ortaya atılan ve yazılıp- çiziler bir olay var.

"Erzurum'da 2. Organize çöküş".

Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yüklenici firmanın gelişi güzel yaptığı zemin çalışmasında tek bir fabrika için devletin kasasından çıkan rakam 3 milyon 186 bin lira oldu. Zeminin kayması nedeni ile fabrikasını kapatmak zorunda kalan İşadamı Taner Bayır, devletin müteahhit tarafından 11 milyon lira zarara uğratıldığını iddia etti. Bayır, “Zeminin çökmesine sebep olanda iyileştirmeyi yapanda aynı firma” dedi.

 

İşadamı Taner Bayır, günlerdir çırpınıp duruyor.

İddialarını belgelerle ortaya koyuyor.

Ama Erzurum'u yönetenlerden çıt çıkmıyor.

Pusula Gazetesi’nde Sevda Güneş’e içini döken ve bir dizi iddiada bulunan Taner Bayır kimdir?

Neden bu kadar yüksek perdeden konuşuyor.

Bakın Bayır, neler söylüyor Sevda Güneş'e:

Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde Erzurum Valiliği tarafından yaptırılan ve yatırımcı firmalara verilen fabrikalar, zemin kayması nedeniyle bir bir kepenk kapattı. Yüklenici firma olan Olgun Gür İnşaat A.Ş.’nin zemini güçlendirmek yerine dolgu zemin yaptığı anlaşıldı. Üç tekstil fabrikası bu kayma nedeniyle fabrikalarını kapatıp işçilerini izne çıkardı. Aralarında Erzurumlu yatırımcılarında bulunduğu fabrikalar kullanılamaz hale geldi.

Erzurum2.Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan çalışmalarda yüklenici firma Olgun Gür A.Ş’nin altyapı çalışmaları sırasında işi önemsemediği, fore kazık kullanması gerekirken sıkıştırma işlemi yaptığı anlaşıldı.

Hiçbir rakam talep etmeyeceğim

Fabrikaların zemin kayması nedeniyle kapanmasının ardından Ocak ayında Pusula Gazetesi’ne konuşan yüklenici firma sahibi Olgun Gür, zemin kaymasının değişen su kaynakları nedeniyle meydana gelebileceğini iddia etmiş, “Sebep ne olursa olsun devletten tek kuruş talep etmeyeceğim” demişti.

Tek fabrika için milyonluk ihale

Erzurum 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde zemini kayan bölgelerde fore kazık çalışmaları başlatılırken Erzurum Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı, zemin güçlendirme çalışmaları için ihale yaptı. Pazarlık usulü yapılan ihale, 3 milyon 186 bin lira ile daha önce fabrikaların alt yapı çalışmalarını yapan Hira İnşaat Malzemeleri Mimarlık Mühendislik Eğitim Hizmetleri Emlak Danışmanlığı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Anonim Şirketi’ne verildi.

 

Firmadan bu rakamlar tahsil edilecek

“Devlet zarara uğratılmayacak” açıklamasını yapan Erzurum Valisi Okay Memiş, ihaleye ilişkin olarak “Mecbur kaldık, o bölge için acil iyileştirme gerekiyordu” dedi. Vali Memiş, “Bahse konu ihale 2. Organize Bölgesinde Erbal adı altında yatırım yapan fabrikanın altyapısına için yapıldı. İş bitiminde işini eksik yapan firmaya fatura edilecek” açıklamasını yaptı.

 

Devlet 11 milyon zarara uğratıldı

Fabrikası kötü altyapı nedeniyle kullanılamaz hale gelen Erbal’ın yatırımcısı Taner Bayır ise gelişmelere ateş püskürdü. Şubat ayında yapılan ihalenin kendi fabrikası ile ilgisinin olmadığını, tamamen yüklenici firmayı kurtarmak için yapıldığını savunan Bayır, “Fabrika yapılırken herkesi uyardık. Kimse bizi dinlemedi. Firma sahibi ilk günden korundu. Ben derdimi kimseye anlatamadım. ‘’

Yatırım rakamımızın üzerine birde üretim kaybı var. Sadece benim üretim kaybım 7 milyon lira. Teknik olarak bu ihalenin benim fabrikam için yapılması mümkün değil. Konu yargıda” dedi.

Yıkan da yapan da aynı firma

Tüm sorumluluğun söz konusu firmada olduğunu belirten Bayır, “İnsanın aklı almıyor. Zaten bu fabrikaları bu hale getiren Olgun Gür ve Hira İnşaat Ltd.Şti. Nasıl olur tekrar bu firmaya ihale verilir. Zaten firmanın hatası ortada, ceza kesilmesi gerekirken birde ödüllendirilmiş. Bu ihale görünen kısmı, birde benim şahit olduklarım var. Yapılan bir toplantıda kayan zeminin yeniden yapılması için Erzurum Valiliği örtülü ödenekten demir verecekti. Büyükşehir çimentosunu karşılayacaktı. Devleti 11 milyon lira zarara uğrattılar. İş bununla da kalsa iyi, birde fabrikaların iş kaybı var. Bu kaybı da valilik karşılıyor. İzne gönderilen 60 çalışanın maaşını da İş ve İşçi Bulma Kurumu ödüyor. Peki yazık değil mi? Bu milletin parası hak değil mi? Oysa bizim derdimizle dertlenen olmadı. Kaybettiğimiz rakamlar önemli değil ama itibar kaybımız en büyük kayıp. Yurtdışına ihraç ettiğimiz, söz verdiğimiz ürünümüzü veremedik. İtibar kaybına uğradık. Hakkımdan asla vazgeçmeyeceğim. Kanun önünde hesaplaşacağım” ifadelerini kullandı.

***

İşte bu kadar net konuşan Taner Bayır, refah kökenli.

Yani Ak Partiye yakın bir isim.

Bir sürede Erzurum MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve işadamları Derneği) şube başkanlığı yaptı.

Yani bu kadar net konuşmasının nedeni, AK partiye yakın olması.

Yoksa bu işin içinde olanlar kıyameti koparmışlardı.

Hatta konturlarındaki yandaş medya, hedef göstermiş ve çoktan linç ettirmişlerdi. 

Ama bunu yapamadılar ve yaptıramadılar.

***

Ne kerametse, bu konuyu Erzurum’da sadece gündeme getiren Pusula Gazetesi ve alıntı yapan bir iki gazete ve haber sitesi var.

Yani Erzurum basını her zaman olduğu gibi yine üç maymunu oynuyor.

Peki, Olgun Gür ve Hira İnşaat Ltd.Şti. kim?

Yani iddiaların hedefinden olan isim ve şirket.

Olgun Gür'ün kim olduğunu az-çok bilirim.

Ama yineden bu sektörü iyi tanıyan bir dostumu aradım ve ‘Olgun Gür kim?’ sorusunu yönelttim.

Verdiği cevap aynın şöyle:

"Oltu'da rögar ve bordür üreten bir tesisin saha çavuşuydu. Birileri elinden tuttu. Erzurum getirdi, arkası çok kalabalık. Kim dersen var."

Yani, koruyucu meleklerini tek tek sıraladı.

Bu işleri de iyi bilen dostuma ikinci sorumu yönettim.

‘Erzurum 2. Organizede yapılan bu binalar neden uçuyor?’

Başladı anlatmaya, "O bölgeye 30 bin metreküp dolgu yapılacaktı. İhale açıldı, ihaleyi bahse konu firma aldı. Bu alana taş, kaya, stabilize taşı ve kumlu taş dökülmesi gerekliydi. Ama ilgili firma çevreden aldığı topraklarla dolgu yaptı. Gerçi şimdi başladılar açtıkları çukurları kapatmaya. Birde istinat duvarı örülmesi lazımdı. Ama birileri göz yumdu. İlgili firmada maliyeti düşürmek için her şeyi yaptı".

Tabi, Olgun Gör'ün, neler yaptığını, aldığı ihaleleri ve yaptığı işleri de tek tek sıraladı.

Benim şu anki konum yaptığı işler değil.

Değişik iddialarla gündeme gelen 2. Organize sanayi bölgesi ve taşın altına elini koyması gerekirken toprak koyan Olgun Gür var.

Başta Sayın Erzurum Valisi Okay Memiş ve bu işin içindeki herkese çağrıda bulunuyorum.

Erzurum 2.Organize Bölgesinde yaşananlarla ilgili soru işaretlerini giderin ve kamuoyunu tatmin edici açıklamayı yapın.


“Bir memlekette, namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur.”


İsmet İnönü’nün bu son derece doğru sözünü hatırlamanın ve gereğini yapmanın tam zamanıdır!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum